ALBA Protest al transportatorilor, nemulţumiţi de "creşterea exorbitantă" a tarifelor RCA

Ziarul BURSA #Companii / 18 iulie 2016

Peste o sută de transportatori din patru judeţe (Alba, Sibiu, Mureş şi Arad) şi-au exprimat vineri nemulţumirile faţă de "creşterile exorbitante" ale tarifelor RCA în cadrul unui protest spontan, care a îngreunat timp de aproape două ore traficul rutier pe DN 1 (E81) între Alba Iulia şi Sebeş.

Maşinile au străbătut în coloană, simultan din ambele sensuri, drumul naţional, cu o viteză foarte mică, îngreunând astfel circulaţia rutieră.

Preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier Apulum, Dumitru Blaga, a afirmat că transportatorii îşi exprimă astfel "nemulţumirile faţă de creşterile exorbitante ale tarifelor RCA". Dumitru Blaga a spus că de la 1 iulie au fost majorate din nou tarifele, resimţindu-se o creştere medie undeva la 4.000 - 5.000 de lei, adică în jur de o mie de euro, ce "s-au adăugat la ceea ce era deja prea mult".

"Este dezastru, eu zic că este o problemă de siguranţă naţională", a susţinut acesta, potrivit Agerpres. Blaga a făcut o comparaţie cu transportatorii polonezi, care au ajuns, a spus el, cei mai mari transportatori ai Europei pentru că sunt susţinuţi de stat şi au subvenţii.

"Nu mai facem faţă, ni se iau contractele şi cele din România. Nu mai putem vorbim de cele din Comunitate, unde este o luptă foarte strânsă. Noi avem acciză, avem asigurări, avem toate mai scumpe. Eu zic că este un caz de atentat la siguranţa naţională şi că ar trebui discutat inclusiv în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării", a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier Apulum. Acesta a susţinut că "industria transporturilor a fost printre fanioanele industriei româneşti" în ultimii 25 de ani şi "acum este un atac concentrat asupra acesteia prin multinaţionalele care deţin firme de asigurări din România".

La rândul său, Matei Mircea, secretar general al Asociaţiei Operatorilor de Transport Rutier Apulum, a subliniat că este o manifestare a transportatorilor români împotriva societăţilor de asigurare. În opinia acestuia, respectivele societăţi au drept scop "exterminarea acestei activităţi" a transportatorilor români.

Matei Mircea a spus că nu vede sensul asigurărilor RCA atâta timp cât există şi poliţele CASCO. "De ce? Pentru ca să găsim funcţionari la Autoritatea de Supraveghere cu salarii de 15.000 - 20.000 de euro. (...). Ne-am săturat să fim vasalii, slugile Europei, acelor societăţi comerciale care au venit şi s-au infiltrat în România (...). Ne gândim la modul cel mai serios să vedem cum reuşim să facem să iniţiem un referendum pentru ieşirea României din Uniunea Europeană. Ne-am săturat de atâta subjugare şi de atâta bătaie de joc. (...).Trebuie să ieşim din Uniunea Europeană pentru că aşa nu se mai poate continua. Trebuie să luăm exemplul Marii Britanii", a susţinut transportatorul, care deţine şapte vehicule.

Acesta a spus că are firmă de transport din 2000, dar că a început să îşi schimbe profilul pentru că "într-o asemenea manieră nu se mai poate".

Un alt transportator, Florin Tomuţa, a spus că principala nemulţumire este cuantumul primelor RCA, care au crescut, a susţinut acesta, într-un mod de necrezut.

"Am ajuns să plătim prime RCA de 22.000 de lei pe un an pentru un cap tractor care efectiv nu a avut daune. Sunt alţi colegi transportatori care au avut oferte de RCA până la 70.000 - 100.000 de lei pe an, în condiţiile în care preţul unui camion second se întinde undeva între 15.000 şi 20.000 de euro. Nu cred că este moral ca o asigurare RCA pentru un an să ajungă la sumele acestea astronomice", a declarat Florin Tomuţa.

Acesta a adăugat că un calcul matematic simplu arată că la zece poliţe RCA este făcut "cadou" asiguratorilor un camion.

"Este inadmisibil. Este o frână în calea dezvoltării societăţilor comerciale cu obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Vrem să tragem un semnal de alarmă în aşa fel încât autorităţile competente, în speţă ASF-ul, să aibă o reacţie. Practic, noi suntem doborâţi de lipsa de reacţie a ASF-ului", a conchis transportatorul. Protestul s-a încheiat fără incidente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb