AFF: Industria de asset management a trecut "testul de stress" provocat de criza sanitară

J.P.
Piaţa de Capital / 23 octombrie 2020

Industria de asset management a trecut "testul de stress" provocat de criza sanitară

Radiografia primelor nouă luni ale anului arată că industria de asset management a trecut cu bine "testul de stress" real provocat de criza sanitară, consideră administratorii de fonduri de investiţii care au participat astăzi la dezbaterea "Cum identificăm oportunităţile în perioada crizei sanitare?", organizată de Asociaţia Administratorilor de Fonduri şi Bursa de Valori Bucureşti, conform unui comunicat trimis redacţiei.

În opinia acestora, trecerea Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă înseamnă intrarea pieţei locale de capital într-o ligă superioară, acesta fiind, de altfel, unul dintre puţinele evenimente pozitive ale anului.

Jan Pricop, director executiv al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri a declarat: "Datele oficiale privind evoluţia fondurilor de investiţii arată că după primele nouă luni ale anului, activele nete ale fondurilor de investiţii locale au ajuns la 41,2 miliarde lei şi ne-am întors, cumva, la nivelul înregistrat la finalul lui 2018. În acelaşi timp însă, observăm o creştere a numărului de investitori, atât faţă de trimestrul precedent din 2020 (+1,8%) cât şi faţă de anul trecut (+3,5%), indicator care relevă două aspecte esenţiale în ceea ce priveşte dinamica pieţei de asset management: şocul crizei sanitare a fost preluat în primul trimestru al anului dar investitorii au văzut oportunităţi în această criză astfel că a existat un interes mare pentru investiţiile în fonduri de acţiuni şi diversificate (cu componentă de acţiuni)".

Teama de necunoscut generată de o criză instalată în doar câteva zile şi volatilitatea din luna martie, fără precedent în ultimii zece ani au fost compensate rapid de o lichiditate adecvată care a susţinut răscumpărările dar şi de o maturitate a investitorilor care au ales să privească "momentul" martie 2020 ca pe o oportunitate. În mai puţin de şase luni de la scăderea de 20% înregistrată la finalul lunii martie, industria de asset management a recuperat semnificativ decalajul, mai arată sursa citată.

Horia Gustă, director general Certinvest, preşedinte al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri a afirmat:"Chiar dacă a fost un an complicat, este cert că avem investitori mult mai avizaţi care înţeleg că, atunci când bursele scad, se creează oportunităţi interesante. În zona fondurilor de acţiuni, de exemplu, am observat că doar o mică parte au răscumpărat în perioada imediat următoare turbulenţelor din luna martie şi că au fost investitori care, odată cu scăderile din acea perioadă, au venit şi au realizat investiţii în fonduri".

În opinia lui Robert Burlan, Head of Investment Management la Raiffeisen Asset Management, sentimentul de panică în rândul investitorilor a fost unul firesc la momentul declanşării pandemiei. "Spre deosebire de criza precedentă, care a avut o evoluţie graduală şi s-a resimţit în România după aproape un an, acum am asistat la o închidere aproape totală a economiei în decurs de câteva zile. Lucrurile au avut o evoluţie rapidă şi, în acest context, era firesc ca investitorii să fie speriaţi de necunoscut.  Luna martie a adus cea mai amplă contracţie a activelor la nivelul industriei de asset management, cu o scădere de cca 20%, însă am reuşit să facem faţă acestei provocări. Cele mai mari retrageri au fost la nivelul fondurilor de instrumente cu venit fix, în contextul în care obligaţiunile au experimentat cea mai mare corecţie din ultimii zece ani, corecţie cu care investitorii nu erau neapărat obişnuiţi. În schimb, în cazul pieţelor de acţiuni, chiar dacă corecţia a fost una rapidă, cu volatilitate ridicată, din punct de vedere al magnitudinii corecţiei aceasta a fost oarecum în parametrii corecţiilor precedente", a explicat oficialul Raiffeisen Asset Management.  

Obişnuinţa investitorilor din fondurile de acţiuni cu volatilitatea a făcut ca ieşirile nete din aceste fonduri, în martie, ca procent din active, să fie mai mici în comparaţie cu ieşirile din fondurile de obligaţiuni, a explicat Andrei Nedelcu, Director Investiţii la Erste Asset Management.  "Ca şi sentiment, am văzut şi la nivel global, pentru câteva zile, o fugă spre lichiditate, am avut zile în care în America nu s-au vândut doar acţiunile ci şi obligaţiunile guvernamentale, văzute ca un activ de refugiu, şi inclusiv aurul. A fost o perioadă cum rar s-a mai văzut dar, în acelaşi timp, pe portofoliile individuale pe care le administrăm, nu am văzut ieşiri atât de mari ci, dimpotrivă, chiar suplimentări şi intrări de clienţi noi", a spus  acesta. 

"Deşi am fost supuşi presiunilor de răscumpărare, noi ca industrie, am reuşit să dăm acea lichiditate de care avea oricine nevoie în a-şi vedea sumele pe conturile curente bancare. Este plăcut să ne aflăm astăzi în situaţia în care vedem revenirea investitorilor către noi şi deşi numărul de îmbolnăviri, în general, este ridicat, liniştea în piaţa de capital este suficient de bună astfel încât să putem construi pe termen lung şi să ne facem nişte planuri de creştere", a declarat Aurel Bernat, CEO BT Asset Management.

Alexandru Ilisie, Director Investiţii la OTP Asset Management, consideră că perioada februarie-martie a fost dificilă pentru toate clasele de active şi analizează diferenţele de comportament ale investitorilor din perspectiva orizontului de timp pentru care şi-au setat investiţiile. "Legat de răscumpărări şi comportamentul investitorilor noştri în fonduri, putem spune că am avut răscumpărări mai mari pe fondurile de obligaţiuni şi mai reduse pe cele de acţiuni. În cazul fondurilor de obligaţiuni, orizontul de timp al investitorilor este mult mai scurt, în sensul în care perioada recomandată a investiţiilor este undeva între 1 şi 3 ani, iar în cazul fondurilor de acţiuni orizontul investiţional este de peste 5 ani. Ori, pe fondul unei volatilităţi accentuate, investitorii care aveau un orizont de timp mai redus s-au speriat mai mult, de aceea am şi avut răscumpărări mai mari pe fondurile de obligaţiuni. În cazul investitorilor în fonduri de acţiuni, având în vedere orizontul de timp mai mare, aceştia nu s-au panicat, chiar au fost momente în care au intrat la cumpărare", a explicat directorul de investiţii de la OTP Asset Management.

Reprezentanţii fondurilor de investiţii prezenţi la dezbaterea organizată de AAF şi BVB consideră că trecerea Bursei de Valori Bucureşti la statutul de piaţă emergentă va genera un interes mai ridicat al investitorilor, o lichiditate crescută dar şi o eficientizare a tranzacţiilor.

"Este un pas important şi unul dintre puţinele evenimente pozitive pe piaţa locală în acest an plin de provocări. Este clar că vorbim de mai multă vizibilitate, lichiditate, o evaluare, poate mai atractivă, a companiilor locale care ar putea să încurajeze şi alte companii care încă nu au făcut pasul spre Bursă", consideră Robert Burlan, Head of Investment Management la Raiffeisen Asset Management.

Aurel Bernat, CEO BT Asset Management consideră că prin accederea BVB la statutul de piaţă emergentă, piaţa de capital românească a intrat într-o ligă superioară. "Am bifat un aspect extrem de important al CV-ului nostru şi cred că este bine să avem mândria că acum ne aflăm în rândul unor pieţe pe al căror radar sunt investitori instituţionali de calibru şi să încercăm să profităm cât putem de această ocazie", a explicat oficialul BT Asset Management.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb