Riscul sanitar legat de epidemia coronavirusului în Uniunea Europeană a crescut de la "moderat" la "ridicat", a anunţat luni preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, înaintea unor reuniuni, săptămâna aceasta, ale miniştrilor din statele memebre UE, relatează Reuters.
Propagarea rapidă a virusului în Europa - 130 de cazuri confirmate în Franţa, 150 în Germania şi aproape 900 în Italia - ridică întrebări despre gestionarea acestei crize sanitare, controlul la frontieră şi impactul crizei asupra economiei.
Potrivit comisarului european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Alimentară Stella Kyriakides, în prezent se înregistrează 2.100 de cazuri de contaminare cu covid-19 în 18 state membre UE, dintre care 38 de cazuri mortale.
UE nu a mai cunoscut un asemenea nivel de îngrijorare de la criza migraţiei din 2015-2016 şi criza financiară din 2009-2012.
Miniştrii Finanţelor din UE participă miercuri la o conferinţă telefonică în vederea "coordonării reacţiilor naţionale" faţă de epidemie, a anunţat săptămâna trecută preşedintele Eurogrupului, Mario Centeno.
Această teleconferinţă va permite să se facă bilanţul situaţiei înaintea unor reuniuni oficiale prevăzute peste două săptămâni, preciza el.
Ea precedă o reiniune extraordinară, la Bruxelles, a miniştrilor Sănătăţii, a doua de la începutul anului, dupăcea de la 13 februarie, menită să coordoneze planul de luptă împotriva virusului.
Comisarul european însărcinat cu Afaceri Interne Ylva Johansson consideră că nimic nu permite pentru moment să se spună că statele membre UE doresc o întoarcere la controlul frontierei din cauza epidemiei.
Experţi din state membre UE au decis săptămâna trecută să se reunească săptămânal pentru a evalua situaţia şi a coordona diverse măsuri în vederea încadrării deplasărilor în spaţiul Schengen.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2020, 15:06)
Chiar și așa, zvonurile, de o virulență nemaiîntâlnită, au continua să se răspândească, fapt pentru care un medic virolog din China a postat, pe 2 februarie, că garantează „cu propria sa viață” că laboratorul nu are nicio legătură cu focarul de infecție. La rândul lor, reprezentanții Institutului de Virologie din Wuhan, alături de alți oameni de știință din domeniu, au luat poziție în două ieșire publice în care au denunțat acuzațiile emise la adresa lor.
„Suntem împreună pentru a condamna cu tărie teoriile conspiraționiste care sugerează că COVID-19 nu are o origine naturală”, au scris 27 de oameni de știință proeminenți din domeniul sănătății publice într-o declarație comună publicată în revista medicală „The Lancet”, pe 19 februarie.
Citând studii legate de bagajul genetic al virusului, aceștia au arătat că descoperirile științifice „concluzionează copleșitor că acest coronavirus își are originea în viața sălbatică, la fel ca atât de mulți alți agenți patogeni emergenți”.
„Teoriile conspiraționiste nu fac altceva decât să creeze frică, zvonuri și prejudecăți care să pună în pericol colaborarea noastră globală în lupta împotriva acestui virus”, au scris oamenii de știință.
Populația nu a părut convinsă de această luare de poziție, existând în continuare voci care suspectează că guvernul „acoperă”, de fapt, anumite aspecte legate de acest subiect.
1.1. adevarul (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.03.2020, 15:07)
Dar si solutia autentica nu o falsa solutie!