Cannabisul medicinal, cunoscut si drept marijuana medicinala, este un subiect care a generat foarte multa atentie in ultimii ani. Controversele etice si sociale, care s-au format in jurul acestei plante, variaza de la administrarea in siguranta, ambalare, precum si efectele pe termen lung. SUA a fost printre primele tari care au facut pasul pentru folosirea cannabisului in scopuri medicinale, ceea ce a dus la nasterea unei piete de miliarde de dolari. Incepand cu data de 17 octombrie 2018, cannabisul va fi legal si in Canada, care devine astfel a treia tara, dupa Uruguay si Georgia, ce o sa legalizeze consumul canepei.
Aceasta actiune vine in urma unei istorii tulburi, care a inregistrat prima interzicere a consumului in 1923, urmand ca abia in 2001 sa se introduca legi pentru folosirea cannabisului medicinal. Astfel, in prezent, pentru cultivarea de canepa folosita pentru productia de fibre si seminte de cannabis, este nevoie de o licenta obtinuta de la Ministerul Sanatatii din Canada.
In Europa, folosirea canabisului medicinal este in prezent autorizata doar in cateva tari: Austria, Germania, Cehia, Finlanda, Italia, Portugalia, Polonia si Spania. Alte state planuiesc sa schimbe legislatia pentru a se adresa acestei nevoi. La nivelul Uniunii Europene, nu exista o lege clara, pe care sa o respecte toate statele, in ceea ce priveste consumul de produse medicinale derivate din cannabis.
Cu toate acestea, Romania a fost a 10-a tara din Europa care a demarat un program pentru introducerea cannabisului medical ca tratament, in 2013, desi acest lucru nu a fost confirmat oficial de catre autoritati. Legea este foarte neclara in ceea ce priveste obtinerea unui tratament pe baza de cannabis medicinal, desi se pare ca este limitata la produse derivate, precum capsule sau uleiuri. In plus acestea trebuie sa aiba un continut de THC (substanta psihoactiva din marijuana) mai mic de 0.2%.
De aceea, in ultimul timp, s-a constatat o crestere foarte mare a consumului de substante pe baza de cannabis, precum uleiul de cannabis (ulei CBD) sau seminte de cannabis. Deja exista o varietate de magazine, care comercializeaza aceste produse.
Uleiul de cannabis, cunoscut drept ulei CBD, este o substanta cu un continut scazut de THC, dar care se bucura de efectele benefice, demonstrate stiintific, ale cannabisului. Fiind produs si extras in tara noastra, sau importat din alte tari precum Olanda, acest produs este certificat in scopuri terapeutice, fiind 100% legal pe teritoriul Romaniei. Uleiul CBD este incadrat in gama de remedii naturiste si are efecte de calmare si ameliorare a diferitor afectiuni, precum anxietate, stari post-traumatice, stres intens, probleme ale pielii, precum acneea sau psoriazisul, prevenirea raspandirii celulelor canceroase sau a transformarii vaselor de sange in tumori.
O alta piata in ascensiune este reprezentata de cea a semintelor de cannabis. S-a descoperit ca acestea au proprietati nutritive de exceptie, deoarece asigura un aport de aminoacizi estentiali pentru organismul uman. Acestea sunt recomandate pentru tratarea mai multor afectiuni, precum dementa sau Alzheimer si sunt deja consumate de catre sportivii de performanta si antrenorii de fitness, ajutand la refacerea tesuturilor musculare dupa antrenamente.
Cei care consuma seminte de cannabis nu au de ce sa-si faca griji. Acestea nu contin THC (substanta psihoactiva ce da o stare de euforie), putand fi consumate fara nici o problema si fiind 100% legale. Aspectele benefice ale acestor seminte de cannabis erau deja cunoscute inca din antichitate, lucru atestat de arheologii care au gasit dovezi atat in China, cat si pe teritoriul Romaniei, in localitatile numite acum Gurbanesti si Frumusica.
Mai mult, exista deja o industrie cosmetica dar si a restaurantelor de lux care includ in mancaruri si produse cosmetice seminte de cannabis. Numarul acestora creste de la zi la zi, in special pe continentul american, dar si in Europa. Acizii grasi si proteinele esentiale continute in seminte de cannabis sunt excelente pentru mentinerea siluetei, dand o senzatie de satietate dupa ce au fost consumate.