AGRICULTORI DE SEAMĂ: GHEORGHE NEDELCU, DIRECTOR GENERAL SC ITC SRL: Corectitudinea financiară - secretul unui agribusiness de succes

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 3 octombrie 2013

Corectitudinea financiară - secretul unui agribusiness de succes

Cu o tradiţie de 20 de ani în agricultură, producătorul şi comerciantul autohton de seminţe ITC din Popeşti Leordeni reuşeşte să se menţină pe piaţă înregistrând de la an la an creşteri ale cifrei de afaceri, vânzărilor şi profitului. Compania şi-a crescut în 2012 cifra de afaceri cu 25% datorită avansului vânzărilor de seminţe şi pesticide. Şi profitul a crescut, însă doar cu 12%, fiind influenţat de intrarea în insolvenţă a clienţilor neîncasaţi şi trecerea acestora pe pierderi, spune Gheorghe Nedelcu, directorul general al companiei şi principalul asociat.

Pasiunea pentru agricultură şi cercetare au fost factorii care l-au făcut cunoscut pe Gheorghe Nedelcu ca militant în domeniu. "Numai o agricultură performantă poate valorifica potenţialul României şi poate avea efecte benefice atât asupra economiei ţării, cât şi asupra eficienţei activităţilor din acest domeniu", declară directorul general Gheorghe Nedelcu. Compania ITC este ameliorator, producător şi comerciant de seminţe, importator şi distribuitor de pesticide, dar şi producător de îngrăşaminte foliare.

Principalele probleme ale pieţei locale cu care se confruntă ITC rămân, însă, introducerea sistemului de credit furnizor până la recoltare de către firmele mari şi lipsa asigurărilor agricole reale. Prin introducerea creditelor până la recoltare, durata de recuperare a investiţiilor este foarte lungă. "Investim timp de un an de zile pentru obţinerea producţiei de seminţe, oferind credit furnizor. În cazul în care fermierul este afectat de o calamitate, dificultăţi de plată sau faliment, creditul nu mai poate fi rambursat şi suntem obligaţi la rândul nostru să apelam la credite bancare, care sunt foarte scumpe, şi asta în condiţiile în care profitul se reinvesteşte în societate", ne-a explicat directorul general. În ceea ce priveşte problema asigurărilor, Gheorghe Nedelcu consideră că legea nu protejeaza asiguratul şi, în general, societăţile de asigurări nu plătesc daunele sau sumele oferite sunt infime.

ITC este prima firmă cu capital privat integral românesc (5152310 RON) cu program propriu de cercetare, înfiinţat încă din 1994. ITC a început programul de cercetare cu material genetic (linii de floarea soarelui) cumpărate de la Universitatea Americană Dakota de Nord. Tot atunci compania a devenit membră a Federaţiei Internaţionale a Seminţelor. Treptat, societatea şi-a atras parteneri în ameliorarea de seminţe, producând şi comercializând diferite soiuri de orz pentru bere, grâu, hibrizi de porumb, floarea soarelui, rapiţă şi muştar, atât soiuri proprii adaptate perfect la condiţiile ţării noastre (rapiţa, floarea soarelui, soia nemodificată genetic, muştar), cât şi soiuri aparţinând partenerilor. În ultimii ani, ITC şi-a extins activitatea şi în domeniul pesticidelor şi al îngrăşămintelor. În prezent, ITC este importator direct pentru o gamă variată de insecticide, fungicide şi erbicide, dar şi producător de îngrăşăminte foliare şi stimulenţi naturali de creştere, ce vor fi pe piaţă din anul 2014. Compania colaborează atât cu producători de pe piaţa internă, cât şi cu cei de pe piaţa externă. În prezent activitatea de cercetare s-a extins de la ameliorarea seminţelor la aplicarea de tehnologii care să ducă la creşterea semnificativă a producţiei.

Asociaţii ITC îşi administrează afacerea, pornind de la principiul beneficiului reciproc în relaţia cu clienţii. "Seriozitatea, calitatea şi competitivitatea sunt concepte care ne definesc", spune, fără falsă modestie, directorul general al societăţii, achitarea datoriilor către bugetul de stat sau către furnizori fiind un principiu de la care nu se abate niciodată.

Anul trecut, vânzările din producţie au crescut cu 23% pe segmentul de seminţe şi cu 20% pentru pesticide, comparativ cu 2011. Deşi vânzările de pesticide au mers bine anul trecut, Gheorghe Nedelcu care este şi preşedintele AMSEM (Asociaţia Amelioratorilor, Producătorilor şi Comercianţilor de Sămânţă şi Material Săditor din România), şi vicepreşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, este îngrijorat de efectele negative ale interdicţiei europene privind utilizarea neonicotinoidelor, pesticide considerate dăunătoare populaţiilor de albine, introdusă anul acesta. Potrivit domniei sale, cei mai afectaţi vor fi utilizatorii acestora (fermierii), care vor înregistra pierderi semnificative ale producţiei, dar şi economia ţării, dacă autorităţile nu vor reuşi să obţină o derogare de la Uniunea Europeană, pentru o perioadă de tranziţie de câţiva ani.

ITC este o întrepindere mijlocie având 54 de angajaţi permanenţi cărora li se adaugă personalul sezonier în timpul însămânţărilor şi recoltelor.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb