Adrian Zuckerman îşi încetează mandatul de ambasador SUA înainte de vreme: de ce?

G.M.
Politică / 19 ianuarie 2021

Adrian Zuckerman

Adrian Zuckerman

Adrian Zuckerman îşi încheie, mâine, mandatul de ambasador al SUA în ţara noastră. Este unul dintre cele mai scurte mandate de ambasador al SUA, din ultimii 15 ani, dacă ţinem cont că el s-a întins doar pe durata unui an, în timp ce majoritatea diplomaţilor americani care au fost trimişi în România după 199) au avut mandate de trei sau patru ani.

Ţinând cont de activitatea intensă desfăşurată de Zuckerman în dezvoltarea parteneriatului strategic dintre SUA şi România în domenii precum apărarea, energia şi 5G, mulţi cetăţeni se întreabă de ce ambasadorul american îşi încheie aşa de rapid mandatul în ţara noastră.

Conform legislaţiei americane, ambasadorii sunt persoane desemnate de către preşedintele SUA. Numirea lor trebuie confirmată de Senatul Statelor Unite. Conform Constituţiei SUA, ambasadorii se află la discreţia preşedintelui putând fi demişi oricând. Cu toate acestea, legislaţia în domeniu arată că în funcţia de ambasador poate fi numit un diplomat de carieră (CD) sau o persoană numită strict politic(AP).

Departamentul de Stat arată că, în majoritatea cazurilor, ambasadorii diplomaţi de carieră au un mandat de aproximativ trei sau maximum patru ani, în timp ce ambasadorii numiţi politic îşi prezintă demisiile la învestirea unui nou preşedinte. Acesta din urmă este şi cazul avocatului Andrei Zuckerman, care nu a fost un diplomat de carieră, ci a fost numit strict politic în ţara noastră de către preşedintele Donald Trump.

Amintim că în 11 ianuarie, ambasadorul Adrian Zuckerman a anunţat că îşi încetează mandatul în ţara noastră. Anunţul oficialului american a venit la câteva zile după ce Donald Trump şi-a recunoscut înfrângerea în alegerile prezidenţiale, în urma validării de către Congres, în 7 ianuarie, a alegerii lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al SUA.

Înainte de finalizarea mandatului, ambasadorul Statelor Unite în România a efectuat, astăzi, o vizită de rămas-bun la primul-ministru Florin Cîţu. Ambasadorul Zuckerman a fost însoţit de adjunctul şefului misiunii diplomatice, David Muniz, care începând de mâine devine "Charge d'Affaires" (Însărcinat cu afaceri). În timpul întrevederii, cei trei au discutat despre progresele din ultimul an în relaţia bilaterală şi despre continuarea cooperării în cadrul a numeroase proiecte, inclusiv cel referitor la centrala nucleară de la Cernavodă. Premierul Florin Cîţu i-a mulţumit lui Adrian Zuckerman pentru implicarea sa în relaţia bilaterală, iar noul însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA, David Muniz a precizat că relaţia româno-americană va rămâne strânsă şi sub conducerea Administraţiei Biden şi şi-a exprimat interesul cu privire la continuarea consolidării Parteneriatului Strategic.

Amintim că, în numai un an de activitate, Adrian Zuckerman s-a implicat activ în revigorarea parteneriatului strategic şi în cooperarea româno-americană în domeniul apărării, energiei nucleare şi luptei contra corupţiei. Mai mult, ambasadorul SUA a fost unul dintre oficialii americani care au sprijinit proiectul autostrăzii care să lege nordul de sudul Europei trecând prin România şi a demarării proiectului Rail Carpathia care să lege porturile Gdansk (Polonia) şi Constanţa.

Pentru aceste merite, preşedintele Klaus Iohannis l-a decorat, ieri, pe Adrian Zuckerman cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Mare Cruce.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. ...

    Tzucarman al noastru nu e diplomat de cariera, e invartitor de cariera si a fost trimis de Trump in Romania pentru a inlesni niste achizitii de armament supraevaluate de la americani. E normal sa o taie din Romania cat mai repede pentru a i se pierde urma.

    1. Sterge-te de muci! Dar nu de camesha! :D

    Credeam ca este membru pnl ,atat de mult a mancat rahat in campanie

    1. Sau mai mult?

      E un lingău al regimului de la Cotroceni, atat

    Autostrada Polonia - Romania. Cu tronson de cale ferata. Cum rad americanii de noi!!!

    Promisiuni pentru tari africane, nu pentru tari europene. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb