Agrostar: Peste jumătate din suprafaţa arabilă a României va fi afectată de secetă în 2009

N.I.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 mai 2009

Aproape patru milioane de hectare din cele şapte milioane de hectare arabile ale României vor fi afectate în această vară de seceta ce va începe la sfârşitul lunii mai, a declarat ieri preşedintele federaţiei Agrostar, Niculae Ştefan, citat de NewsIn. Cele mai afectate zone vor fi cele din sudul ţării, estul Moldovei şi Dobrogea.

"Perioada de secetă va începe la sfârşitul lunii mai, se va manifesta până în luna august şi va afecta majoritatea culturilor din ţară", a spus preşedintele federaţiei Agrostar. Acesta a adăugat că seceta, cumulată cu lipsa îngrăşămintelor, ar putea duce la o pierdere a producţiei de peste 30% la cereale şi la principalele culturi de primăvară. "Cam toate cerealele vor fi afectate, deoarece sunt chiar în faza de spicuire. Sperăm să nu pierdem mai mult de 10%, însă corelat cu lipsa de îngrăşăminte se va ajunge la pierderi de până la 30% din producţie. Vor fi afectate şi culturi precum floarea-soarelui, porumb şi sfeclă de zahăr."

El a mai spus că soiurile nu au mai fost îmbunătăţite de multă vreme, astfel încât sămânţa să fie adaptată la secetă.

Ştefan a adăugat că nu sunt soluţii reale pentru a împiedica efectele secetei deoarece sistemul de irigaţii al României este aproape "inexistent". Potrivit preşedintelui Agrostar, în 2009 pot fi irigate doar 300.000 de hectare, în condiţiile în care se cultivă pe un total de până la cinci milioane de hectare.

Acesta a menţionat că efecte negative vor apărea şi asupra efectivelor de animale din cauza lipsei furajelor. "Vor fi efecte destul de importante în privinţa furajelor, deoarece în condiţii de secetă nu se vor putea produce şi ne putem aştepta, la fel ca în 2007, la lichidarea unor mari efective de animale", a mai spus Niculae.

Totodată, Niculae Ştefan a adăugat că primele efecte ale secetei se vor resimţi în buzunarul agricultorului, la recoltarea grâului şi orzului, când se va simţi diminuarea producţiei. De asemenea, el a mai spus că, în condiţiile în care preţul cerealelor va fi mic, ţăranii vor avea parte de un dezastru ce nu va putea fi controlat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb