Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni a anunţat miercuri că unul dintre depozitele sale din Fâşia Gaza a fost lovit de o lovitură care a ucis cel puţin o persoană, chiar în timp ce eforturile se accelerează pentru a face să ajungă alimente în teritoriul palestinian asediat, informează AFP.
După mai bine de cinci luni de război între Israel şi Hamas, ONU se teme de o foamete generalizată în Fâşia Gaza, unde zeci de mii de persoane au fost deja ucise, în timp ce bombardamentele israeliene continuă fără încetare.
Miercuri, UNRWA, agenţia ONU responsabilă cu ajutorarea refugiaţilor palestinieni, a declarat pentru AFP că unul dintre depozitele sale din Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a fost lovit de un atac israelian.
"Cel puţin un angajat a fost ucis şi alţi 22 au fost răniţi", a precizat agenţia.
Ministerul Sănătăţii din Hamas a declarat că patru persoane au murit în "bombardamentul" depozitului.
"Atacul de astăzi asupra unuia dintre puţinele centre de distribuţie ale UNRWA care mai sunt operaţionale în Fâşia Gaza intervine într-un moment în care malnutriţia, şi chiar foametea în unele zone, se răspândeşte" pe teritoriu, a subliniat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini.
"Cum vom putea să ne continuăm operaţiunile de ajutorare când echipele şi depozitele noastre sunt în permanenţă ameninţate?", a declarat Martin Griffiths, şeful Biroului ONU pentru Operaţiuni Umanitare (OCHA). Acestea trebuie să fie protejate. Acest război trebuie să înceteze", a adăugat el.
Confruntate cu urgenţa umanitară, mai multe ţări au decis să stabilească rute alternative, pe mare şi pe calea aerului, pentru a livra transporturile de ajutoare către populaţie.
Ajutoarele pe cale terestră nu intră în Fâşia Gaza decât câte puţin, în principal din Egipt, care se află sub controlul Israelului, care a impus un asediu total asupra teritoriului de la începutul războiului.
"Înfometarea populaţiei este folosită ca o armă de război", a declarat marţi şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell.
Un prim vas încărcat cu 200 de tone de alimente a plecat marţi din Cipru către Gaza, folosind un coridor maritim creat de Uniunea Europeană.
Această ambarcaţiune a ONG-ului spaniol Open Arms, care tracta o barjă, îşi croia miercuri drum prin Mediterana cu un ritm foarte lent.
Cipru, aflat la aproximativ 370 de kilometri de teritoriul palestinian, a anunţat că o a doua ambarcaţiune este gata să plece cu o încărcătură mai mare.
De asemenea, patru ambarcaţiuni ale armatei americane au plecat din Statele Unite cu aproximativ o sută de soldaţi şi cu echipamentul necesar pentru a construi un dig şi un debarcader în Gaza pentru a descărca ajutorul umanitar. Călătoria ar trebui să dureze aproximativ 30 de zile, iar instalaţia va fi gata "în 60 de zile", potrivit autorităţilor americane.
De aproximativ zece zile, mai multe ţări arabe şi occidentale, inclusiv Statele Unite, au paraşutat zilnic în Gaza, în special în nord, alimente şi ajutoare medicale.
Situaţia este deosebit de gravă în această parte a teritoriului, unde ajutoarele care sosesc din sud trec foarte greu din cauza luptelor şi a jafurilor.
Dar ONU insistă în continuare asupra faptului că transporturile pe mare şi paraşutările nu pot înlocui transportul terestru.
Potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, cel puţin 27 de persoane au murit deja în Gaza din cauza malnutriţiei şi a deshidratării.
Marţi, armata israeliană a autorizat, pentru prima dată, intrarea a şase camioane ale Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM) direct în nordul Gaza.
PAM estimează că este nevoie de 300 de camioane pe zi pentru a satisface nevoile imense ale celor 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului.