AeRO - vedeta primelor două luni la bursa noastră

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 3 martie 2021

AeRO - vedeta primelor două luni la bursa noastră

Adrian Mitroi: "În piaţa AeRO, antreprenorii verifică scalabilitatea şi valoarea business-ului"

Dragoş Cabat: "Companiile care vin pe AeRO sunt din domenii noi, de creştere, ceea ce face să sporească interesul investitorilor"

Beneficiind de trei listări de acţiuni în doar două luni de zile şi cu şedinţe frecvente în care cel puţin o companie depăşeşte borna de un milion de lei valoare tranzacţionată, piaţa AeRO este vedeta începutului de an la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi există premise importante ca această situaţie să se menţină, în condiţiile în care şi alţi emitenţi şi-au exprimat intenţia de a accesa acest sector al pieţei, în timp ce pe Segmentul Principal este secetă de companii noi.

În opinia analiştilor, dimensiunea relativ redusă a universului investiţional din piaţa noastră, domeniile din care provin unele dintre noile companii de pe AeRO, tipul de business şi perspectivele lor de creştere sunt printre elementele care explică efervescenţa recentă din această piaţă.

Adrian Mitroi: "Companiile de tip micro-cap prezintă cel mai mare potenţial de investigaţie a diferenţei dintre preţ şi valoare"

Adrian Mitroi, analist CFA şi profesor de finanţe comportamentale, ne-a spus: "Piaţa AeRO reprezintă forma de modernitate a investitorului român, interesat de tehnologie şi de lucruri noi locale. Iar aceste firme vin cu ceva proaspăt, nou, care merită investigat. Aici antreprenorii de succes, după ce au trecut prin «purgatoriul» auditului şi al listării - chiar şi cu regulile din AeRO, verifică două lucruri: scalabilitatea şi valoarea business-ului.

Adică dacă vor putea creşte afacerea şi dacă i-au pus preţul corect. Probabil din acest motiv vin în piaţă cu o anumită «modestie» a evaluării, faţă de companiile mari care, învăţate de băncile lor de investiţii, vin cu o «aroganţă» a evaluării. În general, IPO-urile sau SPO-urile companiilor mari sunt deficitare pentru investitorii de retail, pentru că acolo vând marii investitori. Dar IPO-urile companiilor mici sunt favorabile pentru retail, pentru că acolo vând antreprenorii".

Este poate un motiv pentru care am asistat la debuturi în forţă pe AeRO, cu preţul acţiunilor crescând în prima zi de tranzacţionare cu mult peste cel din plasamentele private (în urma cărora vin de obicei aceste companii în piaţă) şi cu rulaje mai mari decât ale companiilor din Piaţa Reglementată. De pildă, acţiunile Agroland Business System au încheiat prima zi de tranzacţionare la preţul de 21,2 lei, de aproape cinci ori peste cel din plasamentul privat, pe fondul unor transferuri de 13,9 milioane de lei, cele mai mari din acea şedinţă de la BVB. Pentru Safetech Innovations, în prima zi de tranzacţionare preţul acţiunii s-a ridicat la 24 de lei, de şase ori peste cel din plasament, în condiţiile unor tranzacţii de 8,9 milioane de lei.

"Prin mecanismele bursiere se pune un preţ asupra riscului. Iar dacă pentru companiile din Piaţa Principală există anumite randamente aşteptate, reguli investiţionale etc., aceste companii de tip micro-cap prezintă cel mai mare potenţial de investigaţie a diferenţei dintre preţ şi valoare. Practic, este genul de investiţie cu potenţial, pentru banii riscaţi", a adăugat profesorul de finanţe comportamentale.

Dragoş Cabat: "Guvernanţa corporativă este secretul interesului mare pentru aceste firme mici, aflate la început de drum dar cu potenţial de creştere"

Dragoş Cabat, de asemenea analist CFA, pune interesul ridicat al investitorilor pentru companiile din AeRO pe seama unei oferte insuficiente şi a noutăţii pe care aceşti emitenţi o aduc în piaţă.

"În primul rând, fondurile prezente din România nu au posibilităţi suficiente de investiţii, astfel încât atunci când apare ceva nou interesul este ridicat. Apoi, companiile care vin în piaţa AeRO sunt din IT, agricultură, etc. Sunt companii din domenii noi, de creştere, ceea ce de asemenea face să sporească interesul investitorilor pentru aceste listări. De altfel şi în marile pieţe internaţionale când se face un IPO sau o ofertă privată urmată de listare, îndeosebi pentru companii de tehnologie, se întâmplă acelaşi lucru", ne-a spus Dragoş Cabat.

Din punctul său de vedere, faptul că în acţionariatul unora dintre aceste companii există investitori instituţionali privaţi, ce-i drept de dimensiuni mai mici, care au intrat încă din primele faze de dezvoltare ale emitenţilor, adaugă o anumită încredere pentru alţi investitori.

"Cred că acest lucru contează şi pentru investitorii de retail care nu pot influenţa ce se întâmplă într-o companie. Dar faptul că acolo există un fond de investiţii, de pildă de tip venture capital, cu oameni care au avut succes în alte investiţii şi care se implică în conducerea companiei, creşte încrederea că drepturile acţionarilor mici vor fi respectate", ne-a spus analistul CFA, care a conchis: "Guvernanţa corporativă este secretul interesului mare pentru aceste firme mici, aflate la început de drum dar cu potenţial de creştere, dacă sunt bine gestionate".

În acest an, Agroland Business System, Safetech Innovations şi MAM Bricolaj au debutat cu acţiuni pe AeRO. Anul trecut, Norofert, Holde Agri Invest şi 2Perfomant au venit în această piaţă, în timp ce în 2019 doar iHunt şi-a listat acţiunile pe acest segment al pieţei.

În primele două luni ale acestui an, prin intermediul aceastei pieţe au fost derulate aproape 49.300 de tranzacţii, mai mult de jumătate decât cele efectuate în întregul an 2020 (de circa 89.500) şi peste toate tranzacţiile din 2019, când au fost realizate aproape 44.500 de schimburi cu acţiuni listate pe Sistemul Alternativ al bursei noastre, conform datelor BVB.

AeRO este o piaţă destinată finanţării, creşterii şi promovării startup-urilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii. O platformă uşor accesibilă companiilor aflate în stadiile incipiente de dezvoltare şi, de dorit, o anticameră către Piaţa Reglementată.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Frumoasă istorie, frumoase previziuni, dar totul va depinde, pe lângă corectitudinea majoritarilor , de jupânii de la ASF. Își vor face simțită sau nu, prezența în mod benefic ? Reacția investitorilor s-a văzut , urmează confirmările la care am făcut referire.

    1. Adica ce sa faca ASF ? Si ce inseamna prezenta benefica sau nu ?

      ASF trebuie să facă ce îi scrie în Denumire, adică SF - Supraveghere Financiară. Prezență benefică însemnă să acționeze în sprijinul Pieței de capital și a respectării legilor acesteia pentru a transmite încredere participanților.

    Din toate vedetele astea intrate pe aero in u;ltimul an doar HAI are niste indicatori comparabili cu ai emitentilor consacrati de la BVB, adica un P/B

    1. mai mic de 2 si un PER in jur de 15. La celelalte sunt de cateva ori mai mari, chiar si de 5-6 ori. Ramane sa confir,me cu rezultate in crestere an de an

      Nu cred ca vor confirma toate, dar unele probabil o vor face. Pentru mine este inexplicabil cum de unele cresc asa .... inteleg la alea de IT unde e scalabilitate mare. Poate si agro sa fie ceva justificat, dar la altele .... Oricum, e un suflu nou pentru piata care era foarte necesar.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb