"Afaceri imobiliare" cu fonduri europene

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii / 8 februarie 2021

"Afaceri imobiliare" cu fonduri europene

8275 de companii au solicitat finanţare pentru achiziţionarea unor imobile - clădiri sau terenuri Claudiu Năsui, ministrul Economiei: "Eu nu am de gând să finanţez apartamente din proiecte europene" Premierul Florin Cîţu a solicitat Corpului de Control să verifice implementarea măsurii 3 Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR: "Diferenţierea solicitanţilor pe bază de cofinanţare face ca firmele puternice, care au bani, să supraliciteze, iar granturile să nu ajungă la antreprenorii care au cea mai mare nevoie de sumele respective"

Implementarea măsurilor de sprijinire financiară a întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) care au avut de suferit din cauza pandemiei Covid-19 sau a restricţiilor impuse de autorităţi în timpul acesteia, pare a fi călcâiul lui Ahile pentru noul guvern.

După ce, în cursul lunii trecute, Claudiu Năsui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, anunţa că sunt probleme cu analizarea solicitărilor trimise pe măsura 2 - sprijin pentru capitalul de lucru, la sfârşitul săptămânii trecute, domnia sa semnala faptul că, pe măsura 3, aproape jumătate din cererile aprobate pentru finanţarea capitalului de investiţii se referă la achiziţionarea unor imobile şi în niciun caz al utilajelor sau maşinilor necesare dezvoltării activităţii economice pentru firmele solicitante.

"Din cei 27.736 de aplicanţi, avem 8275 care au aplicat pentru imobile. Dacă ne raportăm doar la proiectele finanţate, cu bugetul actual sunt doar 3580 de firme finanţate. Dintre acestea, 1807 finanţează imobile. Practic, mai mult din jumătate din proiectele eligibile sunt pe imobile. Nu acesta era scopul măsurii. Ea era menită să fie o măsură de ajutor în perioadă Covid-19 şi ajunge să finanţeze cumpărări de apartamente", a scris Claudiu Năsui, într-o postare pe pagina oficială de Facebook.

El a precizat ulterior că a propus premierului Florin Cîţu un set de măsuri cu privire la acest lucru. "Eu nu am de gând să finanţez apartamente din proiecte europene. Nu este greu să se prevadă în proiect că investiţia imobiliară este spaţiu comercial, deşi este un apartament. Voi continua aceste măsuri şi le voi duce la bun sfârşit, dar finaţarea imobiliarelor este exclusă", a spus Claudiu Năsui.

De altfel, în urma sesizării făcută de ministrul Economiei, premierul Florin Cîţu a dispus efectuarea unor verificări de către Corpul de Control cu privire la modul de aplicare a măsurii 3 - granturi de investiţii pentru IMM-uri, pentru ca banii să ajungă la firmele care au cea mai mare nevoie.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului a menţionat că nu exclude anumite "suspiciuni de fraudă" din cauza faptului că cele mai multe proiecte cu şanse de finanţare mari - prin prisma procentului ridicat de aport propriu la investiţiei - au fost depuse cu câteva zile înainte de termenul limită de 29 ianuarie 2021.

"În ultimele 48 de ore din sesiunea de înscrieri s-au depus 68% din proiectele eligibile", a declarat Claudiu Năsui.

Referitor la acest aspect, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), a declarat pentru ziarul BURSA: "Noi am făcut o analiză, atât la finalul lunii decembrie, cât şi în cursul lunii ianuarie cu privire la implementarea măsurii 3 - granturi pentru investiţii - şi am constatat că sunt mari probleme cu derularea acestui program. Am avertizat autorităţile competente că diferenţierea între firmele solicitante pe bază de cofinanţare va face ca IMM-urile sau companiile puternice, care au bani, să supraliciteze, iar granturile să ajungă la acestea şi nu la antreprenorii care au cea mai mare nevoie de sumele respective. Din păcate, avertismentele noastre nu au fost luate în considerare la vremea respectivă şi s-a preferat să continuie implementarea programului în forma respectivă".

Amintim că măsurile de sprijin financiar, acordat din fonduri europene, IMM-urilor afectate de pandemia Covid-19, au fost aprobate prin OUG 130/2020, care a fost modificată prin OUG 174/2020. Prin măsura 1 se acordă granturi de 2000 euro pentru microîntreprinderi, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi de familie pentru plata utilităţilor, chiriilor, furnizorilor sau pentru asigurarea unor stocuri. Prin măsura 2 - granturi pentru capitalul de lucru se acordau finanţări de maximum 150.000 de euro, după formula primul venit, primul servit. Ulterior, din cauza numărului mare de solicitări, bugetarea iniţială de 350 milioane euro a fost mărită la aproape 1,5 miliarde euro, banii urmând a fi atraşi din fonduri europene, chiar şi din Mecanismul de redresare şi rezilienţă.

Pe măsura 3 - granturi pentru investiţii, finanţarea maximă acordată pentru un proiect se ridică la 200.000 de euro. Bugetul iniţial acordat pentru această măsură se ridică la 550 milioane euro, din care 478,25 milioane euro sunt ajutor nerambursabil, iar restul reprezintă cofinanţarea asigurată de beneficiarul final.

La sfârşitul lunii ianuarie, pe măsura 1 erau înregistrate şi procesate 29.250 de solicitări, dintre care au fost admise 19.250. Dintre acestea au fost semnate contracte cu 16.904 firme şi au fost efectuate plăţi pentru 16.673 firme, în valoare totală de 161.377.967 lei.

Pe măsura 2, erau depuse 22226 solicitări, procesate 16170, iar finanţate 2896 în valoare totală de peste un miliard lei.

Pe măsura 3 au fost depuse 27.736 solicitări până la termenul limită de 29 ianuarie 2021 şi, după prima evaluare, s-a stabilit ca 3580 de firme să fie finanţate pentru investiţii. Valoarea totală ce reiese din cele 27.736 de solicitări de finanţare a investiţiilor se ridică la peste 12 miliarde lei.

Referitor la sumele necesare, ministrul Economiei a spus că a cerut Ministerului Finanţelor, prin proiectul legii bugetului de stat pe anul 2021, fonduri pentru toată schema de finanţare a IMM-urilor.

"Eu am solicitat bani pentru toate măsurile şi acum aşteptăm să vedem ce primim. În cazul schemei IMM, sunt fonduri europene, deci avem argumentul că mai mult se aduc bani în economie decât se scot" - a declarat Claudiu Năsui.

Solicitarea ministrului Năsui are în considerare şi redeschiderea măsurii 1 - granturi pentru microîntreprinderi, măsură în care vor fi incluse şi firme care desfăşoară activităţi pe baza unor coduri CAEN care nu au fost reţinute în prima fază a finanţării acestei măsuri.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Oare unde este DNA

    1. sa vina sa ii ia.

      Sunt de dreapta ,nu vine..

    Frauda in interiorul statului pare maligna. Se trimite corpul de control. Tot astazi, ministrul de finante Nazare a zis ca va trimite si el controlul intern la ANAF intr-o alta chestiune care a ridicat poporul in strada.

    Acesta a scris: “Ca urmare a semnalelor pe care le-am primit cu privire la comunicarea unui număr mare de somații către contribuabili pentru debite deja achitate, precum și la nerespectarea regulilor de distanțare fizică la unele sedii ale Administrațiilor Finanțelor Publice din București, am dispus efectuarea unui control intern pentru verificarea imediată a aspectelor sesizate și luarea măsurilor care se impun”. 

    Săptămâna trecută, Nazare a spus că ANAF e datoare să le ceară scuze oamenilor care, deși și-au plătit taxele la timp, au fost puși pe drumuri și nevoiți să stea la cozi. 

    Ce s-a intamplat? ANAF a calculat gresit cotele de impozitare datorate de oameni. A omis sa aplice bonificarile de plata anticipata si de plata online. Si oamenii s-au trezit ca desi platisera anticipat si impozitele dar si CASS, ar fi ramas restanti pentru ca functionarii ANAF nu au trecut in sistem toate bonificatiile pe care oamenii le aveau in Declaratia Unica si la care aveau dreptul. Capetele unora trebuie sa cada la ANAF. 

    1. Sunt cazuri cand pe site-ul Ghiseul.ro apar obligatii de plata nereale,desi la explicatii se mentioneaza:....cf.Declaratiei unice.

      In anul 2020 sau facut comunicari de catre ANAF,in lunile oct(pentru plati aferente anului 2015,ajunse la contribuabil in prima decada a lunii ianuarie 2021-data postei),desi potrivit noului cod de procedura fiscala se mentioneaza ca ANAF poate sa emita decizii de impunere numai de la data 1 ian.2016,potrivit principiului neretroactivitatii(in baza unei hotarari a Curtii Constitutionale) 

    Pot sa va dau un pont:

    Firmele ce fac reabilitari la blocuri spala spagile si prifiturile exagerate pe tepuirea unor locatar prin cerere de dat avansuri de 20% inainte de inceperea proiectului de reabilitare. 

    Asa au jucat-o in Titan, Nicolaie Grigorescu si alte zone... unde in realitate tot proiectul era acoperit din fonduri europene si diferenta (conform comisiei europene) trebuia pus de la bugetul local sau gov. 

    Toti marii mecheri ... in cardasie cu guvenele si primariile locale au dat tunuri peste tunuri in imobiliare pe seama fondurilor, banilor de la buget si etc chichite legislative ce le-au permis sa mai ceara si avansuri de la populatie. 

    Prelungirea ghencea este plina de proiecte imobiliare facute pe bani ciorditi! 

    Sunt zeci de mii de firme ce spala banii negri in imobiliare caci creditul nu este taxat fiscal! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb