Adrian Năstase cere în instanţă să fie reabilitat

G.B
Miscellanea / 8 octombrie 2021

Adrian Năstase

Adrian Năstase

Fostul premier Adrian Năstase a depus, astăzi, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de reabilitare judecătorească, el având mai multe interdicţii după ce a fost eliberat condiţionat din închisoare în august 2014, potrivit Agerpres.

"În condiţiile în care s-au împlinit toate condiţiile prevăzute de lege, am depus astăzi, la instanţă, solicitarea de reabilitare judecătorească", a anunţat Năstase, pe Facebook.

Potrivit articolului 166 din Codul penal, o persoană condamnată poate fi reabilitată, la cerere, de instanţă, după împlinirea următoarelor termene: 4 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, dar care nu depăşeşte 5 ani; b) 5 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani; c) 7 ani, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani sau în cazul pedepsei detenţiunii pe viaţă, comutată sau înlocuită cu pedeapsa închisorii; d) 10 ani, în cazul condamnării la pedeapsa detenţiunii pe viaţă, considerată executată ca urmare a graţierii, a împlinirii termenului de prescripţie a executării pedepsei sau a liberării condiţionate.

De asemenea, potrivit articolului 168 din Codul penal, cererea de reabilitare judecătorească se admite dacă cel condamnat întruneşte următoarele condiţii: a) nu a săvârşit o altă infracţiune în intervalul de timp prevăzut în articolul 166; b) a achitat integral cheltuielile de judecată şi şi-a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când acesta dovedeşte că nu a avut posibilitatea să le îndeplinească sau când partea civilă a renunţat la despăgubiri.

Fostul premier a fost eliberat condiţionat din închisoare în luna august 2014, după ce a executat o parte din cei patru ani şi jumătate primiţi cumulat în două dosare: "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii". După ce a fost eliberat condiţionat, instanţele i-au impus lui Năstase o serie de interdicţii, printre care şi dreptul de a candida la o funcţie publică.

Adrian Năstase a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.

Ulterior, pe 6 ianuarie 2014, el a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian" şi a fost eliberat în august 2014.

În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, în perioada 2002 - 2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

În dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de ''influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid'' pentru organizarea unui simpozion intitulat "Trofeul calităţii în construcţii" cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale la care urma să participe.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Fata de mitocanii de azi Nastase e neprihanit saracu...

    Diferenta e ca el a fost (si este) un politician de clasa , iar repetentii de azi niste jeguri incompetente puse pe capatuiala , care isi bat joc de romani fara jena...  

    1. Foarte neprihanit.

      De jaful de la City Insurance ai auzit? 

      De vanzarea Petrom ai auzit? 

      De plimarile cu bicicleta prin Parlament ai auzit? 

      De spagile luate de nastase ai auzit (era notoriu pentru spagaria din el)?

      Spagile din vremea lui Nastase erau glume fata de cele din vremea PDL, PNL. Datoria extera asemenea. Ne-ati vandut tara cu totul si tot pe Nastase il acuzati degeaba.

    bombonel a facut 8 luni de inchisoare pt. 600.000 euro...Acum il inteleg de ce a vrut sa apese pe tragaci: incompetenta justitiei de a dovedi restul de spagi si mite primite cu care vroia sa intre in istorie!! Asa cu 6 sute de mii e un biet borfas...

    1. Doar 600.000 de Euro?

      Pentru suma asta Nastase nici la telefon nu iti raspundea.

      A fost unul dintre marii spagari pe care numai prostii il pot regreta. 

    Nici azi nu stim cum se făcea atunci vânzarea societatilorsi nimeni nu discuta despre asta ! Toate privatizarile erau declarate" de succes" și se vorbea de un comision( parandarat pe la 5% uneori și 10% ! Orice vindeau era " de succes " iar Năstase, min economiei Popescu,șeful de cabinet al lui Năstase au strâns averi colosale ! La cei 700 mil euro din vânzarea Petrom o privatizare" de succes putea însemna zeci de mil euro! Multe zeci!

    La vremea respectivă nimeni nu știa că în România sunt procurori ! Judecătorii erau vai de capul lor si pentru " munca" de atunci le dăm pensii de peste 20.000 lei ! 

    1. Tu cata spaga ai luat

    Sa-i dea banii pe fularul ala, Burberry, cu care si-a bandajat gitul delicat.

    Ce dreaq! 6-700 de Euro nu face gaura in buget. La cite taxe a platit Nastase oentru importurile scutite de taxe din China, ca sa-si amenajeze locuinta, nici nu se simte. 

    Sa-i dea banii pe fularul ala, Burberry, cu care si-a bandajat gitul delicat.

    Ce dreaq! 6-700 de Euro nu face gaura in buget. La cite taxe a platit Nastase oentru importurile scutite de taxe din China, ca sa-si amenajeze locuinta, nici nu se simte. 

    Ce e Bombonel ai ajuns la fundul sacului cât ai stat pe tușă ?!

    Într-o țară normală tu și alții ca tine au restricție toată viața  

    să mai facă politică sau să obțină o funcție de conducere

    la stat. Capisci ?! 

    Ăștia care comentați aici sa ii sugeti ceva.. lui Năstase! El a băgat România în NATO și în Uniunea Europeană. Dulapul și Chiorul nu a reușit sa facă nimic nici măcar Schengen. Asa ca mai gândiți și voi.

    1. Ești cuma pupincurist ?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb