AFLAT ÎN VIZITĂ ÎN ISRAEL Netanyahu spune că a discutat despre Arabia Saudită cu Jake Sullivan

M.C.
Internaţional / 19 ianuarie 2023

Netanyahu spune că a discutat despre Arabia Saudită cu Jake Sullivan

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat astăzi că a explorat, într-o discuţie cu consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, măsuri pentru realizarea unui progres diplomatic major în relaţia cu Arabia Saudită, informează Reuters, conform Agerpres.

Netanyahu s-a angajat să caute stabilirea de relaţii oficiale cu Riadul după acordurile de normalizare semnate în 2020 cu Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Bahrein, însă Arabia Saudită a condiţionat orice astfel de pas de o soluţionare a conflictului israeliano-palestinian.

Premierul şi Sullivan, aflat într-o vizită în Israel, au discutat despre Iran, precum şi despre "viitorii paşi pentru aprofundarea Acordurilor Abraham şi extinderea cercului de pace, cu accent pe un progres major cu Arabia Saudită".

Discuţia a fost urmată de o reuniune în format virtual între Sullivan şi omologii săi din Israel, Emirate şi Bahrein, a indicat aceeaşi sursă.

Israelul şi aliaţii din Golf au temeri comune legate de Iran, însă revenirea la putere a lui Netanyahu în decembrie, în fruntea unui guvern naţionalist şi religios, a alimentat îngrijorările cu privire la o escaladare în conflictul de decenii cu palestinienii.

Ieri, ministrul de externe saudit, Faisal bin Farhan Al Saud, a îndemnat noul guvern israelian să se implice serios în rezolvarea conflictului.

Conform purtătorului de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, Sullivan urma să sublinieze pe parcursul vizitei angajamentul Statelor Unite faţă de soluţia cu două state în conflictul israeliano-palestinian.

Sullivan urmează să se întâlnească cu lideri palestinieni în cursul zilei de joi.

Negocierile de pace mediate de SUA şi menite să ducă la crearea unui stat palestinian în Cisiordania ocupată, Ierusalimul de Est şi Fâşia Gaza s-au prăbuşit în 2014.

Perspectivele de revigorare a lor s-au redus şi mai mult după formarea noului guvern al lui Netanyahu, mulţi dintre partenerii acestuia opunându-se unui stat palestinian şi făcând presiuni pentru expansiunea coloniilor israeliene în Cisiordani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb