Ajutor guvernamental pentru şomajul tehnic

Valentin Dragoi
Miscellanea / 1 aprilie 2020

Valentin Dragoi

Valentin Dragoi

Domnul Ionel Dancă, Şeful cancelariei premierului Ludovic Orban, a declarat: "În noua formă propusă prin ordonanţa de urgenţă adoptată, toţi angajatorii care în această perioadă au aplicat măsura suspendării temporare a contractelor individuale de muncă, ca urmare a efectelor epidemiei cu coronavirus, se califică pentru această facilitate), fie că vorbim de IMM-uri, companii mari sau alte forme de angajare, structuri neguvernamentale sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, care au angajaţi cu contracte individuale de muncă. Aceasta este o precizare care extinde practic acest ajutor acordat de Guvernul României pentru toate companiile şitoţiangajaţii cu contract individual de muncă, care sunt afectaţi în aceasta perioadă de efectele negative ale epidemiei cu coronavirus".

Reducerea sau întreruperea temporară a activităţii. Aceasta este singura condiţie rămasă ca urmare a modificării OUG 30/2020 pentru acordarea indemnizaţiei de şomaj tehnic salariaţilor aflaţi în ipostaza regasită la art. 52 alin. 2 lit c din Legea 53/2002.

Ca atare, prin OUG 32/2020 s-a eliminat condiţia potrivit căreia salariaţii puteau beneficia de această indemnizaţie oferită de către stat, numai in situaţia în care angajatorul se afla în incapacitate financiară de achitare a salariilor.

Acest fapt trebuie adus la cunoştinţa ANOFM ( sau ANPIS dupa caz) printr-o declaraţie pe proprie răspundere.

În conformitate cu dispoziţiile regăsite în OUG 30/2020, în cazul suspendării temporare a contractului individual de muncă din iniţativa angajatorului ca urmare a pandemiei COVID19, toţi salariaţii beneficiază de o indemnizaţie în cuantum de 75 % din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Suma maximă pe care o poate primi salariatul aflat în suspensie conform art. 52 alin. 2 lit. c din Legea 53/2002, nu poate depăsi 75% din valoarea salariului mediu brut prevăzut de Legea 6/2020. Cuantumul salariului mediu pentru anul 2020 se ridica la suma de 5.429 lei.

Acest ajutor se suporta exclusiv din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorul având facultatea suplimentării acestei indemnizaţii de şomaj tehnic cu diferenţa până la completarea celor 75 de procente din salariul de bază al salariatului.

O noutate adusă prin OUG 32/2020 se rasfrânge şi asupra salariaţilor cu mai multe contracte de muncă. Astfel, în condiţiile în care cel puţin un contract individual de muncă cu normă întreagă este activ, independent de soarta celorlalte contracte, acest salariat nu poate beneficia de indemnizaţia de şomaj tehnic. Ca atare, numai în situaţia suspendării tuturor raporturilor de muncă iniţiate, salariatul poate fi incadrat pentru indemnizaţie, beneficiind totuşi de indemnizaţia corespunzătoare locului de muncă cu drepturile salariale cele mai avantajoase, evident cu respectarea tuturor condiţiilor referitoare la cuantumul stabilit de art. XI alin. 1 din OUG 30/2020.

Procedura prin care angajatorii pot solicita plata acestor indemnizaţii cuvenite salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic este simplificată la minimum.

Astfel, reprezentantul statutar al angajatorului urmează a intreprinde următoarele demersuri:

-Cerere prin care solicita acordarea sumelor necesare plăţii indemnizaţiei de şomaj;

-Declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă ca se află într-una din cele 2 situaţii premisă: reducere / întrerupere activitate;

-Lista salariaţilor care se află în situaţia descrisă de art. 52 alin 2 lit c din Legea 53/2020.

Toate aceste înscrisuri se depun prin e-mail la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă ( ANOFM ) sau după caz la AJOFM, în luna curentă pentru plata indemnizaţiei din luna anterioară.

"Tocmai aceasta este facilitatea pe care a pus-o la dispoziţie Guvernul. Plăţile se vor face direct de AJOFM astfel încât la începutul lunii aprilie angajatorii să dispună de fonduri pentru acoperirea costurilor de şomaj tehnic. La fel se va întâmpla şi la începutul lunii mai pentru perioada aferentă lunii aprilie, 1 - 16 aprilie" extras din declaraţia dlui Ionel Dancă, şeful cancelariei premierului.

Cu această ocazie, conform declaraţiei dlui Dancă, tot prin OUG 32/2020 a fost clarificată şi controversa apărută în spaţiul public cu privire la modalitatea propriu-zisă de achitare a acestei indemnizaţii ( decont sau nu) . Indemnizaţia se achita exclusiv de către stat din bugetul asigurărilor pentru şomaj în contul indicat de către angajator prin cerere, în termen de 15 zile de la depunerea acesteia, angajatorul urmând a reţine şi vira plata impozitului pe venit şi în termen de 3 zile lucrătoare de la încasarea indemnizaţiei să le vireze salariaţilor aflaţi în şomaj tehnic.

Pentru claritate, declararea impozitului pe venit, a CAS şi CASS urmează declaraţia prevăzută la art. 147 alin. 1 Cod Fiscal, termenul de plată şi declarare a obligaţiilor fiscale fiind în data de 25 ale lunii următoare celei în care se efectuează plata din bugetul asigurărilor de şomaj.

O altă modificare adusă OUG 30/2020 prin OUG32/2020 se reflectă şi asupra celorlalţi profesionişti.

Astfel, liber profesioniştii cu contracte de drepturi de autor ( cu respectarea condiţiei privind unicitatea sursei de venit) , sportivii cu contracte de activitate sportivă, antrenorii, maseurii etc din cadrul bazelor sportive , precum şi orice profesionist astfel cum aceştia sunt reglementaţi în Codul Civil care întrerup ( Atenţie! Întrerup! OUG 32 specifică cu acurateţe şi face o delimitare clară între termene: reduc şi intrerup ) activitatea ca urmare a pendemiei COVID19, beneficiază de o indemnizaţie de 75 % din câştigul salarial mediu brut.

Procedura prin care aceste categorii de profesionişti pot solicita plata acestor indemnizaţii suportate de către stat către Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială " AJPIS" :

i.În cazul profesioniştilor care obţin venituri din contracte de drepturi de autor, PFA, angajat al cooperativelor meşteşugăreşti, asociaţii familiale, întreprinderi individuale etc. :

-Cerere prin care solicita acordarea sumelor necesare plăţii indemnizaţiei de şomaj;

-Declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că se află în situaţia întreruperii activităţii;

-Fotocopie act de identitate.

ii.În cazul sportivilor antrenorilor, maseurilor şi a celor cu contracte de activitate sportivă, solicitarea se va face de către baza sportivă.

-Cerere prin care solicita acordarea sumelor necesare plăţii indemnizaţiei de şomaj;

-Declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă ca se află în situaţia întreruperii activităţii dată de către reprezentantul legal;

-Lista beneficiarilor acestor măsuri;

Documentele vor fi transmise prin intermediul poştei electronic către AJPIS, până pe data de 10 ale lunii curente pentru luna anterioară, modelul cererii şi a declaraţiei pe proprie răspundere urmând a fi stabilit de către miniştrii de resort.

Indemnizaţia se achita exclusiv de către stat din bugetul ANPIS în termen de 10 zile.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Stie cineva de ce, in 2020, la ANAF nu se poate plati impozitul pe venit, online, cu cardul ??

    Ani de zile ni s-a turnat vrajeala (marca Orlando) ca ANAF va fi integrat in Ghiseul.ro. Nu s-a intamplat niciodata acest lucru. Depui declaratia online pe SPV apoi ANAF nu-ti elibereaza nici macar un document de plata cu suma si contul, cu care sa mergi la trezorerie. 

    Niste ratati si niste terminati de n-am cuvinte !!! 

    1. Da cum mi se poate acorda somaj daca la centru unde trebuia depusa cererea de somaj ca nu am alte venituri si se poate confirma asta prin baza de date a dumneavoastra si cum o pot depune pe perioada de trenzitie (corona virus) fara a ma deplasa la biroul fiscal

    Da si ieu sant de acord cu ludovic orban chiar daca nu ie de aceas parere si cioclasu"sau monta cu firea

    Am cazul la un client cine a incheiat CIM dupa starea de urgenta. Conform informatii primit de la AJOFM pentru aceste contracte nu pot sa primeste ajutor din partea statul dar o astfel de precizare n-am citit la nici o OUG.

    Unde este precizat acest lucru? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb