Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reziliat circa 300 de proiecte SAPARD, cu o valoare de peste 30 de milioane de euro, cele mai multe dintre acestea fiind derulate în domeniul agroturismului, a declarat, ieri, directorul general SAPARD, Laszlo Klarik.
"De la începutul programului SAPARD am reziliat circa 300 de proiecte, valoarea acestora fiind de peste 30 de milioane de euro", a spus Laszlo Klarik. Potrivit reprezentanţillor APDRP, cele mai multe contracte reziliate au reprezentat proiecte depuse pentru măsura agroturism.
"Cele mai multe proiecte reziliate au fost pentru măsura agroturism. Reziliam şi trei proiecte pe săptămână. Principalele probleme erau legate de constructori. Sunt proiecte contractate din 2005, care nu au fost demarate", a declarat, luni, director general adjunct APDRP, Ecaterina Roşu.
Aceasta a precizat că o altă cauză de reziliere a contractelor pentru agrosturism a fost absenţa cofinanţării. "În multe cazuri, beneficiarii şi-au dat seama că nu pot asigura cofinanţarea proiectelor. De asemenea, anumiţi beneficiari au intenţionat să modifice proiectul iniţial, nerespectând astfel prevederile contractuale", a explicat Ecaterina Roşu.
APDRP a anunţat, luni, că a efectuat, până în prezent, plăţi de peste un miliard de euro către beneficiarii programului SAPARD. Potrivit sursei citate, valoarea totală alocată pentru Programul SAPARD (buget de stat şi contribuţia Uniunii Europene) reprezintă 1,5 miliarde de euro, iar până în prezent, au fost alocate plăţi în proporţie de 67% pentru cele 4.711 proiecte contractate.
Confruntaţi cu un număr mare de proiecte, reprezenţii APDRP au anunţat, la sfârşitul lunii noiembrie 2006, că au solicitat Comisiei Europene prelungirea cu doi ani a termenului de efectuare a plăţilor, fiind în imposibilitatea de a finaliza plăţile aferente anului 2004. Regula programului SAPARD spune că plăţile aferente anumitor proiecte trebuie făcute în maxim doi ani de la contractarea acestora.