Agenţia americană pentru medicamente (FDA) analizează în jur de cinci reacţii alergice care au avut loc după ce oamenilor li s-a administrat vaccinul creat de Pfizer şi BioNTech, a declarat un oficial al agenţiei, conform Reuters.
Doctorul Peter Marks, director al Centrului pentru evaluare şi cercetare biologică din cadrul FDA a spus în cadrul unei conferinţe de presă că reacţiile alergice au fost raportate în mai multe state, printre care şi Alaska.
Peter Marks a spus că o substanţă numită Polietilenglicol este un ingredient în vaccinul Pfizer (şi în cel creat de Moderna) care "ar putea fi vinovat" pentru reacţiile apărute.
Marks a spus că reacţiile alergice la Polietilenglicol ar putea fi oarecum mai comune decât s-a crezut iniţial.
Cazurile din Alaska au fost similare cu două cazuri raportate săptămâna trecută în Marea Britanie.
Autoritatea de reglementare din Marea Britanie a spus că oricine cu un istoric de reacţii anafilactice sau cu reacţii alergice severe la medicamente sau mâncare ar trebui să nu se vaccineze cu vaccinul Pfizer.
Dar FDA a spus că majoritatea americanilor cu alergii ar trebui să fie în siguranţă la vaccinare.
A spus că doar oamenii care au antecedente de reacţii alergice severe la vaccinuri sau la ingredientele din acest vaccin particular ar trebui să evite să se vaccineze.
Vineri, FDA a spus că vaccinul Moderna ar trebui să nu fie administrat persoanelor cu un istoric cunoscut de reacţii aleergice severe la orice componentă a vaccinului.
1. reactii autoimune cu debut tardiv
(mesaj trimis de anonim în data de 20.12.2020, 07:07)
Reactiile alergice apar de regula rapid, prin urmare ceea ce vedem acum poate fi doar varful iceberg-ului.
In schimb, reactiile autoimune gen limfom, leucemie, etc apar in timp, de aceea profilul de siguranta al acestui tip de vaccin mRNA nu poate fi cunoscut deplin doar dupa cateva luni de studii clinice.
Inteleg nevoia de a dezvolta rapid o solutie terapeutica atunci cand te confrunti cu o urgenta medicala de proportii.
Dar sa afirmi ca vaccinul este "sigur" dupa nici un an de studii clinice, inseamna sa arunci la gunoi practica medico-farmaceutica din ultimii zeci de ani de zile, care presupune ca un medicament este declarat sigur si comercializat dupa ani (nu luni) de studii clinice.