Producţia agricolă a companiei Agrimat Matca din Galaţi ar putea creşte cu 30-40% în acest an, având în vedere starea actuală a culturilor însămânţate în toamnă, ne-a declarat domnul Gavrilă Tuchiluş, acţionarul majoritar şi directorul societăţii. "Aceste rezultate depind de condiţiile meteorologice până la recoltă şi de tratamentul la timp al plantelor. Până nu avem recolta în remorcă nu putem face estimări exacte", ne-a spus domnia sa. În 2014 compania mizează, pe grâu, porumb, rapiţă, orz, coriandru şi muştar. "Din câte am observat anul acesta nu va mai fi un an al porumbului în zona noastră, însă poate fi un al grâului din punct vedere cantitativ. De asemenea, dacă fermierii realizează tratamentele contra dăunătorilor la timp vom avea şi un grâu de calitate, care este principalul criteriu în stabilirea preţurilor la cereale", a observat domnia sa.
Agrimat Matca a contractat luna trecută un credit de investiţii de la EximBank în valoare de 3,1 milioane de lei pentru achiziţia de utilaje agricole, precum şi o garanţie emisă de bancă în contul statului în valoare de 1, 9 milioane de lei, reprezentând 63% din creditul principal. "Anul acesta vrem să facem investiţii de circa 1 milion de euro ca urmare a necesităţilor societăţii. De aceea, mai suntem în discuţii pentru contractarea a încă 230.000 de euro", ne-a spus domnul Gavrilă Tuchiluş. Domnia sa ne-a precizat că alegerea băncii a fost făcută după un studiu comparativ al ofertelor de pe piaţă. Acţionarul majoritar a mai sublinat că societatea nu are niciun fel de datorii restante la furnizori sau bănci. "Chiar şi aşa, banca noastră este, de fapt, ferma de vaci care ne asigură cash-flow-ul zilnic deoarece vindem peste 10.000 de litri de lapte în fiecare zi", a mai adăugat fermierul.
În 2012, Agrimat Matca a înregistrat o cifră de afaceri de 23,5 milioane lei, cu 44% mai mult faţă de 2008, anul de început al crizei, şi cu aproximativ 19% mai mult faţă de 2011. Ferma exploateză 5000 de hectare de teren şi se dezvoltă pe 3 ramuri: agricol, horticol şi zootehnic. În acelaşi an societatea a construit un siloz cu o capacitate de 10.000 de tone care a costat 1,2 milioane euro, investiţie din surse proprii.