Patronul grupului Mediafax, Adrian Sârbu, aflat în arest preventiv din 4 februarie, va fi plasat în arest la domiciliu, au decis, marţi, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Judecătorii de la Curtea de Apel au dispus pe 19 mai schimbarea arestului preventiv pentru Adrian Sârbu cu arestul la domiciliu, hotărâre care a fost contestată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte.
Curtea Supremă a menţinut, însă, marţi, decizia luată de magistraţii CAB, care au admis solicitarea făcută de Adrian Sârbu, de revocare a arestării preventive şi de înlocuire cu o măsură preventivă mai uşoară, dispunând plasarea acestuia în arest la domiciliu.
Pe durata măsurii, ce a fost dispusă până la data de 24 iunie, patronul Mediafax are obligaţia să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori este chemat şi să nu comunice, direct sau indirect, cu ceilalţi inculpaţi, cu martorii din dosar şi cu expertul desemnat de Parchet în acest caz.
În motivarea deciziei de plasare în arest la domiciliu, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti arătau că "această măsură preventivă este suficientă la acest moment procesual pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal". De asemenea, magistraţii mai spun că "menţinerea în stare de arest preventiv nu se justifică nici din perspectiva definitivării urmăririi penale şi a situaţiei probatoriului administrat în cauză, în condiţiile în care se aşteaptă finalizarea expertizei financiar-contabile, astfel că nu există riscul afectării bunei desfăşurări a procesului penal".
Adrian Sârbu este acuzat, în dosarul "Mediafax", de instigare la evaziune fiscală, spălare de bani şi delapidare. El se află în arest preventiv de pe 4 februarie.
Procurorii arată că, la solicitarea lui Sârbu, mai multe persoane (cercetate în aceeaşi speţă) au folosit o schemă infracţională în scopul sustragerii de la plata taxelor către bugetul de stat, schemă în care au fost interpuse mai multe societăţi comerciale, care au derulat operaţiuni fictive, în intervalul 2011 - 2014, în relaţia cu beneficiarii drepturilor de autor derulate de firmele din grupul Mediafax (SC Mediafax Group SA, SC Mediafax SA, SC Apropo Media SRL).
Anchetatorii îl acuză pe Sârbu că a păgubit statul cu 1,5 milioane de euro.
Omul de afaceri are sechestru asigurator pe toată averea, fiind cercetat în două dosare penale.
Recent, procurorii DIICOT au descoperit că Sârbu face parte dintr-un grup infracţional organizat, care a prejudiciat BRD cu suma totală de circa 43,5 milioane de euro. Procurorii DIICOT au anunţat pe 19 mai că au început urmărirea penală faţă de 28 de suspecţi din acest dosar, care cuprinde acuzaţii privind contractarea ilegală de credite. Printre aceştia se găsesc Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, Claudiu Cercel, vicepreşedinte BRD, jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, dar şi Adrian Sârbu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 27.05.2015, 07:26)
aparitia noului dosar... cu atat mai mult nu se justifica plasarea in arest la domiciliu. halal tara si decizii judecatoresti