ADRIAN MARINESCU, MEDIC INFECŢIONIST LA INSTITUTUL MATEI BALŞ DIN CAPITALĂ: "Pâinea trebuie ambalată, mâinile murdare pot să transmită mai multe boli infecţioase"

Julia Pandi
Miscellanea / 20 ianuarie 2021

"Pâinea trebuie ambalată, mâinile murdare pot să transmită mai multe boli infecţioase"

Pâinea neambalată poate reprezenta un risc, nu doar în contextul pandemiei, ci este un risc pentru mai multe micro organisme, mâinile murdare pot să transmită diverse boli infecţioase prin manipularea pâinii, potrivit doctorului Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.

Domnia sa ne-a declarat: "Pâinea neambalată poate reprezenta un risc, nu doar în contextul pandemiei, ci este un risc pentru mai multe micro organisme. Această măsură de igienă trebuie să existe pentru a ne proteja de diverse boli, şi nu ne referim aici doar la Sars-Cov-2. Nu aş zice că în infecţia cu noul coronavirus aşa cum rezultă din date e un risc major, dar este un risc şi e valabil şi pentru alte micro organisme, motiv pentru care în anul 2021 cel mai igienic este ca această pâine să fie ambalată în aşa fel încât să existe o protecţie atunci când este plimbată din mână în mână. Autorităţile ar trebui să ia măsuri, şi nu doar acum în mod special, ci este o discuţie principială şi pentru alte situaţii nu doar pentru covid. Mâinile murdare pot să transmită mai multe boli infecţioase prin manipularea pâinii. De cele mai multe ori luam o pâine să vedem dacă e proaspătă, o lăsăm acolo, apoi luăm alta, să nu mai vorbim despre cei ce o manipulează. Există un risc în aceste situaţii. Ar trebui să învăţăm ceva din această pandemie, implementând anumite măsuri elementare de igienă.

Un colectiv de profesori de la Universitatea Politehnică Bucureşti a realizat un studiu din care reiese că 500 de persoane se contaminează zilnic cu COVID-19 la nivelul României, ca urmare a manipulării produselor de panificaţie neambalate.

Rezultatele obţinute în urma studiului arată că virusul Sars-Cov-2 se poate transmite prin intermediul unei pâini neambalate infectate vândute într-un magazin. Prin extensie către alte produse alimentare pe bază de pâine (sandwich-uri, hamburgeri şamd), impactul în societate este imens. În acest caz, infecţia se poate produce pe loc (o persoană infectată a pus mâna pe una sau mai multe pâini şi le-a infectat, iar o persoană neinfectată a atins una din acele pâini şi a luat virusul) sau pe termen mai lung (o persoană neinfectată a luat o pâine infectată acasă şi a mâncat-o împreună cu familia).

Studiul de la Politehnica Bucureşti vine în continuarea concluziilor unui alt studiu, prezentat în septembrie 2020 de către Universitatea din Bucureşti, care a aratat că virusul poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate.

Reamintim faptul că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) urmează să definitiveze forma unui proiect de Ordin care reglementează vânzarea pâinii în vrac. Forma sa iniţială prevede: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. prin care cere ca toate produsele de panificaţie să fie ambalate sau să existe un vânzător dedicat care să îi servească pe clienţi".

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie, cei prezenţi la discuţii având opinii contradictorii pe subiect.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb