AIE: Reechilibrarea pieţei petrolului nu va avea loc înainte de jumătate lui 2017

Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2016

AIE: Reechilibrarea pieţei petrolului nu va avea loc înainte de jumătate lui 2017

Încetinirea ritmului de creştere a cererii mondiale de petrol, cumulată cu sporirea stocurilor şi a ofertei de profil, va face ca piaţa petrolieră să fie supra-aprovizionată cel puţin până în prima jumătate a anului următor, a anunţat ieri Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), transmite Reuters.

Anterior, AIE preconiza că piaţa mondială a petrolului se va echilibra în a doua jumătate a acestui an, conform Agerpres.

"Prognoza noastră este că dinamica dintre oferte şi cerere nu se va schimba semnificativ în lunile următoare. În consecinţă, oferta va continua să devanseze cererea cel puţin în prima jumătate a acestui an. În ceea ce priveşte revenirea pieţei la echilibru, se pare că va trebui să aşteptăm puţin mai mult", precizează AIE în raportul său lunar.

În acest context, AIE şi-a redus estimările privind cererea mondială de petrol cu aproximativ 100.000 de barili pe zi (bpd), până la 96,1 milioane barili pe zi, pentru acest an şi cu 200.000 de bpd, până la 97,3 milioane bpd, pentru anul viitor.

"Cei mai recenţi piloni de creştere a cererii - China şi India - încep să se clatine. Companiile de rafinare îşi pierd apetitul pentru mai mult ţiţei brut", susţine AIE.

În pofida scăderii preţului petrolului şi a investiţiilor, producţia mondială de petrol este în creştere informează AIE, iar Arabia Saudită a trecut în faţa SUA, devenind cel mai mare producător mondial de petrol. SUA au deţinut poziţia de lider începând din luna aprilie 2014, graţie creşterii rapide a producţiei de petrol de şist care i-a permis să treacă în faţa Arabiei Saudite. Cu toate acestea, AIE estimează că începând din luna mai, SUA au redus producţia cu 460.000 de barili pe zi, în timp ce câmpurile petrolifere din Arabia Saudită au pompat o cantitate suplimentară de 400.000 de barili pe zi.

Combinaţia dintre cererea slabă şi creşterea producţiei OPEC a dus stocurile de petrol alte ţărilor dezvoltate la o valoare record de 3,1 milioane barili în luna iulie. "Ritmul de creştere a cererii încetineşte iar oferta creşte. În consecinţă, stocurile de petrol în ţările OECD au atins un nivel fără precedent", avertizează AIE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb