Miniştrii de externe al Regatului Unit şi al Germaniei au avut astăzi întrevederi cu oficiali israelieni la Ierusalim, pentru a-şi exprima solidaritatea după atacul iranian şi a îndemna totodată la un răspuns echilibrat pentru a evita escaladarea, informează AFP.
La 12 zile după un bombardament imputat Israelului, bombardament care a vizat pe 1 aprilie consulatul iranian de la Damasc şi în care au fost ucişi şapte militari iranieni, Teheranul a ripostat sâmbătă seara cu un atac cu drone şi rachete asupra teritoriului israelian, primul întreprins vreodată de pe teritoriul iranian.
David Cameron şi Annalena Baerbock sunt primii miniştri de externe străini care se deplasează în Israel după atacul fără precedent al Iranului, potrivit AFP.
Ei au discutat întâi cu şeful statului israelian, Isaac Herzog, care a îndemnat pe platforma X "lumea întreagă să acţioneze în mod decisiv şi hotărât împotriva ameninţării pe care o reprezintă regimul iranian, care caută să submineze stabilitatea în întreaga regiune".
De asemenea, ei au discutat cu omologul lor israelian Israel Katz.
În timpul vizitei sale, David Cameron a declarat pentru televiziuni britanice că doreşte ca ţările din G7 să impună "sancţiuni coordonate" împotriva Iranului, acuzând această ţară că se află în spatele "atâtor activităţi răuvoitoare" în regiune.
Miniştrii de externe ai ţărilor G7, care se reunesc din această seară în Italia, urmează să trimită "un mesaj clar, fără echivoc", Iranului, a precizat el.
"Sperăm că Israelul" va reacţiona "de o manieră ce va contribui cât mai puţin posibil la o escaladare şi de o manieră în acelaşi timp inteligentă şi dură", a adăugat David Cameron, relatează AFP.
Şefa diplomaţiei germane a îndemnat la rândul său la moderaţie toate părţile implicate. "Toată lumea trebuie acum să acţioneze de o manieră echilibrată şi responsabilă - nu vorbesc aici despre a ceda - eu vorbesc aici despre o reţinere inteligentă", a declarat pentru presă Baerbock.
Reproşând Iranului tentativa "de a cufunda toată regiunea în haos", Baerbock a estimat drept esenţial a face tot posibilul pentru ca "această situaţie periculoasă să nu se transforme într-un incendiu regional".
Ieri, prim-ministrul britanic Rishi Sunak a dat asigurări că o escaladare "nu este în interesul nimănui" şi, în timpul unei convorbiri telefonice, l-a îndemnat pe omologul său israelian Banjamin Netanyahu să dea dovadă de "sânge rece", conform sursei precizate.
Israelul şi-a declarat determinarea de a face să plătească Iranul, chiar dacă aproape toate cele 350 de rone şi rachete iraniene au fost interceptate cu ajutorul SUA şi altor state aliate şi în pofida apelurilor internaţionale la reţinere, inclusiv din partea Washingtonului.
Nu Israelul, ci "Iranul şi afiliaţii săi pun în pericol stabilitatea regională şi mondială", a insistat Israel Katz în faţa interlocutorilor săi britanic şi german.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.04.2024, 20:53)
Nu este vorba despre nici o excaladare .Este vorba despre un raspuns situat cantitativ la acelasi nivel asa cum este forte normal .Ce vor face iranienii ,rusii sau chinezii e treaba lor .Daca pot vor respinge loviturile pe model occidental .Daca nu o pot face atunci in viitorul imediat sa renunte.Este tehnologic vorbind o cursa .Cistiga cursa cel care respinge atacul .In cazul atacului Iranului in Israel s-a vazut .Vedem in curind si reversul medaliei mai ales ca Iran vrea sa foloseasca arme inca necunoscute in lupta .