ADVERTORIAL Ce înseamnă de fapt protecţia muncii şi care sunt principalele condiţii pe care trebuie să le respecte un angajator faţă de angajaţii săi?

Media-Advertising / 18 august 2022

Ce înseamnă de fapt protecţia muncii şi care sunt principalele condiţii pe care trebuie să le respecte un angajator faţă de angajaţii săi?

Normele de protecţia muncii sunt o serie de reglementări adoptate cu scopul de a îmbunătăţi mediul de lucru al angajaţiilor dintr-o companie. Ele constituie o serie de măsuri de protecţie şi siguranţă pe care toţi angajatorii sunt obligaţi prin lege să le îndeplinească.

Protecţia muncii în ţara noastră este reglementată prin multe acte normative, dar cele mai importante dintre ele sunt acestea:

- Codul Muncii cuprins în Legea 53 din 2003 acutalizată;

- Legea 319 din 2006 (cu modificările aduse) care se referă la secuitatea şi sănătatea în muncă;

- Hotărârea de Guvern 1425 din 2006 (cu modificările aduse) cu privire la aprobarea normelor metodologice din legea enunţată mai sus;

- Normele generale şi specifice de protecţie a muncii împreună cu toate modificările lor.

Aceste prevederi legale au fost adoptate pentru toate sferele de activitate, indiferent dacă vorbim de sectorul public sau privat, de domeniul asigurărilor sociale sau de egalitatea de şanse dintre bărbaţi şi femei. De asemenea, normele de protecţie a muncii nu scapă din vedere nici persoanele cu nevoi speciale, sau grupurile predispuse la un risc ridicat.

Ce semnificaţie au normele de protecţie a muncii?

Normele de protecţia muncii reprezintă toate măsurile adoptate cu scopul de a preveni accidentele de muncă sau îmbolnăvirile profesionale, precum şi de a controla riscurile de vătămare a angajaţilor.

Pentru punerea în aplicare a tuturor acestor norme de protecţie, un angajator poate colabora cu o firmă specializată în acest sens. Misiunea de a asigura un mediu ferit de pericole pentru angajaţi nu este chiar una simplă. Pentru a îndeplini acest obiectiv, un angajator trebuie să-şi informeze, consulte, instruiască şi protejeze oamenii din subordine, răspunzând în faţa legii pentru bunăstarea lor la locul de muncă.

Conform Codului Muncii, normele de securitate şi sănătate în muncă pot fi clasificate în mai multe categorii după cum urmează:

- măsuri generale pentru protecţia angajaţilor de accidente şi îmbolnăviri pe care trebuie să le adopte orice societate din România;

- reguli de protecţie a muncii reprezentative doar pentru anumite profesii sau domenii de activitate;

- măsuri speciale care se adresează doar unor anumite categorii de angajaţi;

- dispoziţii ce au legătură cu modul de organizare şi funcţionare a aunor organisme speciale de asigurare a securităţii şi sănătăţii în muncă.

Este important pentru un angajator să respecte normele de protecţie a muncii?

Nerespectarea normelor de protecţie a muncii atrage după sine asncţiuni, lucru foarte neplăcut pentru orice angajator. Dar de fapt nu ele sunt principalul scop pentru care angajatorii din România ar trebui să respecte normele de protecţie a muncii.

Accidentele şi îmbolnăvirile la locul de muncă suferite de angajaţi sunt nişte evenimente cu reprcursiuni grave şi asupra bunăstării generale a companiei. Pentru orice societate, scenariul ideal este atunci când toţi membrii săi colaborează eficient unii cu alţii şi sunt fericiţi. Doar aşa societatea respectivă îşi poate maximiza nivelul de productivitate şi îşi poate atinge adevăratul potenţial.

Norme generale VS norme specifice de protecţia muncii

Normele generale de protecţia muncii sunt acele reglementări care nu sunt adoptate cu gândul la un beneficiar anume în vizor, ci se aplică pentru orice domeniu de lucru din ţara noastră. Acestea sunt valabile deopotrivă pentru persoanele fizice şi juridice din România, atâta timp cât desfăşoară activităţi publice pe teritoriul acestei ţări, indiferent dacă au statutul de salariat, ucenic sau student în practică profesională.

Normele specifice de protecţia muncii pe de altă parte, sunt acele norme aplicabile doar pentru un grup restrâns de activităţi, desfăşurate în condiţii aparte.

La fel ca şi normele generale de protecţia muncii şi normele specifice se aplică la nivel naţional şi sunt impuse de misterul Muncii, instituţia statului care decide şi cu privire la cine are obligaţia de a elabora aceste reguli, cuprinsul lor şi metodologia de elaborare.

Spre deosebire de normele generale de protecţia muncii, cele specifice trebuie revizuite în mod periodic pentru ca persoana care le-a elaborat să se asigure că ele sunt în concordanţă cu modificările legislative, dar şi cu modul de desfăşurare a proceselor de lucru.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb