AGRICULTURA Vom primi 7,1 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, între 2007-2013

Ziarul BURSA #Companii #Agricultură / 5 iulie 2006

Sprijinul european destinat agriculturii României în primii şapte ani după aderarea la Uniunea Europeană, perioada 2007- 2013, se ridică la 7,1 miliarde euro, sumă orientată pentru dezvoltarea mediului rural românesc.

"Aceşti bani vor fi cheltuiţi în conformitate cu Planul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) aferent perioadei 2007-2013, pentru a ridica nivelul de trai şi productivitatea în mediul rural românesc", a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur. Acesta a precizat că România va definitiva PNDR până la finele lui 2006.

Banii europeni vor veni pe patru direcţii de dezvoltare, iar sumele aferente primului an de după aderare - anul 2007 - în ceea ce priveşte dezvoltarea rurală se ridică la aproximativ 698 milioane euro. Ministrul agriculturii a precizat că în 2007 vor intra în funcţiune 17 măsuri de dezvoltare rurală, unele similare celor aparţinând Programului SAPARD, iar altele noi. Sumele alocate primei direcţii de dezvoltare reprezintă 50 la sută din sumele totale ale perioadei 2007-2013 şi vor fi orientate pe crearea şi modernizarea de ferme, procesarea produselor agricole, sprijinirea grupurilor de producători, infrastructură rurală, consiliere pentru fermieri. "Cu aceşti bani estimăm că se vor realiza, printre altele, 2.300 de proiecte de infrastructură rurală (sisteme de irigaţii, drumuri către ferme, alimentări cu apă etc.), 16.000 de ferme agricole, ca şi sprijinirea unui număr de 750 de grupuri de producători", a spus Flutur. Tot în această categorie va intra şi măsura ajutorării fermelor de subzistenţă, acestea urmând să primească câte 1.500 de euro pe an, timp de trei ani de zile, cu condiţia ca o parte din producţia lor să fie destinată şi pieţei. Ministrul agriculturii estimează că aproximativ 85.000 de fermieri vor fi eligibili pentru acest tip de sprijin. Pe cea de-a doua direcţie de dezvoltare orientată pe măsurile legate de protejarea mediului vor fi finanţate, cu circa 25 la sută din bugetul anilor 2007-2013, proiecte legate de agricultură ecologică, de sprijinirea fermelor din zonele cu handicapuri naturale (zonele montane), dar şi proiecte de împăduriri de terenuri agricole şi terenuri degradate. Proiectele se referă la circa 800.000 de hectare de păşuni şi culturi agricole din zonele montane (care vor fi sprijinite cu sume cuprinse între 25 şi 250 de euro pe hectar) sau la circa 70.000 de hectare care vor fi împădurite (cu o finanţare medie de 5.000 euro pe hectar de împădurit). Potrivit MAPDR, cea de-a treia direcţie de dezvoltare (aproximativ 22,5 la sută din buget) se referă la dezvoltare rurală, prin crearea de microîntreprinderi în mediul rural, circa 30.000, conform estimărilor în perioada de 7 ani după aderare. Dintre proiectele susţinute pe acest segment pot fi menţionate cele referitoare la promovarea activităţilor non-agricole la ţară, precum agroturismul sau meşteşugurile, unde sunt estimaţi circa 17.000 de beneficiari, cu o medie de 60.000 euro/proiect. De asemenea, renovarea satelor poate fi cuprinsă în această direcţie, circa 1.200 de sate, cu o valoare medie a proiectului de 900.000 euro. Aceşti bani vor fi daţi pentru renovare de şcoli, biserici, centre de comună sau protejarea patrimoniului cultural al mediului rural românesc. Pe ultima direcţie de dezvoltare va func-ţiona programul LEADER (2,5 la sută din bugetul 2007-2013), care va fi operaţională după 2007 şi se va adresa întăririi coeziunii comunităţilor rurale, prin inves-tiţii în special în resursa umană de la ţară.

Fermierii români vor primi doar un sfert din nivelul subvenţiilor alocate fermierilor din ţările membre

Fermierii români vor primi în primul an după integrarea în Uniunea Europeană doar un sfert din nivelul subvenţiilor alocate fermierilor din ţările membre, în medie 60-70 de euro/ha, a anunţat, ieri, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de Rompres. Acesta a precizat că subvenţiile vor creşte anual cu 5 la sută. "Şi ţările care au intrat recent în UE au parcurs exact ceea ce vom parcurge şi noi în această direcţie", a explicat ministrul agriculturii. Cele 440 milioane de euro care vor veni în 2007 pentru plăţile directe de la UE reprezintă aproximativ 47 euro/ha, calculate la 9,2 milioane ha. "La această sumă se mai adaugă şi plăţile interne, de la bugetul naţional - adică încă 350 milioane euro - ceea ce reprezintă, în medie, 20-25 euro/ha", a adăugat Flutur. Acesta a subliniat că pot fi luate pentru plăţi directe încă 20 la sută din sumele prevăzute pentru dezvoltare rurală. În aceste condiţii, subvenţia pe suprafaţă poate ajunge în 2007 la circa 60-70 euro/ha, chiar dacă nu toţi fermierii vor primi sume identice deoarece acestea vor fi diferenţiate din cauza plăţilor naţionale. Fermierii europeni primesc, în medie, subvenţii de circa 150-200 euro/ha.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb