Conform unui nou raport al companiei de cercetare şi consultanţă Strategy Analytics, compania Huaweia oferit mai multe contribuţii generale în ceea ce priveşte standardele 5G end-to-end decât oricare altă companie din lume.
"Conform evaluării noastre, furnizorii de infrastructură de top - Huawei, Ericsson şi Nokia - au adus contribuţii mai semnificative la standardele 5G decât alte companii studiate", a declarat Sue Rudd de la Strategy Analytics într-un comunicat. "Huawei conduce în ceea ce priveşte contribuţiile generale la standardele 5G end-to-end, în timp ce Ericsson conduce preşedinţia TSG (Grupuri de specificaţii tehnice) / WG (Grupuri de lucru),iar Nokia în raportul aprobare/acceptarea documentelorprivind contribuţia 5G."
Firma de cercetare a declarat că a evaluat 13 contribuţii ale principalelor companii la standardele 5G 3GPP pentru versiunile 15 şi 16, având în vedere volumul de propuneri, precum şi participarea la conducere şi la grupul de lucru. Compania a declarat că a constatatcă principalii contribuitori în privinţa standardelor au fost Huawei, Ericsson, Nokia, Qualcomm şi China Mobile.
"Este important să ne amintim că adevărata natură a procesului de standardizare este de fapt una a colaborării industriei, mai degrabă decât a concurenţei" a explicat Phil Analytics Kendall, într-un comunicat al Strategy Analytics. "Standardizarea 3GPP continuă să fie un proces dinamic. Este de aşteptat ca jucătorii emergenţi şi noile cerinţe ale pieţei să influenţeze din ce în ce mai mult priorităţile pentru standardele 3GPP Versiunea 17."
Versiunea 15 a 3GPP conţinea standardele 5G iniţiale ale organizaţiei standardelor globale, iar tehnologiile suplimentare sunt programate a fi furnizate în versiunile ulterioare.
Statele Unite sunt îngrijorate în privinţa standardelor 5G
Faptul că Huawei a fost cel mai mare contribuitor la standardele 5G ale 3GPP va îngrijora, fără îndoială, legiuitorii şi organele de reglementare din SUA, care de ani de zile susţin că Huawei reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Huawei neagă aceste acuzaţii.
Pe lângă interzicerea echipamentelor Huawei în SUA şi în rândul aliaţilor SUA, unii legiuitori americani examinează,de asemenea, rolul Huawei în standardele 5G şi modalităţi de a contracara acest lucru prin contribuţii americane.
"Trebuie să avem o prezenţă vocală în organismele de standardizare care definesc regulile pentru 5G. Am fost nepermis de absenţi şi trebuie să facem participarea o prioritate", a scris Mike Rogers într-un recent articol de opinie. Rogers este un fost membru al Camerei Reprezentanţilor a SUA, coautor al raportului guvernului american din 2012, care sublinia iniţial ameninţările la adresa securităţii pe care le prezintă furnizorii chinezi de echipamente precum Huawei şi ZTE.
"Trebuie să lucrăm cu aliaţii noştri pentru a opri răspândirea Huawei şi a altor companii chineze deţinute de stat. Trebuie să comunicăm mai bine ce înseamnă dominaţia chineză a 5G. Acesta este un lucru pe care nu l-am făcut cu succes, aşa cum s-a dovedit prin faptul că Marea Britanie a decis să permită accesul Huawei în anumite elemente ale reţelei 5G", a adăugat Rogers.
Rogers prezidează acum organizaţia de advocacy 501(c)4 "5G Action Now", care a lucrat cu Alianţa C-Band, acum desfiinţată, pentru a accelera licitaţia spectrului C-Band în SUA pentru 5G.
Într-adevăr, legislaţia introdusă la începutul acestui an ar impune administraţiei Trump să dezvolte o strategie pentru "promovarea leadershipului Statelor Unite la organismele internaţionale de stabilire a standardelor pentru echipamente, sisteme, software şi reţele virtuale, relevante pentru a 5-a generaţie şi generaţii viitoare de sisteme de telecomunicaţii mobile şi infrastructură, ţinând cont de diferitele procese urmate de diferitele organisme internaţionale de stabilire a standardelor."
Acea legislaţie a trecut de Cameră şi acum este îndreptată către Senat.
Adiacente fără echivoc
Contribuţiile companiilor 3GPP la standardul 5G nu se traduc neapărat în venituri. Pentru aceasta, companiile trebuie să-şi breveteze invenţiile.
Şi conform unui studiu, Huawei conduce şi în acest sens. IPlytics a anunţat recent că firma chineză are de departe cea mai "declarată familie 5G" de brevete, iar cele mai multe depuse din 2012.
Cu toate acestea, merită menţionat faptul că firma de avocatură din Marea Britanie Bird & Bird susţine că dependenţa de astfel de calcule de brevet nu este foarte profundă şi că metodologii diferite produc rezultate diferite.
- Mike Dano, Redactor şef, 5G şi strategii mobile, Light Reading | @mikeddano