Mona Sahlin era văzută de mulţi drept viitorul Prim-Ministru al Suediei. O tânără membră a Partidului Social-Democrat, Sahlin era deja Vice Prim-Ministru în 1994, la 37 de ani. Cariera ei s-a împiedicat însă de un articol din presă. Tabloidul Expressen a descoperit că Sahlin folosise un card de credit destinat decontării cheltuielilor oficiale pentru a face cumpărături personale. Scandalul care a urmat a dus la demisia Monei Sahlin din Guvern şi apoi din Parlament. Episodul este cunoscut drept "Afacerea Toblerone" pentru că, într-o conferinţă de presă, Mona Sahlin a declarat că a cumpărat "două batoane de Toblerone, scutece şi ţigări".
După o vreme, Mona Sahlin s-a întors în politică, la conducerea Social-Democraţilor. Acuzaţiile la adresa ei au fost retrase. Sahlin a explicat că este vorba de o eroare datorată faptului că cele două carduri, privat şi personal, arărau la fel, iar banii au fost returnaţi. Acum este membru al Parlamentului, însă partidul său a pierdut două alegeri succesive.
Afacerea Toblerone ne arată însă ceva. Care este linia dincolo de care publicul nu mai este tolerant, într-un regim care nu tolerează corupţia. În unele state din Estul Europei s-au furat bănci întregi, au fost devalizate fonduri de investiţii şi au fost vândute fabrici la un preţ mai mic decât al terenului de sub ele. Iar în Suedia, două tablete de Toblerone au dus la ieşirea (temporară) din scenă a unui politician de anvergură.
Acum zece ani eram în Austria şi aveam o discuţie cu un coleg maghiar care îmi mărturisea că este uimit de cât de corecţi sunt funcţionarii austrieci. Îi dăduse o cutie cu bomboane unei secretare, pentru o treabă pe care oricum respectiva o îndeplinise repede şi reglementar. Surpriza femeii i-a indicat că nu era obişnuită să primească nimic de la cei cu care avea relaţii de serviciu. În Ungaria, era de părere colegul meu atunci, o secretară ar fi considerat normal un asemenea gest.
I-am sugerat că poate să extindă aria comparaţiei. În alte ţări din Est probabil că secretara chiar i-ar fi cerut cutia cu bomboane şi ar fi considerat că i se cuvine, indiferent dacă îşi făcea treaba repede şi corect. În unele ţări din Nord însă, probabil că secretara l-ar fi reclamat la decan pentru o nenorocită de cutie cu bomboane.
În ultimul Index al Percepţiei Corupţiei, Suedia apare pe locul 4, la egalitate cu Finlanda, drept una dintre cele mai puţin corupte ţări din lume. Este depăşită în acest clasament doar de Danemarca, Noua Zeelandă şi Singapore. Austria este pe locul 15, la egalitate cu Germania. Franţa este pe locul 25, imediat înaintea Estoniei. Ungaria este pe locul 50, la egalitate cu Iordania.
România este pe locul 69, la egalitate cu Muntenegru şi Cuba. Nu, nu este rezultatul "dictaturii". Dimpotrivă. În clasamentul din 2004, România se plasa pe un catastrofal loc 87, la egalitate cu Iranul şi cu Republica Dominicană. În 2005 eram pe un la fel de slab loc 85, la egalitate cu Mongolia şi aceeaşi Republică Dominicană, care a căzut pe locul 101 în ultimul clasament (2010).
Ce explică locul foarte bun al unor ţări ca Suedia? Am descoperit o parte a răspunsului pe site-ul Institutului împotriva Mitei (da, au şi aşa ceva). Citim acolo, spre exemplu, că o importantă companie farmaceutică anglo-suedeză a decis că nu va mai oferi medicilor excursii "de firmă" la conferinţe sau în staţiuni turistice. Altfel spus, compania nu mai acceptă să îi "ungă" pe doctoriii care se angajează să prescrie medicamentele sale în detrimentul celor produse de rivalii săi.
N-ar fi rău să luăm şi noi exemplu. Mai ales în ce-i priveşte pe politicieni. Afacerile private şi interesele publice trebuie separate.
Mai ales că tentaţia există. Un studiu recent (Ernst & Young, 2011) a arărat că o cincime dintre managerii din Suedia declară (anonim) că ar fi gata să dea mită pentru a obţine contracte. Cifra este apropiată de media europeană.
State ca Suedia au adoptat o politică a "toleranţei zero" faţă de corupţie. Acest lucru înseamnă că nici o infracţiune nu scapă neurmărită sau nepedepsită. Dacă şterpeleşti un baton de Toblerone sau furi o navă de croazieră, indiferent, tot te alegi cu dosar penal. Recent, un manager municipal a fost condamnat pentru că a luat nişte cărămizi de la o firmă de construcţii cu care oraşul avea contract.
Aceasta înseamnă că este necesar să ne schimbăm percepţiile. Auzim, în jurul nostru, pe unii spunând: "Ce rău a făcut Popescu? A luat şi el nişte mărunţiş".
În lumea juridicului, această percepţie poate lua o formă perversă. "Să-i lăsăm, să vedem unde duce trea-ba asta". Lucrurile se petrec ca într-un film prost, de serie B, unde personajul negativ face trafic sub ochii poliţiei, cu scuza că e informator.
Este de înţeles că publicul este atent mai degrabă la afacerile de corupţie ale "marilor rechini". Dar afacerile cu "mărunţiş" nu trebuie trecute cu vederea. Nu de alta, dar adesea marile averi ilegale aşa s-au construit. O ciocolată de aici, două ciocolate de acolo...
Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.
1. Bate shaua ca sa priceapa iapa
(mesaj trimis de Natafletz în data de 05.07.2011, 00:15)
sau toblerona ca sa inghita guvidul roman o informatie...
Stiti care e cea mai importanta informatie din acest articol, dragii mei 2-3 colegi cititori ai consilierului Avramescu? ... E un numar> 69 :) (ce nefericit loc)... Vreti traducerea? Pai e simplu am urcat niste locuri in clasament ba. Ne scazu coruptia in mandatu lui si al jupanului. Pricepurati bai zdrentelor care sunteti voi zdrente si va luati de Basescu... Restul e platitudine uzuala din caietul de notite cu "stiati ca?"...
2. Bate shaua ca sa priceapa iapa
(mesaj trimis de Natafletz în data de 05.07.2011, 00:15)
sau toblerona ca sa inghita guvidul roman o informatie...
Stiti care e cea mai importanta informatie din acest articol, dragii mei 2-3 colegi cititori ai consilierului Avramescu? ... E un numar> 69 :) (ce nefericit loc)... Vreti traducerea? Pai e simplu am urcat niste locuri in clasament ba. Ne scazu coruptia in mandatu lui si al jupanului. Pricepurati bai zdrentelor care sunteti voi zdrente si va luati de Basescu... Restul e platitudine uzuala din caietul de notite cu "stiati ca?"...
2.1. Corect... (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de G.B. în data de 05.07.2011, 10:42)
De cand s-a finlandizat,un barbarism derivat din Finlanda ,Dl C.Avram. o tine ca gaia matu,cu jupanul . Viitor puscariabil in SUA. Nu peste mult timp. Noi credem ,ca si Catalin are pregatita o rezerva. Cu gratii. Alaturi de actualii, viitori fosti ,consilieri dela Cotroceni. Inclusiv bioterapeuta si specialista in ghicitul in cafea ,numita Delia Dinu.! Se pare ca numitul Aleodor Manolea nu mai este eficient la Cotroceni. .. Evident ,in editorialul de fata ,Catalin ne da o mostra a gandirii sale.. patibulare. ! Mai bine se ocupa de afaceri oneste cu plante medicinale.. sau oleaginoase.! Ce este gandirea patibulara? Intrebati-l pe directorul ICR,Patapievici. Un patibular cu perspective de a deveni patibul. Din disperare. Cu manuta proprie...! Evident, gandirea lui Catalin, patibulara, n-are nimic in comun cu postul de ambasador in Finlanda si finlandezii !
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 05.07.2011, 12:02)
BLA,BLA, BLA..... doar atata poti ???.
2.3. canibalii sunt oare coruptibili? (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de sebastian în data de 06.07.2011, 07:24)
Respecte domnu Nata'. se pare ca domnu' consilier face conexiuni ciudate cu statisticile, acu' ca are salariu bun asigurat, ce sa vrem mai mult? nu e fripturist, e tobleronist...
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Funeriu în data de 06.07.2011, 08:56)
Domnu Nata', cat ai luat la Bac?
2.5. Nu, atat vreau acum... (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de G.B. în data de 06.07.2011, 09:24)
Anonimului de la opinia 4 i se raspunde cu fraza urmatoare: atat consider necesar. Astazi.
2.6. Da, am luat pastila (răspuns la opinia nr. 2.5)
(mesaj trimis de G.B. în data de 07.07.2011, 10:18)
Anonimului de la opinia 6 i se raspunde cu fraza urmatoare: am luat cat am luat pastila si acuma mie mai bine.
3. Penibil...
(mesaj trimis de haiducu în data de 09.07.2011, 01:23)
Penibile comentarii. Aceleasi postari cu "sa moara marineru si oamenii lui". Asa zisii cititori chiar sunt orbiti de atata ura viscerala incat nu inteleg nimic dintr-un articol care comunica totusi ceva? Chiar sa fie condamnata natia asta sa nu scape niciodata de grafomani lipsiti de creier si de cel mai elementar bun simt? Treziti-va oameni buni, pana nu va fi prea tarziu.