ADVERTORIAL:  Avocaţii directorului comercial al Huawei atacă cazul de extrădare din SUA în procesul canadian

B.B.
Media-Advertising / 23 ianuarie 2020

Avocaţii directorului comercial al Huawei atacă cazul de extrădare din SUA în procesul canadian

Unul din avocaţii lui Meng Wanzhou, directorul comercial al Huawei, a susţinut luni că "dubla incriminare" a fost în centrul unui proces pentru a decide dacă aceasta poate fi extrădată în Statele Unite, un caz care a tensionat relaţiile dintre Ottawa şi Beijing.

Meng, în vârstă de 47 de ani, a ajuns într-o sală de judecată din Vancouver purtând un top negru cu buline, pentru prima fază a unui proces care va dura cel puţin patru zile, în timp ce China a repetat cererea către Canada de a o elibera.

Experţii juridici au declarat că ar putea trece ani până la adoptarea unei decizii finale în acest caz, deoarece sistemul judiciar din Canada permite ca multe decizii să fie atacate în instanţă.

Statele Unite au acuzat-o pe Meng de fraudă bancară şi de faptul că a înşelat HSBC Holdings Plc cu privire la afacerea Huawei Technologies Co Ltd [HWT.UL] din Iran.

Procedurile judiciare arată că Statele Unite au emis mandatul de arestare, pe care Canada l-a pus în aplicare în decembrie 2018, deoarece consideră că Meng a acoperit încercările companiilor care au legături cu Huawei de a vinde echipamente în Iran, încălcând sancţiunile SUA împotriva ţării.

Meng, fiica fondatorului miliardar al lui Huawei, Ren Zhengfei, rămâne liberă pe cauţiune în Canada, şi locuieşte într-un conac din cartierul exclusiv Shaughnessy din Vancouver.

Aceasta susţine că este nevinovată şi se opune extrădării în parte pentru că pretinsa ei conduită nu a fost ilegală în Canada, un argument cunoscut în mod legal sub numele de "dublă incriminare".

Spre deosebire de Statele Unite, Canada nu a avut sancţiuni împotriva Iranului la momentul în care oficialii canadieni au autorizat începerea extrădării, au declarat avocaţii săi.

EFECT DE RĂCIRE

Problema principală este "dublă incriminare", a declarat instanţei avocatul apărării Richard Peck.

"Am fi aici în absenţa legii sancţiunilor americane şi... răspunsul nostru este nu", a spus Peck.

"Într-un caz tipic, dubla incriminare nu este discutabilă. Totuşi, acest caz se bazează pe acuzaţia de încălcare a sancţiunilor SUA, sancţiuni pe care Canada le-a respins în mod expres", a adăugat acesta.

Peck a declarat că Statele Unite au exprimat această chestiune ca un caz de fraudă împotriva unei bănci, pe care el a descris-o ca fiind "un artificiu".

Există peste 150 de persoane în sala de judecată de înaltă securitate din centrul oraşului Vancouver, unde are loc audierea, inclusiv jurnalişti din întreaga lume. Galeria în care spectatorii stăteau liniştiţi este separată de locul în care judecătorul şi avocaţii stau pe plăci mari de sticlă, creând un efect asemănător acvariului.

Echipa juridică a lui Meng este programată în prezent doar pentru a solicita probe în ultima săptămână a lunii aprilie, iar o a doua fază a procesului, axată pe abuzul de procedură şi dacă oficialii canadieni au respectat legea atunci când au arestat-o pe Meng, urmează să înceapă în iunie. Argumentele finale sunt aşteptate în ultima săptămână a lunii septembrie şi prima săptămână a lunii octombrie.

Cazul a avut un efect de răcire asupra relaţiilor dintre Ottawa şi Beijing. China a numit arestarea lui Meng motivată politic.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat pentru Reuters în decembrie 2018 că va interveni în cazul lui Meng dacă a servit interesele de securitate naţională ale SUA sau a ajutat la încheierea unui acord comercial cu China. Chrystia Freeland, ministrul de externe al Canadei la acea vreme, a avertizat rapid Washingtonul să nu politizeze cazurile de extrădare.

"De fapt, încălcarea sancţiunilor este esenţa presupusei abateri... Statele Unite au un interes global în aplicarea sancţiunilor asupra Iranului. Sancţiunile ghidează acest caz", a adăugat Peck.

"Hotărârea guvernului chinez de a proteja drepturile legale ale cetăţenilor chinezi este fermă şi de neclintit", a declarat reporterilor Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, într-o şedinţă zilnică de informare, luni. El a numit cazul lui Meng o "problemă politică serioasă".

"O LOVITURĂ CÂŞTIGĂTOARE"

Huawei a susţinut într-o declaraţie că este alături de Meng în demersurile pe care le face pentru libertate şi justiţie. "Avem încredere în sistemul judiciar al Canadei, care va dovedi nevinovăţia doamnei Meng", a adăugat acesta.

Richard Kurland, un expert în politică federală şi avocat care nu este implicat în acest caz, a numit argumentul de dublă incriminare a lui Meng, în lipsa sancţiunilor canadiene împotriva Iranului, un pariu sigur.

"Cred că apărarea are o lovitură câştigătoare. Nu există sancţiuni iraniene în Canada şi orice (aduc procurorii) legat de o sancţiune iraniană în Canada ar putea fi respins", a spus el.

La scurt timp după arestarea lui Meng, China a reţinut doi canadieni - fostul diplomat canadian Michael Kovrig şi omul de afaceri Michael Spavor. China a negat că arestarea lor are legătură cu cazul lui Meng.

"Prioritatea clară a tuturor din guvernul nostru... este eliberarea şi bunăstarea lui Michael Kovrig şi Michael Spavor. Aceasta se află în centrul tuturor eforturilor pe care le depunem şi pe bună dreptate", a declarat Freeland, acum viceprim-ministru al Canadei, reporterilor din Winnipeg, referitor la întrunirea cabinetului.

Echipa juridică a lui Meng a susţinut în noiembrie că nu putea fi extrădată deoarece Canada nu avea sancţiuni împotriva Iranului în momentul în care oficialii canadieni autorizau începerea extrădării, ceea ce înseamnă că comportamentul ei nu era ilegal.

Ca răspuns, procurorul general al Canadei a declarat că Meng a fost arestată în baza acuzaţiilor de fraudă şi înşelăciune a HSBC, ceea ce este o infracţiune în ambele ţări.

"Guvernul nostru a făcut clar faptul că suntem o ţară a statului de drept şi ne respectăm angajamentele asumate prin tratatul de extrădare. Asta este ceea ce trebuie să facem şi asta vom face", a declarat Freeland.

(C)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb