AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ A ENERGIEI: Scăderea preţului petrolului ameninţă industriile care ajută la reducerea încălzirii globale

Andrei Stan
Materii Prime / 10 noiembrie 2015

Scăderea semnificativă a preţului petrolului riscă să submineze eforturile de reducere a poluării, a concluzionat astăzi Agenţia Internaţională a Energiei (IEA), în analiza sa anuală asupra pieţei energetice, potrivit Bloomberg.

Conform IEA, dacă preţul barilului de petrol va rămâne în apropiere de 50 de dolari până la finele deceniului, combustibilii convenţionali ieftini vor ţine pe loc dezvoltarea de automobile electrice şi biocombustibili care ajută la reducerea emisiilor de CO2. De asemenea, IEA avertizează că preţurile reduse la petrol ar putea descuraja investiţii de aproximativ 800 de miliarde de dolari pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a automobilelor, camioanelor şi avioanelor.

"Preţurile reduse nu sunt în totalitate o veste bună pentru consumatori. Perioade mai lungi de rambursare fac ca planeta să piardă economii de energie de aproximativ 15%", se arată în raportul publicat de IEA.

Cel mai mare impact este asupra măsurilor destinate să facă mai eficient consumul de energie. Preţurile mai mici la combustibilii fosili prelungesc calculele cu privire la cât de mult durează până când proiectele îşi recuperează costurile. IEA susţine că aceste măsuri au un impact semnificativ asupra cererii totale şi au oferit un stimulent pentru "decuplarea relaţiei dintre emisiile de CO2 şi activitatea economică".

Raportul "World Energy Outlook" prognozează că până la începutul anilor 2030 energiile regenerabile vor depăşi cărbunele în calitate de cea mai mare sursă de electricitate, cu o cotă de piaţă de 50% în UE, 30% în China şi Japonia şi 25% în SUA şi India. În 2014 energiile regenerabile au beneficiat de jumătate din noile investiţii în generarea de energie electrică şi în prezent sunt a doua sursă de producţie a energiei electrice după cărbune.

Tranziţia spre sursele energetice mai curate va duce la o încetinire a emisiilor de CO2 ale sectorului energetic. Cu toate acestea, pe baza trendurilor actuale această tranziţie nu va fi suficientă pentru a evita un nivel periculos al modificării climatice. Potrivit calculelor IEA, temperaturile globale ar urma să crească cu 2,7 grade Celsius până la finele acestui secol, peste ţinta de două grade adoptată de ONU.

"În calitate de cea mai mare sursă de emisii de gaze cu efect de seră, sectorul energetic trebuie să fie în centrul acţiunilor global pentru abordarea modificării climatice", a declarat directorul general al IEA, Fatih Birol.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7199
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3386
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9783
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.7229

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
contragarantare.ro
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb