Albirea coralilor devastează recifele din Bali

S.B.
Miscellanea / 5 iulie 2024

Albirea coralilor devastează recifele din Bali

Conservaţionistul indonezian Nyoman Sugiarto lucrează de 16 ani pentru a conserva coralii de pe recifele din Bali, dar frecvenţa albirii coralilor în masă, spune el, este acum devastatoare, informează news.ro.

Nouăzeci la sută dintre coralii pe care Sugiarto i-a hrănit pe recifele din apropierea satului său din Bondalem, pe malul nordic al Baliului, şi-au pierdut culoarea în decembrie anul trecut.

"Totul era alb. Am fost şocaţi şi, desigur, a afectat negativ şi coralul pe care l-am plantat. Nu sunt doar cei naturali", a declarat Sugiarto, în vârstă de 51 de ani, pentru Reuters.

Când Sugiarto a început proiectele de conservare a coralilor în 2008, i s-a spus că coralul ar putea reţine algele vii care îi dau culoare timp de 10 până la 20 de ani.

Cu toate acestea, recifele de corali de lângă Bondalem au fost albite în mai puţin de 10 ani, spune el, dând vina pe temperaturile mai mari ale mării determinate de schimbările climatice.

Albirea coralilor are loc atunci când coralii expulzează algele colorate care trăiesc în ţesuturile lor. Fără alge, coralul devine palid şi vulnerabil la boli sau moare.

În aprilie, Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a SUA (NOAA) a anunţat că peste 54% din zonele de recif din oceanele lumii se confruntă cu stres termic la nivel de albire, al patrulea eveniment global de albire din ultimele trei decenii.

Indonezia are aproximativ 5,1 milioane de hectare de recife de corali şi reprezintă 18% din totalul mondial, au arătat datele Ministerului Turismului din ţară.

Albirea coralilor în Bali la sfârşitul anului 2023 a fost cauzată în principal de creşterea temperaturii mării cauzată de fenomenul El Nino care a lovit Indonezia, a declarat Marthen Welly, consilier pentru conservarea marinei la Coral Triangle Center.

Indonezia a cunoscut cel mai sever sezon uscat anul trecut din 2019 din cauza El Nino.

În timp ce coralii din Indonezia sunt mai rezistenţi şi tind să se recupereze mai repede, Marthen a spus că nu va fi suficient pentru a rezista la creşterea temperaturii oceanului.

"Se prezice că albirea coralilor va avea loc mai des, între unul sau doi ani cu temperatura actuală", a spus el, citând cele mai recente cercetări ale Autorităţii Parcului Marin al Marii Bariere de Corali şi ale Institutului Australian de Ştiinţe Marine.

Cu toate acestea, Sugiarto spune că este hotărât să-şi continue campania de conservare a coralilor şi pledează pentru conservarea coralilor pentru tinerii indonezieni şi caută fonduri pentru a înfiinţa o comunitate care să monitorizeze pescuitul ilegal.

"Noi simţim că avem obligaţia de a proteja sustenabilitatea vieţii subacvatice, în special a coralilor", a spus el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb