AGENŢIILE DE PRESĂ: Preşedintele Turciei pune Europei condiţii privind migranţii

B.D.
Internaţional / 4 martie 2020

Preşedintele Turciei pune Europei condiţii privind migranţii

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a subliniat miercuri că o soluţionare a crizei migraţiei implică o susţinere europeană a Ankarei în Siria, în contextul în care noi ciocniri au izbucnit între refugiaţi şi poliţişti la frontiera greacă, relatează AFP.

Potrivit autorităţilor turce, un migrant a fost ucis, iar alţi cinci au fost răniţi în "tiruri cu gloanţe reale" ale forţelor greceşti în timp ce încercau să traverseze frontiera.

Atena a "dezminţit în mod categoric" că a tras în migranţi.

Zeci de mii de persoane se îndreaptă către Grecia după ce Erdogan a ordonat vineri să se deschidă frontiera turcă, trezind în Europa teama unei crize a migraţiei similare celei din 2015.

În faţa acestui nou aflux, mai mulţi lideri europeni au denunţat un "şantaj" al Ankarei care, potrivit pevederilor acordului încheiat cu UE în 2016, s-a angajat să lupte împotriva trecerilor ilegale ale frontierei în schimbul unui ajutor financiar.

"Dacă ţările europene vor să rezolve problema, atunci ele trebuie să susţină soluţii politice şi umanitare turce în Siria", a subliniat Erdogan miercuri, într-un discurs la Ankara.

În discursul său de miercuri, Erdogan i-a acuzat pe europeni de "călcarea în picioare" a drepturilor omului prin "bătaia, scufundarea ambarcaţiunilor şi chiar trăgând" în migranţii care încearcă să se ducă în Europa.

Alarmată de afluxul migranţilor, Uniunea Europeană (UE) i-a trimis pe şeful diplomaţiei sale Josep Borrell şi pe preşedintele Consiliului European Charles Michel la Ankara, unde au fost primiţi miercuri de Erdogan.

Marţi, o serie de oficiali europeni de rang înalt au efectuat o vizită în Grecia pentru a-şi exprima susţinerea şi a promite "tot ajutorul necesar" Atenei.

"Cei care caută să testeze unitatea Europei vor fi dezamăgiţi", a avertizat preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Decizia luată de Ankara de a-şi deschide frontierele intervine în contextul în care Turcia caută să obţină un sprijin occidental în Siria, unde poartă o ofensivă şi din care se confruntă cu un aflux de deplasaţi.

Ofensiva pe care o poartă din decembrie regimul lui Bashar al-Assad în Idleb, ultimul bastion rebel şi jihadist în nord-estul Siriei, a provocat o catastrofă umanitară şi a deplasat aproape un milion de persoane către frontiera turcă.

Ankara, care găzduieşte deja 3,6 milioane de sirieni pe teritoriul său, reclamă de mai multe luni să se creeze o "zonă de securitate" în nordul Siriei, în vederea instalării în ea persoanelor deplasate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ultimul bastion jihadist este in Idleb.si este sustnut de Erdogan care omoara soldati sirieni si se mai ocupa si cu santajul.Nu-mi vine sa cred ca in trecut am admirat un astfel de om.Mi-a placut ce a facut pentru Turcia,tara se dezvoltase d.p.d.v. economic,era pace,am inceput sa-i vad cu alti ochi pe turci.Si acum,uite ce face?Europa nu trebuie sa cedeze sub nici o forma.Daca lui Erdogan nu-i convin migrantii,de aceeasi religie ca si el,sa se retraga din Siria si sa lase armata siriana sa-si recapete teritoriile.

    1. Turcia procedeaza corect,iar Europa trebuie sa inaspreasca sanctiunile economice impotriva statului rus care comite genocid alaturi de Assad impotriva poporului sirian! Daca Assad controleaza aproape tot teritoriul Siriei,atunci milioanele de refugiati de ce nu se intorc in tara lor?? Este simmplu! Assad si Putin au facut Siria una cu pamantul!

      Si atunci care este solutia?Sa fie provincia Idleb sub guvernarea Turciei?Sau e mai bine cu Statul Islamic?Eu cred ca regimul Assad le ofera o viata mai libera.Nu il vor pentru ca este siit.Prefera sa fie bombardati,asa au spus.Nu stiu cat o sa mai dureze indoctrinarea asta religioasa care face numai rau.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb