Agenţiile de turism cer ajutorul Guvernului

A.P.
Miscellanea / 1 august 2020

Agenţiile de turism cer ajutorul Guvernului

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a transmis Guvernului o scrisoare deschisă în care arată că situaţia economică a agenţiilor de turism se înrăutăţeşte constant, iar măsurile concrete de sprijin întârzie să apară, patronatul precizând că activitatea de incoming este complet compromisă pentru acest sezon, iar outgoing-ul (plecarea turiştilor români în afara ţării) este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani, doar 2-3 destinaţii sunt operabile, informează News.ro.

"Stimate domnule prim ministru, stimate domnule ministru, stimate domnule secretar de stat, Ne vedem nevoiţi să revenim la mesajele şi corespondenţele anterioare în contextul în care situaţia economică a agenţiilor de turism se înrăutăţeşte constant iar măsurile concrete de sprijin întârzie să apară. Dacă în alte domenii - inclusiv din industria ospitalităţii - ultimele săptămani au adus un uşor reviriment prin reluarea activităţii, chiar supuşi unor condiţii speciale, restricţii şi limitări, în cazul agenţiilor de turism lucrurile stau foarte rău, indiferent de specializarea acestora", arată ANAT.

Asociaţia precizează astfel că activitatea de incoming este complet compromisă pentru acest sezon din cauza limitării circulaţiei internaţionale şi a situaţiei epidemiologice din România.

În acelaşi timp, outgoing-ul este la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 ani, doar 2-3 destinaţii rămânând operabile, iar din acelea unele impun condiţii foarte greu de îndeplinit turiştilor români, ceea ce face ca organizatorii de chartere şi de programe de grup să nu-şi poată acoperi costurile de operare.

"Turismul intern nu poate prelua o eventuală creştere a cererii datorate restricţionării destinaţiilor externe, din cauza capacităţii limitate a infrastructurii, posibilităţilor limitate ale unor structuri de cazare de conformare cu noile măsuri sanitare, menţinerii închise a restaurantelor şi a altor facilităţi de agrement", afirmă reprezentanţii agenţiilor de turism.

În ceea ce priveşte activitatea de business travel, aceasta este undeva sub 10% din volumul anilor precedenţi iar turismul axat pe evenimente este complet paralizat.

Cele circa 2.000 de agenţii de turism (cu peste 12.000 angajati) reprezintă "coloana vertebrală" a întregii industrii a ospitalităţii care - direct sau indirect - antrenează aproape 10% din forţa de muncă activă din România, potrivit datelor ANAT.

"În urmă cu circa doua săptămani v-am transmis un material în care am explicat mai în amănunt caracteristicile activităţii agenţiilor şi consecinţele dezastruoase ale unui eventual faliment în serie. Un ajutor acordat la nivel european companiilor aeriene, este inutil dacă nu se are în vedere şi susţinerea sistemului de distribuţie a produsului acestora, adică agenţiile de turism. Acest lucru este valabil şi în cazul altor segmente: hotelărie, operatori rent-a- car, companii de croaziere. Am primit semnale că acest strigăt disperat al agenţiilor de turism a fost recepţionat de către Guvern - un guvern care s-a declarat deschis propunerilor mediului de afaceri, în special înaintea adoptării de măsuri legislative. Am vazut două iniţiative legislative care, odată adoptate, ne-ar oferi o gură de oxigen şi o şansă de relansare a întregii ramuri economice. Am apreciat că ni s-au cerut puncte de vedere pe respectivele proiecte, le-am oferit cu tot profesionalismul celor care au lucrat la ele şi sperăm că propunerile noastre se vor regăsi în respectivele acte normative. A rămas însa o mare problemă: aceea a momentului implementării lor", adaugă reprezentanţii ANAT.

Ei spun că proiectul privind garantarea de către stat a voucherelor compensatorii pentru serviciile de călătorie anulate din cauza restricţiilor de circulaţie înca nu a fost adoptat şi fiecare zi de întârziere aduce noi şi noi litigii, presiune suplimentară pe rambursarea unor sume care nu pot fi reîntoarse de pe circuitul economic firesc.

"Acesta este un ajutor în formă, nu în fond. Obligaţiile pe care le avem faţă de clienţi rămân, conform legislaţiei în vigoare. Garantarea voucherelor e menită să ofere încredere clienţilor noştri atunci când le este propusă alternativa la rambursarea sumelor încasate", adaugă ei.

Despre proiectul privind acordarea de granturi, ei spun că este văzut de potenţialii beneficiari ca o "intervenţie chirurgicală" ce nu suferă amânare.

"O banală apendicită, neoperată la timp, poate duce la septicemie şi chiar la decesul pacientului la fel cum, în situaţia noastră, orice întârziere în adoptarea şi aplicarea acestui act normativ poate însemna colapsul multor operatori, pe principiul domino-ului, care va aduce invariabil multe mii de persoane afectate şi un val de proteste greu de gestionat. Din păcate, primele cazuri au apărut deja şi, tot din păcate, constatăm că nu e vorba de o 'curaţare' naturală a pieţei, cei mai vulnerabili fiind tocmai cei care au activat corect în piaţă, plătind ani de-a rândul impozite şi ale căror resurse de supravieţuire pus şi simplu s-au terminat", arată ANAT.

Asociaţia afirmă că acordarea de granturi industriei ar permite menţinerea agenţiilor de turism pe linia de plutire. Aceste granturi trebuie raportate la rulajul companiei şi pot fi plafonate proporţional cu volumul taxelor achitate de firma respectivă la bugetul de stat în anul 2019.

"Nu poate exista o redresare economică mai largă fără o recuperare a călătoriilor iar un instrument cheie pentru această rederesare ar fi creşterea numărului de teste pentru COVID-19, care în acest moment durează 24 până la 48 de ore pentru a produce un rezultat. Miile de locuri de muncă pierdute în această pandemie pe toate segmentele spectrului de călătorie se pot întoarce numai dacă cererea pentru produsele şi serviciile industriei revine. Această cerere a călătorilor este indisolubil legată de încrederea pe care o va crea numărul de teste rapide şi abundente", arată ANAT în scrisoarea deschisă.

Asociaţia menţionează că actele normative respective trebuie adoptate în regim de urgenţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Ba esti afacere sau ce esti?

    Ce treaba are guvernul cu asta? 

    Dai guvernului posibilitatea sa ii ramai dator si in timp o sa te striveasca ca pe un gandac. 

    Ajutorul financiar de acum nu este ajutor ci un bilet de voie la un viitor monopol al legislativului. 

    Firmele ce nu sunt adaptate trebuie sa dispara, asta e legea naturii. 

    Mai ieri urlau la comunisti dar acum toti vor fapte de caritate comunista. 

    Ce doamne iarta-ma capitalism liberalism socialism schiop orb si prost e asta? 

    Asa corcitura economico legislativa anunta trasferul puterilor intre banci si guverne centrale. 

    Fai cu federalizarea statelor! 

    1. Corect. În marea criză și America cei care au pierdut au ajuns la sapa de lemn. Unii au luat-o de la început și au reușit alții nu au suportat și s-au sinucis. Când a fost bine băgau mana până la cot in dulceață și îți râdeau in fața când le spuneai că e scump sa dai 3 mil pe o camera. Acum sa vina guvernul să-i salveze. Guvernul sunt oamenii care plăteau și plătesc că fraierii servicii supraestimate că de ospitalitate nu mai evorba de mult. Cine rezista devine mai puternic cine nu asta e, sunt și alte meserii. Acum rezista cine știe să ofere ospitalitate la prețul corect. Sa nu va mai aud că bâzâiți. La munca, reinventati-va că de aia vă dați patroni.

      VA APROB 100 % , PE DV , AMANDOI !!! ASA ESTE : SE SMIORCAIE IN ROMANIA , MILIONARII !!! CEI CARE SE PLESNEAU CU PALMELE PESTE BURTI , SI RADEAU IN HOHOT , CAND LE MERGEA BINE , SI RASUCEAU BANII CU LOPATA !!! SI ACUM CE VOR ??? SA LE DEA GUVERNUL BANI !!! PE DEGEABA !!! COMUNISMUL NU A DISPARUT NICIODATA , NICI O CLIPA , DIN TARA ASTA , MEREU CHINUITA DIN 1944 INCOACE !!! DE VECHIO-COMUNISTI , SI DE URMASII-URMASILOR LOR , PANA IN CLIPA DE FATA !!! DUPA CE SI-AU OMORAT ULTIMUL PARINTE , IN 1989 , ZECI SI ZECI DE MII DINTRE EI , SI-AU CREAT O SUMEDENIE DE FIRME , IN TOATE DOMENIILE !!! CE SA VEZI , PESTE NOAPTE , COMUNISTII AU DEVENIT ''''''' CAPITALISTI ''''''' !!! CAND TOTUL LE-A MERS BINE , TE PRIVEAU CU O SILA SI SCARBA SUPREMA !!! ACUM SANT SPERIATI !!! DE CE ??? DE CAPITALISM !!! CA EI , INCA NU STIU CE E ALA !!! EI NU SANT OBISNUITI SA PIARDA , NU EXISTA LA EI , CONCEPTUL ASTA !!! SA PIARDA AIA DIN OCCIDENT , NU NOI !!! ACUM SISTEMUL ASTA DIN ROMANIA , NU SE STIE CE ESTE !!! NU E NICI CAPITALISM , NICI COMUNISM CEAUSISTO-LENINISM !!! E UN FEL DE STRUTO-CAMILA !!! CATIVA COMUNISTI DIN PSD , SPUN CA IN ROMANIA E ''''''' UN FEL DE CAPITALISM SALBATIC '''''''' !!! CHIAR ASA O FI ??? ORICUM , ROMANIA ESTE SINGURA TARA DIN BLOCUL COMUNIST , CARE REGRESEAZA , CARE DA MEREU INAPOI !!! E CONDUSA PROST , CATASTROFAL DE PROST , DE NISTE OAMENI CARE NU STIU EFECTIV CE SA FACA !!! SI DE AIA SE CEARTA INTRE EI !!! SI SE CEARTA !!! SI SE TOT CEARTA !!! PENTRU CA ALTCEVA NU STIU SA FACA !!! DE CE-OM FI FOST BLESTEMATI SA NE NASTEM IN TARA ASTA ??? SI IN TIMPURILE ASTEA ??? SI SA NE PRICOPSIM CU ''''''' EI '''''''' ???

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb