Compania americană "Agco", al treilea mare producător de echipament agricol din lume, intenţionează să investească 100 milioane de dolari în Africa, pe parcursul următorilor trei ani, pentru a beneficia de tranziţia la agricultura comercială pe care o realizează continentul, au declarat reprezentanţii companiei. Firma a deschis, în luna mai, un depozit de piese de schimb în Johannesburg, investiţie evaluată la 35 milioane dolari. În august a semnat un contract cu "Algeria Tractors", care prevedea ca aceasta să producă tractoare ale companiei americane, a precizat, pentru Bloomberg, Nuradin Osman, directorul pentru Africa şi Orientul Mijlociu al "Agco". Finanţarea investiţiilor urmează să fie asigurată, în cea mai mare parte, din fonduri proprii, a adăugat domnia sa. "Singura frontieră care a mai rămas pentru terenul arabil este Africa. Venim aici pentru o sută de ani sau mai mult", a afirmat Nuradin Osman.
StrategiA "Agco" pentru Africa prevede construcţia de fabrici, înfiinţarea de ferme în cadrul cărora să facă demonstraţii ale echipamentelor pe care le produce, precum şi predarea de tehnici agricole moderne. De asemenea, compania intenţionează să lucreze cu banca olandeză "Rabobank", specializată în finanţarea fermierilor, pentru a creşte creditarea potenţialilor clienţi. "Soluţia noastră reprezintă un punct de acces unic, unde fermierii pot obţine acces la tot ceea ce trebuie să ştie despre agricultură", a declarat Nuradin Osman.
Guvernele africane doresc să crească productivitatea din sectorul agricol prin mecanizarea sectorului, pe măsură ce acesta devine tot mai comercial, a adăugat domnia sa. Etiopia oferă investitorilor străini 10 milioane hectare de teren agricol, iar fermierilor din Africa de Sud li se oferă teren agricol în Angola şi Uganda.
Aproximativ 60% din vânzările "Agco" din Africa sunt realizate în Africa de Sud şi Maroc, în timp ce Nigeria, Zambia şi Mozambic reprezintă ţări care generează creşteri seminificative, a explicat reprezentantul companiei.
Producătorul de echipament agricol intenţionează să construiască depozite de piese, în valoare de cel mult 15 milioane dolari, în Africa de Est şi Africa de Vest. Fabrica din Algeria ar urma să producă 1.500 tractoare, anul viitor, "Agco" vizând o ţintă de 5.000 tractoare annual, până în anul 2015, a afirmat Philip de Leon, directorul de relaţii comerciale globale al companiei. Rentabilitatea investiţiilor în Africa nu va depăşi 10%, în următorii cinci ani, din cauza costului ridicat al transportului şi al procesului logistic, estimează Nuradin Osman.
Africa deţine 60% din terenul agricol necultivat la nivel mondial, investiţiile în agricultură putând să genereze milioane de locuri de muncă pe continent, potrivit Băncii Mondiale.
Aproximativ 10% din terenul cultivat din Africa este arat cu tractorul, iar doar 4% este irigat, potrivit Standard Chartered. Continentul poate să crească producţia agricolă până la valoarea de 880 miliarde dolari, în anul 2030, de la 280 miliarde dolari, cât a fost în 2010, potrivit McKinsey.