Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti s-au reunit, ieri, în Adunarea Generală ca să aprobe situaţiile financiare aferente anului trecut şi ca să decidă asupra majorării capitalului social al instituţiei şi a unor modificări ale actului constitutiv. Unii dintre participanţi au caracterizat drept liniştită această AGA, propunerile fiind aprobate sau respinse fără a crea controverse, situaţie total opusă adunării precedente, când şedinţa s-a prelungit până la lăsatul serii, luptele între acţionari fiind "pe viaţă şi pe moarte". Ce-i drept, la AGA din decembrie a fost decisă unificarea funcţiilor de director general şi preşedinte, precum şi alegerea domnului Stere Farmache în noua funcţie.
Ieri, însă, acţionarii BVB au aprobat majorarea capitalului social al societăţii cu 46%, până la 76,74 milioane lei, prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net aferent anului trecut, şi au acceptat ca băncile înregistrate în România să poată deţine acţiuni ordinare, cu drept de vot.
Unii participanţi la AGA au fost nemulţumiţi de faptul că societăţile de brokeraj nu au fost mai active în cadrul AGA şi că nu se implică mai mult în activitatea bursei. Totuşi, unele propuneri, deşi au fost votate, au ridicat întrebări din partea celor din sală. O astfel de propunere a fost cea de acordare a 10% din profit angajaţilor şi administratorilor ca bonus.
Anul trecut, Bursa a obţinut un profit net de 29 milioane lei, după ce veniturile totale înregistrate s-au ridicat la 54,2 milioane lei, iar cheltuielile totale s-au menţinut sub pragul de 20 milioane de lei. Pentru 2008, a fost bugetat un profit mult sub performanţa din 2007, respectiv de aproximativ 14 milioane lei.
Totodată, acţionarii BVB au hotărât reducerea cu 10% a comisioanelor de tranzacţionare, potrivit comunicatului remis ieri de BVB.
Hotărârea de a reduce comisioanele a venit în urma estimării că valoarea medie zilnică a tranzacţiilor cu acţiuni pe pieţele administrate de BVB va ajunge la 14 milioane euro. Acţionarii Bursei au mai aprobat reducerea comisioanelor de tranzacţionare cu încă 5%, dacă lichiditatea zilnică medie va ajunge la 16 milioane euro.
Bursa de Valori Bucureşti are în prezent un capital social de 49,44 milioane lei, împărţit în 4,94 milioane acţiuni, cu o valoare nominală de 10 lei.
Dintre acţiunile BVB, 4,76 milioane sunt ordinare şi 184.163 sunt acţiuni preferenţiale. Cei mai importanţi acţionari ai Bursei sunt casele de brokeraj, care deţin participaţii de până la 2,96%. Astfel, capitalul social al BVB este împărţit între 72 de firme şi 124 de persoane fizice.
SSIF Broker Cluj este cel mai mare acţionar al BVB, cu 2,96% din acţiuni, şi este urmat - cu o participaţie de 2,79% - de HTI Valori Mobiliare, intermediar controlat de banca de investiţii americană Morgan Stanley. Totodată, Morgan Stanley deţine individual o participaţie de 2,7%.