Agitaţie în pieţele de capital ale lumii

Andrei Iacomi, Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 decembrie 2018

Agitaţie în pieţele de capital ale lumii

Cotaţiile indicilor europeni ating minimele ultimilor doi ani

Claudiu Cazacu, XTB România: "Se pare că războiul comercial va continua şi chiar se va accentua, ceea ce va frâna economiile majore ale lumii"

Analişti: "Dividendele încetinesc, deocamdată, căderea pieţei noastre"

Arestarea fiicei fondatorului Huawei, Meng Wanzhou, a produs un nou episod de agitaţie în pieţele de capital ale lumii, investitorii punând sub semnul întrebării negocierile comerciale dintre Statele Unite şi China, fapt evidenţiat de comportamentul indicilor pieţelor de pe continentul european care au suferit deprecieri semnificative pentru a treia zi la rând, cotaţiile atingând cel mai redus nivel din decembrie 2016 încoace, potrivit presei internaţionale.

Claudiu Cazacu, analist şef în cadrul XTB România, susţine că, din punctul său de vedere, există două motive pentru scăderea cotaţiilor pieţelor.

Analistul ne-a transmis: "Pe de o parte, este vorba despre ceea ce se întâmplă cu relaţiile comerciale dintre Statele Unite şi China. Dacă la începutul săptămânii au existat speranţe că lucrurile se vor rezolva, ţinând cont de armistiţiul pentru 90 de zile, prin ceea ce s-a întâmplat după, se pare că tensiunile chiar au escaladat. Larry Kudlow, şeful National Economic Council spunea că dacă nu se obţine un acord în 90 de zile, taxele vamale ar putea creşte la 25% sau mai mult de 25%, ceea ce este şi mai grav decât înainte. În plus, chiar după ce pieţele începeau uşor să îşi revină, a apărut un nou motiv de stres, legat de arestarea, în Canada, a fiicei fondatorului şi totodată directorul financiar al Huawei".

Potrivit lui Claudiu Cazacu, motivul principal al comportamentului pieţelor ţine de războiul comercial care se pare că va continua şi chiar se va accentua, ceea ce va frâna economiile majore ale lumii, cu impact negativ asupra burselor.

Analistul XTB România a adăugat: "O altă cauză ţine de îngrijorarea pe care o transmite către investitori piaţa obligaţiunilor prin curba randamentelor, în care dobânzile pentru titlurile cu scadenţe mai îndepărtate scad mai accentuat decât cele pe termene mai scurte, ceea ce, în trecut, a reprezentat un semnal de avertizare privind evoluţia economiei".

Claudiu Cazacu: "Există percepţia că, deocamdată, problemele din plan extern nu ne afectează"

Referitor la piaţa noastră, Cazacu a subliniat că, deocamdată, se observă o corelaţie cu pieţele externe ca sens, dar nu şi ca amplitudine.

"În opinia mea, este vorba despre aşteptările referitoare la dividende, atât cele suplimentare cât şi cele ce se conturează pentru anul viitor, care probabil că sunt incluse parţial în preţuri, dar efectul se vede în limitarea vânzărilor.

De asemenea, există şi percepţia că, deocamdată, problemele din plan extern nu ne afectează. Este o percepţie care poate fi corectă pe termen scurt, dar dacă economiile din Vest au de suferit, acest fapt se transmite prin canale comerciale şi la noi", a detaliat Claudiu Cazacu.

Afirmaţiile analistului de la XTB România vin în condiţiile în care, la Bucureşti, indicele BET a încheiat şedinţa de ieri cu o depreciere de 1,06%, iar indicele financiar BET­-FI, a coborât cu 0,67%, scăderi semnificativ mai mici decât cele înregistrate în pieţele externe.

Marcel Murgoci, Estinvest: "Până la finalul anului, piaţa noastră va fi caracterizată de o lichiditate în creştere, ţinând cont de faptul că decembrie este o lună în care fondurile de investiţii îşi reglează portofoliile"

La rândul său, Marcel Murgoci, director de operaţiuni în cadrul societăţii de brokeraj Estinvest, ne-a spus, referindu-se la evoluţia bursei noastre:

"Consider că scăderile de la BVB sunt mai reduse decât cele din pieţele externe îndeosebi ca urmare a caracteristicii pieţei noastre, aceea a unei burse cu emitenţi având o politică generoasă de dividende. În plus, chiar acum la sfârşit de an sunt companii care dis­tribuie dividende, iar rezultatele financiare ale emitenţilor în primele nouă luni sunt în general destul de bune, astfel încât se conturează un an 2019 promiţător în ceea ce priveşte randamentul dividendelor".

Conform directorului de la Estinvest, deocamdată nu există panică în rândul investitorilor din piaţa noastră, ceea ce nu înseamnă că, dacă scăderile din pieţele externe persistă, nu va exista o contagiune la BVB.

Marcel Murgoci a estimat: "Personal, cred că până la finalul anului piaţa noastră va fi caracterizată, probabil, de o lichiditate în creştere, mai ales dacă ţinem cont de faptul că decembrie este o lună în care fondurile de investiţii îşi reglează portofoliile, fiind finalul anului fiscal şi încearcă, pe cât posibil, să închidă pozitiv.

De asemenea, poate apărea şi volatilitate, atât ca urmare a evenimentelor interne din plan politic, dar şi în urma volatilităţii pieţelor externe, cu repercusiuni la bursa noastră".

Claudiu Cazacu, XTB România: "Evoluţia viitoare a pieţelor depinde de cum va reacţiona China la atitudinea pronunţată a Statelor Unite"

Referitor la comportamentul viitor al pieţelor, Claudiu Cazacu este de părere că parcursul acestora ţine foarte mult de cum evoluează relaţia dintre Statele Unite şi China.

Analistul XTB România a detaliat: "Practic, evoluţia pieţelor depinde de cum va reacţiona China la atitudinea pronunţată avută de Statele Unite, adică dacă va oferi nişte concesii astfel încât Statele Unite să renunţe la taxe vamale mai mari.

Dacă apare o astfel de înţelegere, este posibil chiar să vedem o revenire considerabilă a pieţelor, dar în caz contrar acestea vor avea de suferit.

Însă, este foarte greu de spus dacă se va ajunge la această înţelegere.

Din perspectivă personală, am devenit recent relativ mai rezervat în privinţa speranţei că războiul comercial va fi o chestiune de scurtă durată".

Ieri, indicele pan-european Stoxx Europe 600, care a pierdut 1,4 trilioane de euro din valoarea de piaţă de la sfârşitul lunii septembrie până în prezent, scădea în jurul orei 18:00 cu 2,99%, deprecierea pentru ultimele trei zile a indicelui pan-european fiind de circa 5%.

"Moş Crăciun va veni pe un urs anul acesta", a spus pentru Bloomberg Guillermo Hernandez Sampere, şef de tranzacţionare la administratorul de portofoliu MPPM EK, făcând referire la sentimentul din pieţe care guvernează bursele în această lună, adăugând: "Trebuie să acceptăm sentimentul negativ. Orice ştire este folosită pentru vânzare".

La aceeaşi oră, indicele londonez FTSE 100 scădea cu 2,95% atingând cel mai mic nivel din iulie 2016 încoace, în timp ce indicele francez CAC40 se deprecia cu 2,94% până la un nivel atins în decembrie 2016.

La bursa din Frankfurt indicele DAX înregistra cea mai acută scădere, de 3,05%, până la cel mai mic nivel din decembrie 2016 încoace, după o corecţie de mai mult de 20% de la maximul atins la începutul anului.

Mark Haefele, şeful de investiţii de la grupul UBS AG a declarat pentru Bloomberg: "Deşi monitorizăm negocierile comerciale, curba randamentelor obligaţiunilor americane, cât şi alţi factori şi continuăm să aşteptăm volatilitate, în ansamblu, considerăm că perspectiva economică este pozitivă".

În urma anunţului arestării reprezentantului Huawei, acţiunile furnizorilor asiatici ai societăţii, printre care şi companiile Qualcomm Inc şi Intel, lis­tate la Frankfurt, au scăzut puternic ieri, potrivit Reuters, în timp ce indicele Hang Seng de la Hong Kong a pierdut, ieri, 2,47%.

De asemenea, o altă grijă care domină pieţele internaţionale de acţiuni în ultimele trei zile a fost inversarea curbei randamentelor obligaţiunilor americane pe termen scurt şi mediu, pe 2 şi 5 ani, respectiv 3 şi 5 ani, care a avut loc la începutul săptămânii.

Tonul negativ din pieţele de acţiuni a crescut cererea pentru obligaţiunile SUA, randamentul celor pe 10 ani ajungând sub nivelul de 2,9%, cel mai redus din ultimele trei luni, în contextul în care randamentul obligaţiunilor pe 2 ani era, ieri, în jurul orei 16:00, în preajma nivelului de 2,76%, potrivit presei internaţionale.

O inversiune a randamentelor a precedat ultimele şapte recesiuni din Statele Unite cu o perioadă cuprinsă între 15 şi circa 24 de luni, scrie Reuters.

Ieri, la puţin timp după deschidere, în jurul orei 18:00, indicele S&P 500, care include cele mai lichide 500 de acţiuni americane, înregistra o depreciere de 2,2%, în timp ce indicele Dow Jones, era în scădere cu 2,36%, iar indicele Nasdaq, consemna o retragere de 1,88%.

În aprilie, Reuters a raportat că autorităţile americane investighează încă din 2016 Huawei, cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume, pentru că ar livra produse de origine americană în Iran şi alte ţări, încălcând legislaţia SUA referitoare la exporturi şi sancţiuni.

Ancheta împotriva Huawei este similară cu cea care a pus în pericol existenţa companiei chineze ZTE, care a recunoscut în 2017 că a încălcat legislaţia americană care restricţionează vânzarea de tehnologie fabricată în SUA în Iran.

Meng Wanzhou a fost arestată pe 1 decembrie, la aeroportul din Vancouver la solicitarea autorităţilor din Statele Unite, în aceeaşi zi în care preşedintele american Donald Trump a stabilit cu preşedintele chinez Xi Jingping o înţelegere comercială de principiu.

China a solicitat ieri Canadei şi Statelor Unite, atât eliberarea imediată a lui Meng Wanzhou, care ar urma să fie extrădată în SUA, cât şi să elaboreze motivele pentru care reprezentantul Huawei a fost arestat.

Tot ieri, Gao Feng, purtător de cuvânt în cadrul Ministerului Comerţului al Chinei a declarat: "China va pune imediat în aplicare consensul stabilit deja între cele două părţi referitor la produsele agricole, energetice, automobile şi alte elemente specifice".

Înţelegerea prevede amânarea creşterii tarifelor pentru importurile din China de către Statele Unite pentru o perioadă de 90 de zile, interval în care se vor desfăşura negocieri pentru o înţelegere comercială mai largă, cât şi un angajament din partea chineză pentru cumpărarea de bunuri americane suplimentare în valoare de 1,2 miliarde de dolari.

De asemenea, deficitul comercial al Statelor Unite, o problemă sensibilă din punct de vedere politic, a continuat să crească, ajungând, în luna octombrie, la un nivel nemaiatins de 10 ani, pe fondul scăderii exporturilor americane şi creşterii importurilor de bunuri de larg consum, fapt care sugerează că măsurile administraţiei Trump de a creşte tarifele pentru produsele importate în scopul reducerii deficitului comercial sunt ineficiente (deficitul comercial al SUA a crescut constant în ultimele cinci luni), potrivit Reuters, care citează un raport lunar al Departamentul de Comerţ al SUA.

Deficitul comercial al SUA cu China a crescut cu 7,1% în octombrie, la o cifră record pentru această lună de 43,1 miliarde de dolari.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Peste 30? scădere ne spune ceva restul e apa de ploaie.

    1. La care de mult au crescut pietele americane în ultimii ani chiar și 30 la suta e puțin.

      Scăderile atât de mari din SUA și Europa se datorează neînțelegerilor cu China și nu artrebui sa ne afecteze și pe noi! Dimpotrivă am putea spera sa ne extindem relațiile cu China!

    Hai fiți seriosi. Ce agitație pe burse?!. Le rezolvă Grădinescu Găbiță pe toate ce naiba. El și universitarul de carton Leo. Dacă are probleme Găbiță, îl sună pe șefu' Marian de la Focșani care vorbește cu Daddy să îi ceară strategului Vâlcov o soluție. Nu vă temeți, BVB e supravegheată bine de tot de băieții ăștia provinciali dar capabili din ASF.

    1. Exact. Ce dividende! De asta BVB nu scade. Datorita conducerii excepționale a ASF, adică a așteptărilor extraordinare pe care le avem de la Badea și Gradinescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb