Somaliland anunţă începerea explorării petroliere

Alexandru Sârbu
/ 17 noiembrie 2012

Trei companii petroliere urmează să înceapă activităţi de explorare în Somaliland, statul nerecunoscut internaţional, considerat, de către comunitatea internaţională, o provincie autonomă a Somaliei, a declarat Ministrul Petrolului, Hussein Abdi Dualeh. Domnia sa a adăugat că este posibil ca primul puţ petrolier să fi săpat în Somaliland în anul 2014.

Somaliland şi-a declarat independenţa faţă de Somalia în anul 1991, când a căzut guvernul statului african. Deşi are un guvern, un sistem politic şi o monedă locală proprii, Somaliland nu este recunoscut drept un stat suveran. Cu toate acestea, investitorii sunt atraşi de descoperirile de hidrocarburi din regiunea Africii de Est şi de geologia ţării, care este similară cu cea din Yemen, care se pare că are rezerve de petrol cuprinse între şapte şi nouă miliarde barili.

Companiile care urmează să înceapă operaţiunile de căutare a "aurului negru" la începutul anului viitor sunt "Jacka Resources", din Australia, şi "Ophir Energy", din Marea Britanie, şi "Genel Energy", firmă anglo-turcă. Directorul general al "Genel Energy" este Tony Hayward, care s-a aflat la conducerea "BP" atunci când au avut loc scurgerile de ţiţei în Golful Mexic.

Cele trei companii operează şapte blocuri petroliere, situate în centrul şi sud-estul Somaliland. Pentru "Genel Energy", aceasta este prima explorare pe care o realizează în Africa. Firma petrolieră a anunţat că a primit drepturi de explorare şi în Maroc şi Coasta de Fildeş. Investiţiile sale în Somaliland ar putea ajunge la 30 milioane dolari, anul viitor, potrivit lui Hussein Abdi Dualeh. Reprezentanţii "Genel Energy" au refuzat să facă declaraţii cu privire la sumele pe care compania intenţionează să le investească în Somaliland, precizând, însă, că au de gând să cheltuiască 400 milioane de dolari, în următorii trei ani, în cadrul activităţilor din Africa.

Guvernul din Somaliland doreşte să ofere drepturi de exploatare şi pentru restul blocurilor pe care le mai deţine, aflându-se în negociere cu potenţiali investitori. Autorităţile caută companii din domeniul petrolului şi al gazelor naturale, care au capacitatea tehnică şi financiară, precum şi experienţa necesară, pentru oepraţiunile vizate, a precizat Hussein Abdi Dualeh. În sectorul minier, investitori chinezi, coreeni şi indieni dezvoltă proiecte de extragere de cărbune, mangan şi minereu de fier, fiind emise, deja, mai multe licenţe de exploatare, a afirmat domnia sa, care se aşteaptă ca mineritul fierului să înceapă anul viitor.

Companiile care operează în Somaliland înregistrează dificultăţi în privinţa încheierii poliţelor de asigurare, din cauză că statul nu este recunoscut de comunitatea internaţională. Hussein Abdi Dualeh a declarat, însă, că investitorii nu văd Somaliland ca prezentând un risc ridicat, în comparaţie cu vecinii săi, deoarece autorităţile au control asupra întregului teritoriu şi guvernează de douăzeci şi unu de ani, perioadă în care au avut loc patru alegeri democratice.

Mai multe descoperiri au avut loc, în ultima perioadă, în regiunea Africii de Est. "Tullow Oil" a anunţat descoperirea unui câmp petrolier în Kenya, iar "BG Group" a unuia gazeifer în Tanzania. De asemenea, zăcăminte de hidrocarburi au fost descoperite şi în Uganda, Mozambic şi Puntland, o regiune semi-autonomă a Somaliei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb