• Suedezii de la "Dacian Mining" renunţă la afacerile din România, după doi ani de scandal pentru activele companiei de stat Băiţa SA
• Afacerea lor a fost preluată de către sindicaliştii lui Marin Condescu, care iau în calcul să predea, gratuit, licenţa de exploatare a minereurilor
Controversata afacere minieră "Mineral Mining", parafată în 2008 prin preluarea de către suedezii de la "Dacian Mining AB" a unor active a companiei de stat Băiţa S.A., cunos-cută mai mult prin grevele repetate ale minerilor bihoreni, decât prin activitatea de extracţie a minereurilor, a fost preluată, recent, de către minerii gorjeni conduşi de Marin Condescu.
După doi ani de neînţelegeri şi probleme în afacerea din minerit din Bihor, suedezii de la Dacian Mining AB au cesionat, pe 9 iulie, acţiunile la "Mineral Mining" către "Olservmin", companie controlată de Uniunea Sindicatelor Miniere din Oltenia (USMO), la conducerea căreia se află liderul sindical Marin Condescu.
Suedezii s-au retras definitiv din afacere, iar cesiunea s-a realizat la valoarea nominală de 200 lei, preţul real al tranzacţiei nefiind cunoscut. Societatea Băiţa SA se află, momentan, sub autoritatea Ministerului Economiei.
• Mineri gorjeni şi fraţii bihoreni
Situaţia la "Mineral Mining" a fost, în ultima vreme, extrem de tensionată, iar despre modul în care s-a realizat privatizarea Băiţa SA, s-a scris că încă de la bun început ar fi fost o ţeapă dată suedezilor.
Presa a relatat că, după parafarea afacerii, investitorii suedezi au constatat, cu stupoare, că au preluat o mină de calcar, fără conducte şi alte instalaţii indispensabile activităţii de minerit, pentru care, în cele din urmă, au fost obligaţi să plătească chirie la Băiţa SA.
În aceste condiţii, situaţia financiară a "Mineral Mining" s-a înrăutăţit, iar salariaţii au intrat în grevă şi s-au blocat mai multe zile în subteran, reclamând restanţe financiare.
Sunt voci care susţin chiar că sindicaliştii bihoreni de la "Mineral Mining" ar fi fost încurajaţi să protesteze de colegii lor gorjeni în vederea preluării afacerii de la suedezi, dar Marin Condescu infirmă aceste zvonuri: "Nu este adevărat. Singurul ajutor pe care l-am acordat minerilor de acolo a fost un ajutor social de 400 milioane lei vechi şi alimente".
• "Mineral Mining", cu un picior în groapă
Problemele de la "Mineral Mining" sunt departe de final.
Noul proprietar se gândeşte acum să le asigure minerilor şomajul tehnic, ca sursă de venit şi urmează să ia o decizie privind viitorul societăţii: continuarea activăţii sau lichidare voluntară.
Preşedintele USMO, Marin Condescu, a declarat pentru ziarul BURSA: "Olservmin a preluat Mineral Mining şi a deschis o filială aici. Am pus conducere nouă şi am cerut un plan de reorganizare. Este inadmisibil ce s-a petrecut aici. Din februarie şi până în prezent nu s-a extras o tonă de minereu. În numai doi ani, Mineral Mining a strâns datorii de 260 miliarde lei vechi, din care 20 de miliarde lei vechi la curentul electric. Noi ne dorim să continuăm activitatea, dar o decizie în acest sens va fi luată după ce cunoaştem planul de reorganizare. Fie mergem mai departe, şi asigurăm oamenilor locuri de muncă, fie trimitem societatea în faliment. Acum este important să reuşim să trimitem oamenii în şomaj tehnic ca să aibă o sursă de venit".
Liderul de sindicat consideră că suedezii au fost bine intenţionaţi dar că au exagerat cu schema de personal administrativ: "Nu este normal ca din 200 de salariaţi, 30% să fie personal TESA".
• Condescu: "Predăm licenţa de exploatare cu titlu gratuit"
Deşi Marin Condescu susţine că societatea nu a prezentat încă planul de reorganizare, totuşi soarta "Mineral Mining" pare că a fost deja pecetluită.
Licenţa de exploatare a calcarului şi a dolomitelor, pentru întreg perimetrul, urmează să fie predată, cu titlul gratuit, unei alte societăţi, Băiţa Bihor SA, despre care presa a relatat că ar fi fost administrată de către Nicolae Blaga, rudă cu ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.
Din informaţiile noastre, Nicolae Blaga s-ar fi retras deja din societate.
Marin Condescu ne-a declarat: "Conducerea societăţii a purtat negocieri să predea, cu titlu gratuit, licenţa de exploatare, pentru Băiţa Bihor SA, pentru salariaţi. O decizie în acest sens urmează să fie luată de către conducere. Important este să menţinem locurile de muncă în zonă".
Băiţa Bihor SA este o societate privată, la care statul este acţionar minoritar cu 6% din titluri, al cărei domeniu de activitate este extracţia calcarului şi a dolomitei şi care a fost formată de foşti salariaţi din mină. Directorul comercial al Băiţa Bihor SA, Lucian Popa, ne-a confirmat că au avut loc negocieri pentru preluarea licenţelor
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.08.2010, 10:23)
de unde au avut banii?
2. Interese meschine
(mesaj trimis de Marius în data de 25.09.2010, 23:59)
Ar fi interesant sa se cerceteze ce interese a avut d/nul Condescu la preluarea firmei Mineral Mining SRL de la suedezi .Desi firma afost preluata cu acceptarea platirii datoriilor avute de firma nici pina azi nu a platit nici macar drepturile salariale ale minerilor cu toate ca a promis in fata minerilor ca a doua zi de la semnarea Contractului de vuinzare se vor plat toate drepturile salariale....Au trecut aproape 3 luni decind a mintit cu nerusinare! Halal lider de sindicat!