Alegeri cu impact asupra UE şi României. Cine va conduce Germania?

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 februarie

Bundestag - Parlamentul German (Sursa foto: facebook/CDU/CSU-Bundestagsfraktion)

Bundestag - Parlamentul German (Sursa foto: facebook/CDU/CSU-Bundestagsfraktion)

English Version

Alegerile parlamentare din Germania, care vor avea loc duminică, 23 februarie, sunt de o importanţă capitală nu doar pentru viitorul statului respectiv, ci şi asupra celui al Uniunii Europene şi, implicit, al României, deoarece de rezultatele acestui scrutin depind noua direcţie politică a guvernului federal de la Berlin, direcţie ce îşi va pune amprenat asupra politicilor europene şi relaţiilor bilaterale. Amintim că aceste alegeri au fost convocate în urma respingerii de către Bundestag, în decembrie 2024, a votului de încredere solicitat de cancelarul Olaf Scholz, după ce îl demisese în prealabil pe ministrul de finanţe, Christian Lindner (lider al partidului Democraţilor Liberi - FDP), ceea ce a dus la ruperea coaliţiei de guvernare.

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, la alegerile de duminică sunt aşteptaţi la vot 59,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot care locuiesc în Germania, la care se adaugă încă 3 sau 4 milioane de germani cu drept de vot care locuiesc peste hotare conform Deutsche Welle.

Campania electorală germană a fost marcată de tensiuni şi dezbateri intense, în special pe teme precum imigraţia, economia şi politica externă. Un aspect notabil al acestei campanii este controversa generată de colaborarea dintre CDU şi AfD în Bundestag pentru adoptarea unei moţiuni privind restricţionarea migraţiei. Această alianţă a fost criticată de numeroşi lideri politici, inclusiv de fosta cancelară Angela Merkel, care a subliniat importanţa menţinerii valorilor democratice şi evitarea alianţelor cu extrema dreaptă. Se pare că Merz a făcut-o doar pentru a obţine votul asupra moţiunii respective, fapt pentru care Alice Weidel, lidera AfD, l-a acuzat, potrivit Deutsche Welle (DW), de înşelarea alegătorilor.

Potrivit recentelor sondaje de opinie, citate de Deutsche Welle, dpa, The Guardian, The Times, Le Monde şi alte publicaţii europene, Uniunea Creştin-Democrată (CDU), formaţiune politică al cărei lider este Friedrich Merz, se află cu aproximativ 27-29% pe primul loc în intenţiile de vot. Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, se situează pe locul al doilea cu 21%, urmat de Partidul Social Democrat (SPD) cu 16% şi Verzii cu 12%, iar Die Linke (Stânga) a urcat până la 9%. În aceste condiţii se estimează că după alegerile de duminică vom asista la negocieri dure pentru realizarea unei coaliţii parlamentare care să dea noul guvern şi noul cancelar.

Potrivit unui sondaj realizat săptămâna trecută de Deutsche Welle, Friedrcih Merz, şeful CDU, are în opţiunea electoratului 34% şanse să devină noul cancelar, fiind urmat în clasament de Olaf Scholz (SPD) - 26%, Robert Habeck (Verzi) - 25% şi Alice Weidel (AfD) - 19%

Formarea unei coaliţii guvernamentale stabile va fi esenţială pentru abordarea problemelor economice. Posibilele alianţe includ o coaliţie între CDU şi SPD - mai greu de realizat în urma recentelor declaraţii ale lui Friedrich Merz - sau între CDU şi Verzi, deşi diferenţele ideologice şi programatice ar putea complica negocierile. În plus, influenţa crescândă a AfD pune presiune asupra partidelor tradiţionale, forţându-le să îşi reevalueze poziţiile şi strategiile pentru a recâştiga încrederea electoratului.

O victorie a CDU şi a formaţiunilor politice pro-europene la alegerile de duminică din Germania ar însemna menţinerea stabilităţii politice şi continuarea actualei direcţii în politica germană şi europeană. Friedrich Merz a subliniat necesitatea consolidării unei economii puternice şi a unor politici stricte de migraţie, promiţând reforme economice şi o abordare mai fermă în gestionarea fluxului migrator, potrivit unor informaţii preluate de cotidianul spaniol El Pais.

Pentru România, o astfel de configuraţie guvernamentală în Germania ar putea însemna menţinerea relaţiilor bilaterale solide din acest moment şi a sprijinului pentru proiectele europene comune.

Cu toate acestea, propunerile CDU de ajustare a alocaţiilor pentru copiii care locuiesc în alte state membre UE, inclusiv România, ar putea afecta veniturile familiilor de români care muncesc în Germania.

În cazul unei victorii a AfD, atât Germania, cât şi UE s-ar confrunta cu provocări majore, deoarece respectiva formaţiune politică promovează politici eurosceptice, printre care se numără reducerea integrării europene şi o abordare mai naţionalistă. O astfel de orientare ar putea duce la tensiuni în cadrul UE şi la o posibilă reconfigurare a alianţelor politice.

Pentru România, ascensiunea AfD ar putea însemna o reevaluare a relaţiilor bilaterale şi a politicilor europene comune. De asemenea, retorica anti-imigraţie a AfD ar putea afecta comunitatea românească din Germania, prin posibile restricţii şi politici discriminatorii.

Ofertele electorale ale principalelor partide

Pentru a câştiga voturile alegătorilor germani, principalele formaţiuni politice au prezentat o paletă vastă de măsuri pe care ar urma să le ia în cazul în care vor câştiga scrutinul de duminică şi vor alcătui guvernul. Confruntat cu o recesiune economică şi temeri legate de posibile reduceri ale beneficiilor sociale, Partidul Social Democrat şi-a concentrat, potrivit surselor citate mai sus, campania pe promovarea salariilor echitabile şi a pensiilor stabile. SDP doreşte ca persoanele care deţin active de peste 100 milioane euro să plătească un impozit pe avere. Cancelarul Olaf Scholz, şeful SDP,a anunţat că va creşte din nou salariul minim legal, de data aceasta de la 12 la 15 euro pe oră. Partidul respinge creşterea vârstei de pensionare, care este acum stabilită la 67 ani. Cancelarul Olaf Scholz a mai avertizat asupra pericolului ascensiunii extremei drepte, subliniind necesitatea menţinerii democraţiei şi a valorilor liberale.

Sub conducerea lui Friedrich Merz, Uniunea Creştin-Democrată (CDU) propune politici de migraţie mai stricte şi măsuri pentru revitalizarea economiei. CDU vrea să reducă impozitul pe venit şi să scadă treptat impozitele pentru companii la 25%. Promite că nu va reduce pensiile pentru limită de vârstă şi intenţionează să îi încurajeze pe cei care doresc să continue să lucreze după vârsta de pensionare de 67 de ani, permiţându-le să câştige până la 2000 euro pe lună neimpozitabili pe lângă pensia lor. Deoarece dorea ca SPD să nu se mai numere printre partenerii săi la guvernare, Friedrich Merz a lăsat să se înţeleagă că, după alegerile din 23 februarie, nu exclude total o colaborare chiar cu partidul de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania (AfD), deoarece este în asentiment cu măsurile propuse de aceasta privind combaterea migraţiei. Această portiţă lăsată de Merz întredeschisă pentru o colaborare cu AfD a iscat controverse, a fost dur criticată de Olaf Scholz, dar şi de partidul Verzilor, potrivit mass-mediei germane citată de cotidianul britanic The Guardian. În urma acestei controverse, Merz a revenit şi a spus că nu va colabora cu reprezentanţii AfD.

Cu toate acestea, AfD şi-a consolidat poziţia în cursul campaniei electorale, devenind a doua forţă politică în sondaje. Formaţiunea politică condusă de Alice Weidel promovează politici anti-imigraţie, protecţionism economic şi scepticism faţă de schimbările climatice. AfD îşi propune să crească natalitatea cu stimulente financiare şi astfel să aducă o răsturnare demografică în Germania printr-o "politică familială activatoare". În ceea ce priveşte plăţile de asigurări sociale: AfD doreşte ca cetăţenii străini să devină eligibili pentru acestea numai după ce au lucrat în Germania timp de cel puţin 10 ani şi au plătit contribuţiile de asigurări sociale.

De asemenea, partidul pledează pentru relaţii mai strânse cu Rusia, criticând sancţiunile impuse acesteia şi susţinând o Ucraină neutră, în afara NATO şi a UE. Rămâne de văzut dacă recenta investigaţie deschisă în Austria cu privire la o finanţare ilegală cu 2,35 milioane euro a acestui partid va avea un impact negativ cu privire la opţiunea de vot a alegătorilor germani faţă de AfD. Potrivit Euronews, cei 2,35 milioane euro ar proveni de la Gerhard Dingler, fost manager regional al Partidului Libertăţii din Austria (FPO). O investigaţie comună derulată de cotidianul german Der Spiegel şi de ziarul austriac Der Standard sugerează că Dingler a primit banii de miliardarul german Henning Conle. Investigaţia arată că Dingler a prezentat băncii sale banii în urmă cu câteva săptămâni, susţinând că sunt pentru un "proiect imobiliar", dar ulterior cele 2,35 milioane euro au fost transferate din contul său către o companie din Koln, specializată în afişe electorale. Dacă faptele vor fi atestate, AfD riscă o amendă de trei ori mai mare decât suma donaţiei, adică aproximativ 7 milioane euro.

În ceea ce priveşte Partidul Verzilor (Die Grunen), conduşi de Robert Habeck, Deutsche Welle arată că acesta se concentrează pe politici ecologice, promovând tranziţia energetică şi măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice. Verzii vor, de asemenea, să reformeze frâna de îndatorare, să introducă subvenţii pentru maşinile electrice şi să propună un nou "fond al cetăţenilor" pentru asigurarea pensiilor. Acest fond ar trebui alimentat şi cu bani de stat. Şi mai vor, potrivit DW, o taxă pe marile averi. De asemenea, partidul susţine politici pro-imigraţie şi integrarea refugiaţilor, pledând pentru o societate incluzivă şi diversă.

Sprijin politic extern pentru AfD

Campania electorală din Germania a fost bulversată în ultima lună de intervenţiile consilierului preşedintelui american Donald Trump, Elon Musk, care este şeful DOGE - noul departament pentru eficientizarea cheltuielilor guvernamentale. Şeful Tesla şi X a avut mai multe luări de poziţie cu privire la alegerile care vor avea loc în 23 februarie, îndemnându-i pe germani să voteze pentru AfD, susţinând că acesta este singura forţă politică ce poate redresa actuala situaţie economică dificilă cu care se confruntă ţara care a fost considerată mulţi ani principalul motor al Uniunii Europene. Mai mult, miliardarul american a avut-o invitată într-un podcast pe care l-a ţinut live pe reţeaua X, pe lidera AfD Alice Weidel, emisiune în care Elon Musk a reafirmat că AfD este singura forţă politică democrată şi viabilă din Germania.

Imixtiunea lui Elon Musk în campania electorală din Germania nu a rămas fără urmări. Potrivit unui sondaj de opinie realizat la începutul lunii februarie de asociaţia industriei digitale, Bitkom, ce are sediul la Bruxelles, 88% dintre repondenţi cred că alegerile de duminică vor fi manipulate de către guverne din alte state sau alţi actori străini. 45% dintre aceştia susţin că alegerile vor fi influenţate de Rusia, 42% afirmă că influenţa va veni din SUA, 26% indică China drept factor manipulator, 8% statele est-europene şi 7% Coreea de Nord. 75% dintre cei chestionaţi consideră că democraţia din Germania nu este bine pregătită pentru ştiri false şi dezinformare. Pentru mai mult de jumătate (56%), măsurile politice împotriva dezinformării şi ştirilor false nu sunt suficiente. Sondajul a fost efectuat pe un eşantion de peste 1000 de alegători germani cu vârsta de 18 ani.

Mai mult, Autoritatea Federală de Transport Auto (KBA) din Germania a raportat că, după intervenţia lui Elon Musk în favoare AfD, numărul înmatriculărilor de vehicule Tesla noi a scăzut în ianuarie 2025 cu 59,5% faţă de ianuarie 2024.

Spre deosebire de AfD, în favoarea SPD şi CDU nu a intervenit niciun lider politic european din familiile politice de stânga şi de dreapta din care aceste partide fac parte, situaţie care s-a înregistrat şi cu privire la Partidul Verzilor din Germania, chiar dacă acesta colaborează îndeaproape cu alte partide ecologiste şi progresiste din Europa, promovând politici comune privind protecţia mediului şi drepturile omului.

Recesiunea economică, o constantă a Germaniei în ultimii doi ani

Mai menţionăm că, înaintea alegerilor parlamentare din Germania, economia acestui stat se confruntă cu provocări semnificative, care au influenţat dezbaterile politice, dar şi opţiunile electorale ale cetăţenilor reflectate în sondajele de opinie.

Germania a înregistrat două recesiuni consecutive în 2023 şi 2024, cu scăderi ale PIB-ului de 0,3% şi, respectiv, 0,2%, tendinţă negativă care s-ar menţine, potrivit specialiştilor citaţi de DW şi Euronews şi în 2025. Această tendinţă negativă a ridicat întrebări esenţiale despre sustenabilitatea modelului economic german, care se bazează în mare măsură pe industrie şi exporturi. Dependinţa de energia rusească şi încetinirea cererii din partea pieţei chineze au subminat competitivitatea Germaniei, în timp ce tranziţia către vehicule electrice a expus vulnerabilităţile industriei auto tradiţionale.

În contextul acestor dificultăţi economice, în toamna trecută a apărut o dezbatere intensă cu privire la necesitatea reformării "frânei datoriei" (Schuldenbremse), o prevedere constituţională menită să limiteze îndatorarea publică. Criticii susţin că această măsură rigidă împiedică investiţiile esenţiale în infrastructură, educaţie şi apărare, necesare pentru revitalizarea economiei şi asigurarea securităţii naţionale. Propunerile includ crearea unui "Fond pentru Germania" destinat finanţării proiectelor strategice, însă implementarea acestuia necesită un consens politic larg şi modificări legislative semnificative.

Opinia Cititorului ( 18 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. Germania e grav afectata de recesiune in lipsa resurselor de gaze, ieftine, din Rusia.

    Alegerile nu pot fi castigate cu lozinci, vorbe goale si ipocrizie.

    Puneti-va centurile de siguranta ! 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Sufera toata lumea din cauza unui nebun ca Putin.

      Imi pare rau ca ti-am criticat Seful! 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Dementul extremist Zelensky a adus lumea in pragul unui razboi nuclear

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Aha, el a invadat o ditamai tara mare putere nucleara. ma rog, se dovedeste ca-i cam mica acum, dar na :))

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Pierderi ucraina 950.000, pierder Federatia Rusă 35.000

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Conform datelor de pe Russia Today și TikTok!

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Profesorul american John Mearsheimer despre conflictul

      din Ucraina; USA si UE au construit un bastion militar fortificat, 

      la hotarul Rusiei, prin regimul Zelenski, instaurat cu  

      5 miliarde $,conform declaratiei D-nei Nuland in fata 

      comisiei de securitate a Senatului american, 

      asta este cauza reala a conflictului din Ucraina.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Chay Bowes ziarist irlandez declara ;

    UE ca forta economica si politica se prabuseste in primul rand  

    din cauza sprijinirii Ucrainei,care nu a fost si nu va fi membra UE. 

    Adevarul amar este ca UE nu apara bunastarea tarilor europene. 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Kirill patriarhul Moscovei declara:

      UE apără integritatea țărilor europene și păstrarea actualelor granițe, nu furtul de pământuri rare prin război și politică marca Trump. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Iar ti s au suit aburii alcolului la cap si ai viziuni

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    "Cine va conduce Germania" - o intrebare simpla!

    O va conduce cine hotaraste dictatura neomarxista de la Bruxell, orice alta optiune va fi falsificata si anulata de aparatul ursulei 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    In Germania nu se mai ocupa de mult nimeni de tară, ci doar de nu cumva sa se opreasca razboiul

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. De ce crezi asta? Pana acum urlati ca saracim deoarece cheltuim prea mult cu Ucraina, acuma vrem sa nu se oreasca razboiul? Oprirea razboiului in 24 de ore se face imediat ce piticul de la kremlin isi aduna orcii din zona.

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      sau semneaza pacea. din cate se vede, rusii nu se grabesc. in fapt nici nu vor. vedem declratiile americanlor, "credem ca rusii vor sa faca pacea".

      trump ar dori sa faca un "deal" de pace, dar n-are cu cine. 

      al catelea e dintre cei ce au incercat? macron, scholz, orban, ucrainienii au avut negocieri, trump. si nimic.

      Singurul care vrea razboi, e putin. 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Cei ce incearca sa faca acolo o pace sant SUA si Rusia.

      UE are una singura in cap, desi nu prea mai are mijloacele: sa i inarmam mai departe, sa dam alte zeci si sute de miliarde, care apoi "dispar", numai asta auzi 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    Pete Hegseth ministrul de aparare USA a declarat;

    cererile Ucrainei de a adera la NATO si cererea de

    recuperare a teritoriilor pierdute sunt irreale 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Șefa partidului extremist AFD din Germania e LGBtQ, in ciuda lui Trump.

      Musk ce zice?! 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Treaba ei daca e LGBT, esti invidios ?

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Feb. 2025
Euro (EUR)Euro4.9773
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7543
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2911
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0152
Gram de aur (XAU)Gram de aur447.9253

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

ccib.ro
aages.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
thediplomat.ro
tophotelawards.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb