Adunarea creditorilor ELCEN pentru reorganizare are loc astăzi

F.B.
Companii / 24 septembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare 16:35 Creditorii au votat planul de reorganizare a ELCEN.

-------

Adunarea creditorilor Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) în care va fi supusă la vot aprobarea planului de reorganizare a celui mai mare producător de energie termică al Capitalei, vital pentru soarta întregului sistem de încălzire centralizată din Bucureşti, va fi organizată astăzi la prânz. O eventuală oprire a furnizării agentului termic pentru sistemul centralizat de încălzire, mai ales în sezonul rece, ar afecta 1,2 milioane de locuitori şi funcţionarea instituţiilor de stat.

ANAF, principalul creditor al companiei, ceruse amânarea cu o lună a şedinţei, solicitare respinsă.

Potrivit planului, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere şi nu prin cumpărarea titlurilor de la acţionari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) şi Romgaz (2,5%) - cum era preconizat iniţial, iar preţul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obţine din vânzarea forţată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societăţii, de 891,3 milioane lei. Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare se află reevaluarea în scădere masivă a valorii creanţei istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. ELCEN va obţine astfel şi dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanţe bugetare asupra companiei insolvente.

În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească şi pe ceilalţi creditori ai RADET. Vineri, solicitarea de amânare a votului de astăzi pentru planul de reorganizare a fost respinsă în comitetul restrâns al creditorilor ELCEN, format din deţinătorii celor mai mari creanţe împotriva companiei. Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti din ANAF au votat pentru amânare, însă Distrigaz Sud Reţele, Transgaz şi Alpha Bank s-au opus, iar Legea insolvenţei prevede că, în comitetul creditorilor, deciziile sunt luate cu majoritatea simplă a numărului total de membri.

Lucrurile vor fi însă diferite în adunarea de luni, unde la vot va conta ponderea la masa credală a fiecărui creditor. ANAF deţine peste 54% din totalul creanţelor asupra ELCEN şi, deci, votul decisiv asupra oricărei hotărâri privind soarta companiei. Peste un sfert din întreaga masă credală a ELCEN este reprezentantă de o creanţă a DGAMC în sumă de 480,65 milioane lei, garantată cu sechestru pus pe mai multe active vitale ale producătorului de energie termică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb