AFP: Un oficial chinez de rang înalt dă asigurări la Hong Kong că va avea loc o "reunificare completă" a Chinei cu Taiwanul

A.F.
Internaţional / 21 august

AFP: Un oficial chinez de rang înalt dă asigurări la Hong Kong că va avea loc o "reunificare completă" a Chinei cu Taiwanul

China are încredere în faptul că va exista o "reunificare completă" cu Taiwanul, pe care îl consideră o parte a teritoriului chinez, a anunţat un oficial de rang înalt din cadrul Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) la o conferinţă de presă la Hong Kong, relatează AFP.

Peste 1.200 de oficiali politici şi personalităţi prochineze din China continentală, Hong Kong, Taiwan şi din alte teritorii chinezeşti au participat marţi la o reuniune anuală - intitulată "Promovarea reunificării paşnice a Chinei" - care s-a desfăşurat la Hong Kong pentru prima oară de 14 ani, potrivit organizatorilor.

"În prezent (...) suntem mai încrezători şi mai capabili ca niciodată să încheiem reunificarea", a tunat şeful Departamentului Frontului de Lucru (UFWD), Shi Taifeng.

UFWD, organizatorul reuniunii, este însărcinat să dialogheze cu minorităţile etnice, grupurile religioase şi cu chinezii din teritoriile în probleme legate de Hong Kong, Macao, Tibet, Xinjiang şi Taiwan.

China revendică Taiwanul, care dispune de propriul Guvern, propria armată şi propria monedă, pe care-l consideră una dintre provinciile sale şi a avertizat că nu va renunţa niciodată să folosească forţa pentru a plasa insula sub controlul său.

"GRAVĂ ŞI COMPLEXĂ"

Shi Taifeng a vertizat în discursul său că situaţia actuală în Strâmtoarea Taiwan este "gravă şi complxă" şi a acuzat Guvernul noului preşedinte Lai Ching-te şi Partidul Democrat Progresist al acestuia de această situaţie, prin faptul că "incită fără motiv la confruntare între cele două maluri".

"Însă timpul şi evenimentele joacă întotdeauna în favoarea celor care promovează reunificarea naţională", a apreciat el.

"Trebuie (...) să ne menţinem spiritul combativ, să îndrăznim să ne asumăm responsabilităţile şi (...) să rămânem mereu atenţi la fapte şi gesturi ale forţelor separatiste taiwaneze şi forţelor amestecului extern", a cerut Shi Taifeng.

China, care întreţine o prezenţă militară aproape zilnică în jurul Taiwanului prin desfăşurarea unor avioane de vânătoare, drone şi nave de război, îl cataloghează pe Lai Ching-te drept un "separatist periculos", din cauza voinţei acestuia de a apăra suveranitatea insulei.

Scenariul unei "reunificări" este însă profund nepopular în rândul taiwanezilor, potrivit unor sondaje realizate de către Universitatea naţională Chengchi.

Ultimul sondaj, realizat în iunie, arată că aproximativ 1% dintre taiwanezi sunt în favoarea unei "unificări cât mai rapid posibil", iar 90% vor o continuare a statu-quoului.

Între participanţii la conferinţa de la Hong Kong s-au aflat lideri ai unor partidelor politice minore favorabile unificării Taiwanului, ca Noul Partid Muncitoresc.

Beijingul consideră că Tibetul, în Himalaya, şi Xinjiangul, în nord-vestul Chinei, în care trăieşte o populaţie uigură majoritar sunnită, sunt părţi inalienabile ale tertitoriului chinez, iar Hong Kongul şi Macao sunt "teritorii administrative speciale".

Opinia Cititorului ( 1 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. iti place, nu-ti place draguto tot a mea vei fi. si tot ca hong kong vei pati

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4922
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2248
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8431
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.3531

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb