AFP: Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

R.S.
Internaţional / 12 iulie

AFP: Premierul Poloniei îl acuză pe fostul ambasador al ţării sale la NATO de contacte cu servicii de informaţii străine

Prim-ministrul polonez Donald Tusk l-a acuzat vineri pe fostul ambasador al Poloniei la NATO, numit în 2019 de fosta putere naţionalistă şi rechemat la sfârşitul lui mai, că a întreţinut contacte cu servicii de informaţii străine şi a obţinut avantaje financiare neautorizate, informează AFP.

"Potrivit concluziilor serviciului de contraspionaj militar, (Tomasz) Szatkowski este acuzat că a manipulat în mod necorespunzător documente clasificate, că a avut contacte cu servicii speciale străine, că a obţinut avantaje financiare neautorizate", a declarat Tusk în timpul unei dezbateri în Parlament, adăugând că a aşteptat "până la sfârşitul summitului NATO" de săptămâna aceasta pentru a face acest anunţ.

Szatkowski a fost numit ambasador la NATO în urmă cu cinci ani, de către precedenta putere naţionalistă, şi a fost rechemat în Polonia la sfârşitul lui mai de către actualul ministru al afacerilor externe, proeuropeanul Radoslaw Sikorski.

Şeful guvernului polonez l-a acuzat de asemenea pe Szatkowski că s-a bazat "pe sugestiile şi sfaturile unor societăţi străine în întocmirea unor importante documente de stat, legate direct de securitatea statului", conform AFP.

Premierul a reproşat fostului guvern, precum şi aliatului său, preşedintelui Andrzej Duda, că au avut cunoştinţă de acuzaţiile împotriva lui Szatkowski chiar înainte de numirea lui, dar că le-au ascuns.

Interpelat în iunie asupra lui Szatkowski, preşedintele Duda, în conflict deschis cu Tusk, a refuzat să accepte demisia ambasadorului, în pofida unor informaţii obţinute de serviciile speciale.

"Am primit documente, însă acestea nu sunt deloc documente care, în opinia mea, l-ar compromite în vreun fel pe ambasadorul Szatkowski", a declarat la acea dată Duda la postul de radio privat RMF FM. Potrivit lui Duda, "conţinutul acestor documente nu are nimic de-a face cu funcţia pe care domnul ambasador a exercitat-o la Bruxelles pe lângă Alianţa Atlanticului de Nord, la sediul NATO, în numele Poloniei".

Înainte de a fi rechemat, Szatkowski era susţinut de Duda pentru a fi candidat la funcţia de nou secretar-adjunct al NATO, potrivit unor informaţii de presă confirmate vineri de Tusk.

"S-a sugerat chiar că Szatkowski ar putea fi candidatul preşedintelui pentru unul dintre posturile cele mai înalte din NATO. Şi exista un real pericol ca el să-l poată deţine" (acest post), a declarat prim-ministrul Poloniei, acuzându-l pe şeful statului că "a dezinformat opinia publică" în legătură cu acest caz, potrivit AFP.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. si premierul poloniei are contacte cu “servicii” straine… si al nostru … si al moldovei… si al frantei… italiei… rusiei… chinei…

    majoritatea celor din “guvern/varf”… au contacte cu serviciile… “straine”… nu se prea poate altfel.. 

    s c c r e t 

    Reuniunea NATO = TUN la buzunaru romanilor. Detaliile au început să apară .

    Iohannis a amanetat tara la barbut 

    1. stai fara grija ca nu se amaneteaza nimic… se da drerul periodic altor jucatori de a avea monopol asupra … capitalului…. rentsului datorat … si pmtului datorat… si cam atat… in fata alte generatii… altle “amanetari”…

      periodic se munta dreptul si monopolul asupra “mulgerii si formarii” de capital… si cam atat… 

      sa nu uitam turcii de au vrut sa taie capul unui domnitor roman ce dorea moneda de “aur - considerata forte pe atunci” in circulatie… 

      asa si azi… americanul dicteaza spanzura si taie capete… 

      s c c r e t 

      uitam … si China si Rusia in refiunile lor … dicteaza… taie si spanzura… in raport cu dominatiile lor regionale monetare comerciale militare politice ….

      nici rusia si china nu sunt usi de biserica.. 

      tot usi de amanet si barbut sunt si ele … pe alta ideologie … aceeashi palarie se aseaza… sau nu se aseaza… 

      s c c r e t 

    De cand a ajuns la putere, Tusk "ascultatorul",

    Polonia a devenit instant stat de drept si democratie perfecta,

    chiar suntem luati de fraieri 

    E vina politicienilor ca au lasat persoanele din servicii secrete sa preia practic si sa influenteze deciziile politice. Chiar acum soarta palestinienilor e negociata la Cairo de sefii serviciilor secrete, si din pacate acestea le sunt toate ostile lor. Diplomatii toti, de la sefii mari pina la atasati etc sunt de fatada, si vedem ca nu se aplica mult laudatul lege si ordine in relatii externe. Numai interventionism brutal si ostil in administrarea altor tari.

    cine vorbeste !?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb