AGRICULTORII AUTOHTONI ÎN OFENSIVĂ: Producătorii de cereale vor să îşi vândă marfa direct la importatorii din Orientul Mijlociu

ALEXANDRA OANCĂ
Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 14 august 2013

Producătorii de cereale vor să îşi vândă marfa direct la importatorii din Orientul Mijlociu

Nemulţumiţi de preţurile practicate de angrosişti, agricultorii din ţara noastră ar putea vinde producţia de cereale direct companiilor din Orientul Mijlociu, potrivit preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu. Producătorii de cereale s-au plâns în repetate rânduri de preţurile mici pe care marii traderi din ţara noastră le practică. LAPAR a cerut autorităţilor să intervină în piaţa de profil pentru a ajuta fermierii care sunt afectaţi de preţurile oferite de marii traderi. Mai mult, oficialii LAPAR susţin că preţurile practicate de marii proprietari de silozuri acoperă doar 70- 80% din costurile de producţie ale fermierilor.

Răspunsul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale (MADR) a confirmat însă declaraţiile anterioare ale oficialilor. Astfel, statul român nu are cum să intervină în contextul unei pieţe libere pentru a manevra preţul cerealelor într-un mod care ar aduce mai multă profitabilitate producătorilor. Adresa oficială a MADR recomandă producătorilor să încerce să evite pierderile din cauza preţului prin colaborarea cu Organizaţia Interprofesională Cereale şi Produse derivate din România (OIPA), singura care ar putea ajuta reglementarea pieţei. În acest context, producătorii agricoli au început să se orienteze spre pieţele externe, care oferă preţuri corelate cu realităţile de pe bursele de cereale din lume. Astfel, potrivit lui Laurenţiu Baciu, producătorii ar putea semna contracte cu câteva companii din Orientul Mijlociu, pentru vânzări directe către aceştia. "În septembrie vom începe discuţiile cu câţiva importatori din Orientul Mijlociu interesaţi să cumpere cereale direct din România, fără intermediari", ne-a spus domnia sa. Ţările din această regiune fac parte dintre cei mai mari importatori de cereale din lume. Potrivit Index Mundi, Egiptul, Turcia, Irak, Yemen, Arabia Saudită vor fi în primii douăzeci importatori de grâu în 2013.

Egiptul a contractat deja de două ori grâne din Ucraina, Rusia şi România în această vară, cumulând aproximativ 500.000 de tone de pe aceste pieţe.

De regulă, Egiptul cumpără în medie 10 milioane de tone de grâu pe an de pe pieţele externe, fiind cel mai mare importator mondial de cereale. Aproximativ jumătate din volumul de grâu este distribuit în cadrul programului privind pâinea subvenţionată pentru populaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb