Alegeri anticipate în Japonia

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 august 2005

Parlamentarii au respins proiectul de privatizare a Poştei Nipone

Premierul nipon Junichiro Koizumi a anunţat, ieri, că la data de 11 septembrie vor avea loc alegeri anticipate, ca urmare a faptului că parlamentarii partidului său au votat alături de opoziţie, respingînd planul de privatizare a Poştei. Koizumi, premierul cu cel mai lung mandat de după 1987, urmărea, prin programul său, să pună capăt controlului deţinut de stat la Poşta niponă, ale cărei active însumează 350.000 miliarde de yeni (3.100 miliarde de dolari).

Astfel, Camera superioară a Parlamentului japonez (Senatul) a respins, ieri, cu 125 voturi împotrivă faţă de 108 voturi pentru, propunerea legislativă de privatizare a sistemului poştal. Anterior, legea a fost aprobată de Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Parlamentului.

Pachetul legislativ prevedea împărţirea companiei "Japan Post" în patru societăţi independente, măsură care, în opinia premierului nipon, ar fi stimulat sectorul privat şi ar fi dat un impuls economiei. Poşta japoneză este utilizată, în principal, ca o bancă de economii, deţinînd depozite de aproximativ 355.000 de miliarde de yeni - aproximativ 2.640 miliarde euro, ceea ce o transformă efectiv în cea mai mare instituţie financiară din lume. Cu toate acestea, privatizarea sis-temului poştal este o problemă care creează controverse puternice în rîndul Partidului Liberal Democrat, actuala formaţiune de guvernămînt şi cel mai puternic partid din Japonia. Acesta beneficiază de sprijinul celor 270.000 de angajaţi ai Poştei, analiştii estimînd că ei sînt capabili să mobilizeze aproximativ un milion de voturi în cazul alegerilor generale. O eventuală privatizare a Poştei ar însemna reduceri de personal şi eliminarea unor beneficii de care au parte, în prezent, angajaţii Poştei nipone, în calitate de lucrători în sectorul de stat.

Anunţul demarării procedurii de declanşare a alegerilor anticipate a provocat scăderea bursei japoneze, însă aceasta şi-a revenit pînă la închidere. La rîndul său, yenul s-a depreciat pînă la 112,29 unităţi/dolar, de la 111,95 unităţi/dolar la finele săptămînii trecute.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb