ALEGERI Analiştii: "Presiunea pe leu, mai mare după alegeri"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2012

Analiştii: "Presiunea pe leu, mai mare după alegeri"

Leul a crescut, ieri, în raport cu euro, Banca Naţională a României (BNR) publicând un curs de referinţă de 4,5394 lei/euro, cu 0,6 bani sub valoarea anterioară.

Pe piaţa interbancară cotaţiile monedei naţionale s-au menţinut, în prima parte a zilei, în apropierea nivelului de 4,54 lei/euro.

Analiştii sunt de părere că leul se află sub o uşoară presiune, în contextul în care pe 9 decembrie vor avea loc alegerile parlamentare, însă pieţele reacţionează mai degrabă la rezultatele alegerilor, decât la programele electorale prezentate în timpul campaniei electorale.

Pe termen mediu, este posibil ca moneda naţională să se deprecieze, însă analiştii subliniază că Banca Centrală "se va lupta" cu volatilitatea cursului de schimb, cu toate că rezervele scad.

Adrian Mitroi: "Dacă va exista o depreciere, atunci aceasta se va realiza doar pe «silent»"

Leul este sub o uşoară presiune din cauza alegerilor parlamentare, dar mai important este efectul BNR, care nu va accepta sub nicio formă o volatilitate a cursului de schimb care să atingă praguri psihologice, ne-a declarat Adrian Mitroi, director executiv financiar la MKB Nextebank.

Domnia sa ne-a precizat: "Leul va fi în continuare o monedă stabilă. Dacă va exista o depreciere, atunci aceasta se va realiza doar pe «silent». Nu vorbim despre o depreciere în valori nominale, pentru că BNR nu a dat niciodată palpitaţii economiei, ci despre una în termeni reali".

În economia reală, gradul redus de absorbţie a fondurilor europene, dezintermedierea din sectorul bancar şi remiterile care nu mai vin de la românii din străinătate vor pune presiune de scădere pe puterea de cumpărare a românilor".

Adrian Mitroi a subliniat că anul acesta a fost unul dificil, populaţia fiind extenuată de condiţiile de aus-teritate.

Cristian Cochinţu: "Volatilitatea în piaţa valutară este la minimul ultimilor cinci ani"

Volatilitatea în piaţa valutară se situează la minimul ultimilor cinci ani, paritatea euro/leu consolidându-se la 4,52-4,54 unităţi de aproximativ zece săptămâni, indecizia aceasta fiind vizibilă pe majoritatea cursurilor de schimb, ne-a declarat Cristian Cochinţu, analist financiar în cadrul "Admiral Markets".

Domnia sa ne-a explicat: "În curând vom avea o mişcare amplă, în special faţă de dolar, dar la fel aşteptam volatilitate şi după alegerile din SUA. Cursul actual include rezultatul cel mai probabil, astfel doar o surpriză ar face ca alegerile să devină temporar principalul factor de influenţă. Pe termen mediu, mai probabil este un declin, pe termen scurt este incertitudine".

Moneda europeană a fost, în această săptămână, cea mai performantă valută, devansându-le chiar şi pe cele cu randament superior - valutele mărfuri, cum ar fi Aud (Dolar/Australian) sau valutele emergente din regiune (zlot, forint, leu), potrivit lui Cristian Cochinţu.

"S-a eliberat puţin presiunea unui colaps iminent în zona euro sau poate doar s-a amânat", a adăugat domnia sa.

Claudiu Cazacu: "În funcţie de rezultatele alegerilor, ne-am putea confrunta, din nou, cu volatilitatea cursului de schimb"

Incertitudinea cu privire la componenţa viitorului Guvern, ca urmare a tensiunilor existente între preşedinte şi USL, vor determina presiuni nefavorabile evoluţiei leului, a declarat Claudiu Cazacu, analist şef "XTB România".

Pieţele valutare din Europa Centrală şi de Est sunt, de obicei, preocupate de "scorul democraţiei" ţării după alegeri şi mai puţin de detaliile specifice ale programelor electorale, potrivit domniei sale. Acest lucru explică volatilitatea ridicată a leului în vara lui 2012, după suspendarea preşedintelui, care a atras declaraţii severe ale unor oficiali europeni referitor la situaţia creată, a mai spus Claudiu Cazacu. În funcţie de rezultatele alegerilor, ţara noastră s-ar putea confrunta, din nou, cu volatilitatea cursului de schimb, este de părere analistul şef al "XTB România".

Claudiu Cazacu a declarat: "Deşi este improbabil să se opună vreunei tendinţe, este foarte posibil ca Banca Naţională să se lupte cu volatilitatea. BNR a făcut acest lucru în trecut şi, deşi rezervele sale se împuţinează (ca urmare a rambursărilor efectuate către FMI), «arsenalul» său rămâne considerabil, ceea ce o face cel mai puternic actor de pe piaţă. De asemenea, BNR a redes-coperit recent că managementul lichidităţii este un instrument puternic de influenţare a ratelor de dobândă şi, implicit, a monedei, şi ar putea fi pregătită să facă acelaşi lucru în cazul oricărui «atac» împotriva leului. BNR ar putea să apere activ leul dacă rata de schimb creşte aproape de maximele record (în jur de 4,65 lei/euro)."

Pe termen mediu, cursul de schimb leu/euro este posibil să se deprecieze, date fiind informaţiile macroeconomice recente şi factorii de risc estimaţi, locali şi globali, inclusiv cei care derivă din cel mai probabil scenariu politic post-alegeri, potrivit lui Claudiu Cazacu.

În opinia domniei sale, această tendinţă ar putea fi contracarată de BNR, cu o intervenţie semnificativă mai probabilă în apropierea nivelului record atins anterior, de 4,65 euro/leu. Pentru următoarele luni după acest episod, însă, am putea asista la o apreciere graduală a ratei de schimb, a mai spus analistul şef al "XTB România".

BNR a anunţat, ieri, un curs de referinţă pentru dolarul american de 3,4722 lei/euro, în scădere cu 0,12 bani faţă de cotaţia anterioară.

Rata oficială pentru francul elveţian a crescut, ieri, de la 3,7406 lei/franc la 3,7440 lei/franc.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb