AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ A ENERGIEI ANTICIPEAZĂ "Exporturile de combustibili fosili din Rusia nu vor reveni niciodată la nivelurile anterioare războiului"

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 28 octombrie 2022

"Exporturile de combustibili fosili din Rusia nu vor reveni niciodată la nivelurile anterioare războiului"

Rusia nu va mai fi lider în exportul global de energie, potrivit IEA

Rusia va pierde în următorii ani poziţia de lider mondial în exportul de energie, din cauza consecinţelor invaziei din Ucraina şi în special ca urmare a reducerii vânzărilor de gaze în Europa, piaţa sa tradiţională, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), citată de EFE.

În raportul său anual privind perspectivele globale, publicat ieri, IEA estimează că exporturile de combustibili fosili ale Rusiei nu vor reveni niciodată la nivelurile din 2021 şi asta în pofida reorientării ţării către pieţele asiatice.

În termeni globali, IEA calculează că, dacă anul trecut exporturile Rusiei au reprezentat circa 20% din schimburile internaţionale cu energie, procentul va scădea la 13% în 2030, ca urmare a ultimelor politici puse în aplicare după izbucnirea conflictului, notează Agerpres.

O bună parte din "terenul pe care Rusia îl va pierde" în ceea ce priveşte vânzările de combustibili fosili va fi câştigat de Statele Unite ale Americii şi Orientul Mijlociu, arată raportul.

Şi mai mare va fi reducerea dacă se vor lua în calcul doar gazele, unde, de la o cotă de 30% în exporturile mondiale în 2021, Rusia va scădea la 15% la începutul următorului deceniu. Motivul este în primul rând decizia ţărilor europene de a se desprinde, progresiv, de gaze, şi în special de cele din Rusia.

Autorii raportului preconizează că cererea de importuri de gaze naturale în Uniunea Europeană va scădea de la 370 de miliarde de metri cubi în 2021 la 230 de miliarde anual în 2030 şi la 140 de miliarde în 2035.

Procentul care îi va reveni Rusiei va fi tot mai limitat de posibilităţile de aprovizionare prin gazoductele care vin de la zăcămintele norvegiene şi din Magreb şi de achiziţiile de GNL din diferite ţări.

În plus, pentru Rusia, alternativa pieţei din China este limitată, deoarece importatorii din gigantul asiatic cumpără în mod activ GNL, astfel că, potrivit IEA, "nu va fi spaţiu pentru un alt gazoduct la scară mare din Rusia".

Germania alocă 12 miliarde de euro pentru atenuarea impactului creşterii preţului gazelor asupra consumatorilor

Planificata plată unică a Guvernului german pentru a atenua impactul creşterii preţului gazelor asupra consumatorilor ar urma să fie făcută în decembrie 2022 şi va costa Executivul aproximativ 12 miliarde de euro, conform proiectului de lege consultat de Reuters.

Plata, plănuită iniţial să acopere factura la gaze pe o lună, se va aplica tuturor gospodăriilor şi companiilor care consumă mai puţin de 1,5 milioane Kwh pe an şi ar urma să servească drept punte până când Guvernul introduce mecanismul de limitare a preţurilor la gaze, se arată în proiect, conform Agerpres.

Acesta indică faptul că firmele de utilităţi vor primi fonduri rapid de la Executiv pentru a-şi gestiona nivelul lichidităţii în timpul aplicării în decembrie a derogării de la plata facturilor, dar nu este prezentat un calendar detaliat al transferului banilor.

Miercurea viitoare ar urma să fie adoptat proiectul de lege, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

La data de 22 octombrie, ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, avertizase că încă nu este clar dacă mecanismul planificat din martie de limitare a preţurilor gazelor pentru consumatori şi micile companii ar putea fi devansat, din cauza dificultăţilor tehnice şi legale ce vizează accelerarea măsurii.

Cancelarul Olaf Scholz anunţase luna trecută deblocarea a 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţurilor energiei, în ideea de a veni în sprjinul consumatorilor în contextul inflaţiei, care nu încetează să crească după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Conform planurilor, care vor fi finanţate prin noi împrumuturi, Guvernul de la Berlin va introduce o frână de urgenţă pentru preţurile gazelor şi electricităţii şi, de asemenea, va renunţa la intenţia anterioară de a introduce o taxă pe gaze care urma să fie plătită de consumatori, în ideea de a evita noi majorări de preţuri.

Unii miniştri au solicitat ca mecanismul de limitare a preţurilor gazelor să intre în vigoare din ianuarie, la fel ca în cazul companiilor industriale mai mari, în scopul de a sprijini gospodăriile şi firmele mai mici în timpul iernii.

Cotaţia futures a gazelor naturale cu livrare în luna noiembrie era de 98 de euro pentru un Megawatt-oră ieri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Preţul a urcat ulterior la 109,25 euro, iar la ora 12.53 atingea 108 euro.

Igor Secin, şeful Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a declarat ieri că propunerile Comisiei Europene de a plafona preţurile gazelor ruseşti sunt "de neimaginat", transmite Reuters. Vorbind la un forum internaţional care se desfăşoară la Baku, Secin a afirmat că sancţiunile occidentale distrug dreptul comercial, în timp ce refuzul de a cumpăra hidrocarburi din Rusia duce "la un deficit de energie acut", majorând inflaţia pe plan mondial, notează Agerpres.

................................................

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna decembrie a urcat cu 1% în a doua parte a zilei de ieri, la ICE Futures Europe, atingând 96,65 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în decembrie a crescut cu 1,4%, la 89,12 dolari barilul la ora locală 08.55.

................................................

Cotaţia futures a aurului cu livrare în decembrie a scăzut cu 0,5%, la 1.661,70 dolari uncia ieri, la Comex New York, la ora 08.53, cea spot - tot cu 0,5%, la 1.656,78 dolari/uncie.

................................................

Preţul grâului cu livrare în luna decembrie a urcat cu 1,7% ieri, la Bursa din Chicago (CBOT), ajungând la 8,54 dolari/buşel la ora locală 08.44, cotaţia porumbului cu livrare în decembrie - cu 0,4%, la 6,87 dolari/buşel.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. IEA se inseala... asa cum s-a inselat si FMI.

    While the IMF estimates Russia's economy to have contracted by 21.8% during the second quarter at a quarterly annualized rate, for the year as a whole the Russian economy is now forecast to contract only 3.4%. 

    That is a considerable improvement fr om the 6% annual drop the IMF forecast in June. 

     

    Dupa cum se poate vedea, estimarile FMI sunt in schimbare, in bine pentru Rusia.

    Tot asa si IEA estimeaza ce vrea propaganda sa estimeze. Realitatea este insa alta. Europa se va dezindustrializa rapid. Ministrul de finante al Frantei, Bruno le Maire a spus Adunarii NAtionale a Frantei, citat de Le Monde, ca gazul lichefiat american este de 4 ori mai scum pentru clientii industriali europeni decat pentru cei americani. Deci? Concluzia? Industria europeana va fi distrusa in fata concurentei din America cu gazul lor ieftin, si Asia cu gazul rusesc mai ieftin decat cel european. 

    1. Adevarul este ca Rusia a obtinut o performanta greu de egalat.

      De la excedent bugetar de vreo 5% anual a ajuns la un deficit de doar 3.4%. Bravo, tineti-o tot asa ca ne place.

      Acum nu inteleg de ce nu se impune valoroasa indrustrie rusa daca tot au gaz pe gratis si Industria europeana va fi distrusa. 

      Te inseli colega de forum. Sigur ca iti poti da seama ca procente egale dintr-un pib mai mare inseamna o valoare absoluta mai mare. Cine este pierzatorul?

      Puteai citi in Politico de acum 7 zile. Dar nu ai citit. poate redactia ne va face un favor si va traduce si pentru noi. 

       

      21 oct 2022: "Europe racks up record trade deficit. Can it bounce back? 

      It’s not just Europe’s energy balance that has plunged into the red. Its manufacturing trade surplus has nearly halved." 

      Europe, the world's largest economic bloc, enjoyed stable trade surpluses for a decade but the war in Ukraine and the ensuing energy crisis have tipped the Continent into a spiraling external deficit unseen since the launch of the euro. 

      The terms-of-trade shock maxed out in August, the latest month for which trade figures are available. And, even though energy prices have since eased, European leaders are still scrambling to shore up supplies of affordable oil and gas to replace lost Russian deliveries. A harsh winter looms. 

      A breakdown of the trade figures shows that the EU's manufacturing trade surplus has nearly halved this year. 

      Can Europe bounce back? Or will its industrial base become hollowed out as industry moves offshore? And will the eurozone, and the EU more broadly, end up being saddled with the chronic external deficits that have long plagued the United States and, more recently, destabilized Britain?  

      The eurozone’s negative trade balance with the rest of the world in August stood at €50.9 billion, the highest deficit ever recorded, compared to a €2.8 billion surplus a year ago, according to the latest Eurostat numbers. 

      The trade deficit for the EU as a whole spiraled to €64.7 billion. 

      Ia o pauza, bea o tigara, citeste niste "almanahe" si rumega ideea unui colaps economic european."DEFICITUL COMERCIAL S-A ROSTOGOLIT la 65 mld euro"..... fapt nemaivazut DE LA CREAREA MONEDEI EURO. 

      Doar la rusi e soare, nu? Orice cine ce ar zice, ruSSia e great again si restul sunt distrusi, nu?

      Sa ceri marire de salariu, cu rublele care le castigi nu mai iei nici macar o paine. 

    Cererea de energie este tot mai mare peste tot,

    europa va cumpara energie rusa in continuare, 

    dar nu direc ci de la terti la preturi mari,care va

    duce la recesiune economica inevitabila 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb