Romgaz are înmagazinate, în depozitele din toată ţara, peste 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale, ne-a spus Adrian Volintiru, directorul general al companiei. Domnia sa ne-a precizat că Romgaz este pregătită să depăşească sezonul de iarnă, precizând: "Obligaţia de înmagazinare, pe care am respectat-o, a fost de 1,7 miliarde metri cubi de gaze. Din câte ştiu eu, chiar au fost depăşite condiţiile de înmagazinare stabilite de ANRE, pentru că, la un moment dat, ajunseserăm la 1,9 miliarde metri cubi de gaze.
Din punctul nostru de vedere, cu ce avem înmagazinat şi cu rezerva de producţie pentru luna martie, acoperim circa 540.000 de MW, din care se pot scădea 300.000 MW dacă termocentrala de la Iernut merge în plin. Oricum, ar rămâne o rezervă de 247.000 de MW, ceea ce este suficient ca să acoperim necesităţile din această iarnă".
Toată această cantitate este dedicată pieţei interne, conform domnului Volintiru, care ne-a spus că Romgaz nu a exportat niciodată gaze naturale.
Domnia sa ne-a mai spus: "Toate tranzacţiile pe care le facem sunt cu respectarea tuturor obligaţiilor ANRE. Cu alte cuvinte, ne-am îndeplinit până acum obligaţia de a vinde prin bursă minim 50% din cantitatea vândută".
Referitor la OUG 114/2018 şi la efectele pe care le va avea aceasta asupra Romgaz, şeful companiei ne-a declarat: Trebuie să găsim resurse şi posibilităţi alternative ca să ne îndeplinim parametrii stabiliţi. Toate ofertele de investiţii pe care le facem vor continua negreşit - investiţiile în energie, în căutarea soluţiilor pentru petrochimie, pentru energia verde, pentru posibila extindere şi pe alte pieţe - toate acestea merg în plin şi vor fi continuate. Cifrele pot scădea pe soluţiile actuale, dar în momentul în care companiile găsesc şi soluţii alternative - de continuare a investiţiilor, de încercare să creştem cifra de afaceri şi din alte surse, nu doar din exploatarea de gaz etc. -, nu văd o problemă să ne derulăm activitatea în parametrii estimaţi. Doar că alternativele trebuie identificate rapid şi exploatate".
Prin OUG 114, Guvernul a adoptat, printre altele, plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă la 68 lei/MW, începând cu luna aprilie a acestui an, precum şi o creştere a contribuţiei către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei de la 0,2% la 2% din cifra de afaceri anuală.
Cifra de afaceri şi profitabilitatea producătorului de gaze naturale Romgaz vor scădea cu circa 20-25%, până la finalul acestui an, ca urmare a plafonării preţului gazelor naturale din producţia internă, după cum a precizat, zilele trecute, la Sibiu, Adrian Volintiru.
"Aceste scăderi ar însemna un impact asupra profitului realizat de 420 de milioane de lei", a adăugat directorul companiei.
În acelaşi timp, potrivit conducerii companiei, producţia de gaze naturale va creşte semnificativ în 2019, datorită exploatării noilor capacităţi de producţie puse în funcţiune în perimetrul Caragele.
Romgaz, unul dintre cei doi producători de gaze naturale de la noi din ţară, a raportat pentru anul 2017 o cifră de afaceri de circa 4,5 miliarde de lei.