"Aker" obţine un contract de peste un miliard de euro de la "Royal Caribbean Cruises"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 februarie 2006

Afacerea priveşte construcţia unui vas de croazieră gigant

În istoria şantierelor de nave comerciale nu a mai existat o comandă de asemenea valoare, spun reprezentanţii companiei norvegiene

Grupul norvegian de construcţii navale "Aker Yards" a obţinut o comandă în valoare de 900 milioane de euro (1,1 miliarde de dolari) din partea firmei americane "Royal Caribbean Cruises", pentru construcţia unui nou vas de croazieră. Oficialii "Aker Yards" au precizat că noul vas va avea o lungime de 360 metri şi va putea transporta aproape 5.400 de pasageri, ceea ce înseamnă că va depăşi cu 40% capacitatea celor mai mari vase de croazieră care sînt în prezent în construcţie. "Dat fiind preţul contractului, de aproximativ 900 milioane de euro, aceasta este cea mai valoroasă comandă primită vreodată în istoria şantierelor de nave comerciale", a anunţat grupul "Aker Yards". Noul vas, care va purta deocamdată numele "Project Genesis", va fi construit la şantierele "Aker" din Finlanda, urmînd să fie livrat armatorului în toamna lui 2009. Contractul include şi o opţiune pentru un al doilea vas similar.

La rîndul lor, reprezentanţii companiei "Royal Caribbean" au estimat că preţul total al noului vas va fi de aproximativ 230.000 de dolari per berth, adică aproximativ la fel cu cos-tul per berth al altor vase de croazieră de mari dimensiuni.

Anul trecut, grupul francez "Alstom Marine", preluat recent de "Aker Yard", a lansat la apă pachebotul "Queen Mary II", în prezent cel mai mare vas de croazieră din lume, cu o lungime de 345 de metri şi o capacitate de 2.600 de pasageri plus 1.250 de membri ai echipajului. "Aker Yards" este cel mai mare constructor de nave din Europa şi a luat naştere prin fuziunea a două mari grupuri industriale norvegiene - "Kvaerner" şi "Aker". În prezent, "Aker Yards" are 13 şantiere navale în Norvegia, Finlanda, Germania, România şi Brazilia, numărînd aproximativ 14.000 de salariaţi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb