ADVERTORIAL/Cerealcom Dolj SA, Segarcea, judeţul Dolj Comunicat de presă
Ziarul BURSA #Companii / 9 aprilie 2013
Stimaţi domni,
Atacul violent asupra pieţei alimentare din România a afectat masiv şi societatea noastră, una dintre cele mai mari producătoare de cereale din ţara noastră. Deja faimoasa operaţiune de intoxicare este pe cale să ne producă şi nouă pagube inestimabile. Din păcate, atacul s-a produs cu implicarea instituţiilor statului, cele desemnate să apere producătorii români, nu să îi descalifice fără niciun fel de temei şi fără argumente. După ce ne-am adresat unor instituţii de respectabilitate internaţională (Societe Generale de Surveillance AG este una dintre cele mai importante de pe glob) şi am primit rezultatul analizelor efectuate pe probe complexe, vă trimitem o copie a raportului întocmit, împreună cu punctul nostru de vedere şi cu plângerea prealabilă a societăţii noastre, adresată Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj. Fără niciun temei am fost acuzaţi şi decredibilizaţi în mass media numai în baza unui pretins test efectuat fără rigorile obligatorii.
Vă rugăm să parcurgeţi materialele pe care vi le-am adresat în anexă, să vă formaţi un punct de vedere asupra lor şi să găzduiţi comunicatul nostru de presă în spaţiile dumneavoastră. Societatea Cerealcom Dolj a devenit peste noapte victima unui atac stupid şi a unui linşaj mediatic declanşat de o informaţie netemeinică, gestionată neprofesional şi transmisă în mass media numai pentru a diminua din presiunea nebună apărută pe industria laptelui, presiune născută tot dintr-o gestionare aproximativă, neprofesională şi păguboasă din partea aceloraşi autorităţi.
Vă mulţumim şi vă rugăm să ne contactaţi, reprezentanţii Cerealcom Dolj fiind gata să vă însoţească în oricare dintre depozitele sale unde veţi putea constata pe viu condiţiile în care sunt stocate recoltele şi, mai ales, tehnologia ultramodernă cu care le producem. Pentru a vă stârni curiozitatea, menţionăm doar că Cerealcom Dolj cultivă cereale pe o suprafaţă de 25.000 de hectare din zona Segarcea, folosind numai utilaje de ultimă generaţie, importate de la celebrul producător american John Deere, marea lor majoritate fiind gestionate de specialiştii noştri şi de cei americani prin intermediul satelitului.
Mihai Anghel
În data de 27 martie 2013, DSVPSA Dolj a întocmit un proces verbal de constatare şi un document de sechestru pentru cantitatea de 11.000 de tone de porumb aflat în depozitul de la Băileşti al societăţii Cerealcom Dolj sub pretextul contaminării cu aflatoxină.
Acţiunea de tip commando a autorităţilor s-a desfăşurat pe fondul absenţei oricărui indiciu privitor la prezenţa aflatoxinei în recoltele Cerealcom Dolj şi, lucru ciudat, fără nici un fel de verificare a recoltelor produse de alţi agricultori importanţi din zonă şi din regiune. Pe noi ne-au căutat, pe noi ne-au găsit şi la noi pretind că au depistat contaminare. Numai în baza unei probe analizate neatent de două inginere din reţeaua ATLAS Vet LIMS (ATLASvet LIMS este un sistem informatic integrat destinat managementului complet al activităţilor din laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentară) am fost transformaţi într-un inamic public naţional şi într-o sursă de nenorocire pentru populaţia Româ-niei. Fără nicio bază, a fost acreditată ideea că pericolul la care a fost expusă populaţia României prin consumarea laptelui contaminat cu aflatoxină (?!) îşi are originea în porumbul depozitat la Cerealcom Dolj. Precizăm că toată cantitatea de porumb incriminată se afla în depozite, nu era în curs de livrare către un beneficiar şi nici nu se afla într-un proces de consum animal. Nu putem trece peste faptul că acest porumb de bună calitate (11.000 de tone - aproximativ 7 trenuri de marfă) deşi nu se afla în consum, nici măcar într-un circuit comercial şi nu reprezenta niciun fel de pericol, el ne-a fost sechestrat cu totul nejus-tificat. Cu alte cuvinte, chiar contaminat de supărarea autorităţilor, porumbul nostru nu reprezenta un pericol pentru nimeni şi nu avea de ce să devină obiectul controlului şi, mai ales, al laboratoarelor şi nu avea de ce să devină şi subiect pentru oprobriul opiniei publice româneşti. Doar dacă autorităţile au dorit o deturnare a atenţiei de la problema laptelui contaminat cu aflatoxină şi au mutat aflatoxina în porumb. Nu ne explicăm de ce operaţiunea de intoxicare mediatică s-a desfăşurat pe seama noastră.
Acest fapt este de natură a ne aduce prejudicii enorme. Cerealcom Dolj lucrează pământul ţăranilor din 12 sate doljene. Proprietarii de fapt ai terenurilor, la auzul informaţiei false că noi cultivăm porumb contaminat cu aflatoxină, şi-au exprimat nedumerirea şi chiar intenţia de a-l retrage din contractul încheiat cu noi. Pagubele noastre sunt încă departe de a putea fi stabilite în întregime. Ele ţin şi de credibilitatea noastră, de relaţia cu proprietarii pământurilor, dar şi cu beneficiarii cerealelor produse de Cerealcom Dolj. Aceştia sunt alungaţi din relaţia lor comercială cu societatea noastră şi îndreptaţi spre alţi producători (ai cui?), probabil mult mai dragi autorităţilor, din moment ce nimeni nu i-a controlat şi nici nu i-a transformat în ţinta unei asemenea diversiuni.
Având în vedere situaţia creată, Cerealcom Dolj a depus prin Casa de avocatură Mihălcescu & Asociaţii o plângere prealabilă la DSVPSA Dolj. În această plângere prealabilă pe care o anexăm în copie, am cerut revocarea procesului verbal de constatare şi a documentului de sechestru, precum şi luarea tuturor măsurilor ce se impun pentru repararea prejudiciului produs societăţii noastre, adică acoperirea de îndată a prejudiciului de 1 milion de euro şi publicarea de dezminţiri în mijloacele de comunicare în masă în care a fost difuzată dezinformarea, dar numai în aceleaşi condiţii de publicare şi răspândire.
Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei situaţii de criză, creată artificial şi neprofesional, cu siguranţă nu în interesul producătorilor români şi vă rugăm să ne sprijiniţi la înlăturarea urmelor unei campanii mizerabile împotriva celor pe care se întemeiază agricultura românească de azi, aşa cum este ea, care vizează şi producţia alimentară, sector încă românesc şi necucerit pe deplin de marii producători. Toată dezinformarea cu carnea de cal, cu aflatoxina din lapte şi porumb, cu legumele contaminate prejudiciază grav producătorii români. În cazul lor diversiunea a luat proporţiile unui abuz. Noi credem că tot acest domeniu se află într-un mare pericol. Şi vă rugăm să îl priviţi şi supravegheaţi cu atenţie, presa fiind un câine de pază mai eficient şi mai devotat, din păcate, chiar şi decât autorităţile române.
Cerealcom Dolj SA,
Mihai Anghel,
Director general
Pentru detalii:
Casa de avocatură Mihălcescu & Asociaţii
Ana Maria Mihălcescu, tel: 0723577350