ADRIAN VASILESCU, CONSULTANT DE STRATEGIE LA BNR: "BNR a majorat dobânda cu 0,5 puncte procentuale pentru a acţiona împotriva efectelor de rundă a doua"

M.G.
Macroeconomie / 8 aprilie 2022

"BNR a majorat dobânda cu 0,5 puncte procentuale pentru a acţiona împotriva efectelor de rundă a doua"

Banca Naţională a României (BNR) a majorat săptămâna aceasta dobânda-cheie cu 50 de puncte de bază pentru a acţiona împotriva majorărilor de preţuri de rundă a doua ce survin ca urmare a creşterilor de preţuri la utilităţi, a declarat, astăzi, Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, pentru BURSA.

"Am văzut că, la nivelul unei luni, cotele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale au venit sub zero (preţurile au scăzut în februarie, ca urmare a măsurilor de compensare şi plafonare - n.r.). Dar continuăm să vedem efecte de rundă a doua. (...) Preţurile respective, chiar dacă sunt blocate prin măsuri de compensare şi plafonare pentru consumatori, vor avea efecte în continuare. Efectele de rundă a doua vor continua. De asta şi Banca Naţională, ştiind foarte bine că dobânda de politică monetară nu poate stopa criza energetică care este globală, ştiind foarte bine acest lucru, a ridicat totuşi dobânda cu 0,5 puncte procentuale, deci 50 de puncte de bază, tocmai pentru a acţiona împotriva efectelor de rundă a doua", a precizat Vasilescu.

Acesta a adăugat că având în vedere războiul din Ucraina şi faptul că Rusia şi Ucraina sunt mari exportatori de cereale, vor exista probleme cu preţurile agroalimentare în toată lumea.

"Rămâne de văzut cum ne vom organiza noi să le facem faţă. Probleme vor fi în toată lumea, dar nu fiecare ţară le va rezolva la fel", a spus oficialul BNR.

De notat că România este importator de anumite seminţe de floarea soarelui şi porumb din Ucraina, care dacă nu sunt înlocuite de la alţi furnizori ar putea afecta producţia agricolă din acest an.

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a decis, marţi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5%, la nivelul de 3% pe an, majorarea dobânzii pentru facilitatea de depozit la 2% de la 1,5% şi majorarea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 4% de la 3,5%, decizii menite să contracareze avansul continuu al inflaţiei. De asemenea, BNR a decis, marţi, păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la 8% la lei şi 5% la valută şi păstrarea controlului "ferm" asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

Banca centrală a decis să continue ritmul mai accelerat de întărire a politicii monetare semnalat în februarie pentru a contracara inflaţia, în condiţiile în care, "potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să crească ceva mai pronunţat în următoarele luni decât s-a anticipat, sub impactul şocurilor pe partea ofertei".

BNR a început majorarea dobânzilor în octombrie 2021, fiind implementate până în luna februarie 3 majorări de câte 25 de puncte de bază a dobânzii-cheie. La şedinţele din finalul lui 2021, BNR a oferit mai multă atenţie ratei facilităţii de creditare Lombard pentru a nu opera o majorare mai mare de 0,25% asupra dobânzii-cheie. În februarie 2022 însă, inflaţia IPC (indicele preţurilor de consum) a ajuns la o rată anuală de 8,53% (redusă puternic de schemele de compensare şi plafonare din energie), iar inflaţia core2 ajustată (inflaţia de bază) a ajuns la 5,9%, cu mult peste ţintele BNR.

Înrăutăţirea perspectivei apropiate a inflaţiei vine în condiţiile în care de pe partea de energie s-a eliberat din presiune ca urmare a prelungirii cu 1 an de zile a schemelor de compensare şi plafonare. Totodată, creşterile preţurilor alimentelor şi combustibililor sunt puse în seama "creşterii puternice a cotaţiilor ţiţeiului şi a materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor internaţionale instituite".

Analiştii anticipează încă două majorări de câte 25 de puncte de bază ale dobânzii-cheie pentru următoarele două şedinţe de politică monetară ale BNR.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Șarpele Kaa dixit!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb