Femeile din Botswana au primit dreptul de a moşteni casa părintească

Alexandru Sârbu
/ 17 noiembrie 2012

Înalta Curte de Justiţie din Botswana a abrogat o lege cutumiară care nu permitea femeilor din această ţară să moştenească locuinţa familiei. Judecătorul a decis că legea contravine Constituţiei Botswanei, care garantează egalitatea tuturor cetăţenilor.

Deşi, în Botswana, discriminarea femeilor este mai redusă decât media globală, ţara fiind considerată un exemplu pentru regiunea Africii sudice, sistemul juridic al statului este unul dual, bazat atât pe curţi civile, cât şi pe curţi care aplică, în luarea deciziilor, cutume. Acestea din urmă, care se regăsesc, cu precădere, în zonele rurale, au aplicat principiul "moştenirii masculine acceptate", care presupune că locuinţa unei familii în care soţul a decedat urmează să fie moştenită de către ultimul născut dintre bărbaţii din respectiva familie. Restul proprietăţii urmează să fie împărţită între copiii familiei, indiferent de gen.

În anul 2007, Edith Mmusi şi cele trei surori ale sale au înaintat un proces împotriva nepotului lor, Molefi Ramantale, care a moştenit locuinţa familiei. Fratele celor patru femei, anticipând că va moşteni casa părintească, potrivit cutumei locale, a încheiat o înţelegere cu fratele său vitreg, tatăl lui Molefi Ramantele, care prevedea ca acesta să primească locuinţa. Cei doi bărbaţi au murit, însă, înainte ca proprietatea să fie împărţită, iar Molefi Ramantele a dorit să îşi evacueze mătuşile, care, până atunci, locuiseră în casa respectivă. Acestea au contestat acţiunea nepotului lor, susţinând că au plătit pentru întreţinerea locuinţei, precum şi pentru exinderea sa.

Procesul a fost judecat de către o curte cutumiară, care a decis în favoarea lui Molefi Ramantale. Femeile au înaintat un apel, care le-a fost respins, după care au decis să se adreseze curţii civile. Cazul a ajuns, în cele din urmă, la Înalta Curte de Justiţie din Botswana, care a decis să abroge cutuma în cauză. Judecătorul care s-a pronunţat, Key Dingake, a considerat că acordarea de prioritate moştenitorilor de gen masculin nu respectul egalitatea între sexe, prevăzută în Constituţia ţării. Procurorul general Athalia Molokomme, care a reprezentat partea opozabilă celor patru femei, a afirmat, la rândul său, că respectiva cutumă are caractet discriminatoriu, însă a susţinut că Botswana nu este pregătită să o desfiinţeze.

În timp ce Edith Mmusi şi surorile ei, precum şi organizaţiile de susţinere a drepturilor omului care le-au asistat, au aplaudat decizia, pe care o consideră un pas înainte pentru femeile din Botswana, precum şi din regiune, Mofi Ramantele este de părere că decizia Curţii subminează cultura ţării.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb