Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) anunţă epuizarea fondurilor disponibile pentru investiţii în dotarea cu utilaje şi echipamente performante pentru toate tipurile de culturi, exceptând sfecla de zahăr şi formele asociative, finanţate prin submăsura 4.1 - Investiţii în exploataţii agricole, componenta 4.1.1 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 (PNDR 2020), conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.
De la deschiderea sesiunii pe 25 iunie 2024 şi până la momentul epuizării fondurilor alocate, fermierii au depus prin sM 4.1.1, componenta toate culturile, un total de 1.130 de cereri de finanţare, însumând 312,9 milioane de euro, faţă de o alocare disponibilă de 198 milioane de euro.
"Ne bucurăm să vedem un interes atât de mare din partea fermierilor pentru modernizarea exploataţiilor agricole prin accesarea fondurilor europene. Acest entuziasm reflectă angajamentul lor pentru dezvoltarea unui sector agricol competitiv şi durabil" a declarat Directorul General al AFIR, George CHIRIŢĂ.
Reamintim că termenul limită pentru depunerea cererilor de finanţare era stabilit pentru 24 septembrie 2024, ora 16:00.
Rămân deschise celelalte două componente ale submăsurii 4.1.1, destinate investiţiilor realizate de formele asociative (altele decât cele din sectorul sfeclei de zahăr) şi pentru cultura de sfeclă de zahăr. Astfel, pentru aceste tipuri de investiţii cererile de finanţare pot fi depuse în continuare până la data închiderii sesiunii (24 septembrie 2024) sau până la epuizarea fondurilor. Până în prezent, pentru investiţiile în utilaje destinate culturii sfeclei de zahăr au fost depuse 3 proiecte în valoare de 2 milioane de euro, iar pentru formele asociative din celelalte sectoare au fost depuse 16 proiecte cu o valoare totală de peste 21 milioane de euro.
În cadrul acestui apel de cereri de proiecte, se pot depune proiecte de achiziţii simple de utilaje agricole prin pachetul 4.1.1, în cazul în care exploataţia cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate hranei animalelor şi plantele tehnice, precum şi culturile horticole, inclusiv cele pomicole şi în spaţii protejate.