Miniştrii de interne din Uniunea Europeană se întrunesc joi în cadru informal, la Palatul Egmont din Bruxelles, aceasta fiind prima lor reuniune de la preluarea preşedinţiei semestriale a Consiliului UE de către Belgia, la 1 ianuarie, potrivit agerpres.
Agenda reuniunii include o discuţie strategică despre migraţie, după ce în urmă cu câteva săptămâni s-a ajuns la un acord politic asupra Pactului european privind migraţia şi azilul, precizează sursa menţionată. Situaţia din teren rămâne îngrijorătoare, cu un număr ridicat de cereri de azil, rate de returnare prea mici şi o politică privind migraţia ce trebuie să fie pusă în practică cu respectarea actualului cadru legislativ, relatează sursa.
Comisia Europeană va prezenta o actualizare a situaţiei migraţiei în UE şi a principalelor rute de migraţie, după care preşedinţia belgiană a Consiliului UE, în cooperare cu Comisia, va prezenta punctele de vedere referitoare la acordul convenit în decembrie asupra sistemului UE privind migraţia şi azilul, informează agerpres.
Ulterior, va avea loc o informare despre dimensiunea externă, cu accent pe parteneriatele cu ţările terţe, precizează sursa.
Un alt subiect de pe agenda reuniunii informale a miniştrilor de interne europeni este situaţia persoanelor ajunse în Uniunea Europeană după ce au fost nevoite să plece din Ucraina din cauza agresiunii neprovocate şi nejustificate lansate de Rusia contra ţării vecine în 24 februarie 2022, transmite sursa menţionată.
Răspunsul UE a fost unul fără precedent; o componentă esenţială a acestei reacţii a fost decizia unanimă a statelor membre de activare a directivei privind protecţia temporară, prin care beneficiarii obţin nu doar dreptul de şedere legală temporară în ţările membre ce acordă protecţia, ci şi acces la piaţa muncii, la sistemele de educaţie şi sănătate, la asistenţă socială şi locuinţe, menţionează sursa citată. Directiva a fost extinsă automat de două ori cu câte şase luni, până la 4 martie 2024. În 19 octombrie 2023, Consiliul a adoptat o decizie de extindere a protecţiei temporare până în martie 2025, pe aceeaşi bază juridică, potrivit agerpres.
În timpul prânzului de lucru, miniştrii vor aborda chestiunea dezinformării şi pe cea a utilizării inteligenţei artificiale de către grupurile infracţionale, relatează sursa indicată.
Participanţii vor discuta după-amiază despre răspunsul cuprinzător la infracţiunile cu droguri, precizează sursa. Traficul de droguri reprezintă una dintre cele mai grave provocări pentru securitate internă cu care se confruntă Europa în prezent şi amploarea acestui fenomen grav presupune acţiuni puternice şi durabile, atât la nivel european, cât şi global, potrivit sursei.
Miniştrii de interne europeni au tratat această chestiune din diverse perspective pe parcursul anului trecut şi preşedinţia belgiană a Consiliului UE intenţionează să menţină acest subiect pe agendă, conform sursei. Discuţia va porni de la Strategia UE privind drogurile şi planul de acţiune aferent pentru 2021-2025 şi de la Strategia UE de combatere a criminalităţii organizate pentru 2021-2025, transmite agerpres.
1. Planul Austriei deja lucreaza
(mesaj trimis de anonim în data de 25.01.2024, 18:46)
In sensul ca o multime de migranti ilegali se dau prinsi in Romania ca sa fie inregistrati aici. Faza a doua e ca fug in Austria care i trimite la noi ca asa s a semnat acordul! Si cancelarul da cu tifla la guverneleroman si bulgar, iar si iar!