Alegeri cu timbre ilegale!

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Miscellanea / 2 decembrie 2004

Ministerul Administraţiei şi Internelor a încălcat legea!

Guvernul a stabilit, în octombrie, ca materialul din care este confecţionat timbrul autocolant să asigure lipirea perfectă, astfel încît să nu se poată dezlipi fără deteriorarea cărţii de indentitate

Timbrele furnizate de Imprimeria Băncii Naţionale nu au respectat această cerinţă obligatorie, dar Ministerul Administraţiei şi Internelor le-a acceptat fără probleme!

Scandalul timbrelor autocolante folosite la alegerile de dumi-nică pune într-o si-tuaţie impardonabi-lă Ministerul Administraţiei şi Internelor, instituţie a cărei vocaţie este chiar res-pectarea legii şi pedepsirea celor care o încalcă.

Cu o lună înainte de data alegerilor, Ministerul Administra-ţiei şi Internelor a încheiat un contract cu Imprimeria Băncii Naţionale a României pentru achi-ziţionarea a 11,3 milioane de etichete autocolante. Valoarea scăzută a contractului (283 de milioane de lei) i-a permis ministerului să achiziţioneze timbrele prin negociere cu o singură sursă. Numai că pentru aceste timbre, Guvernul a emis special o hotărîre punînd condiţia ca ele să asigure aderenţa perfectă pe cartea de identitate, astfel încît să nu poată fi dezlipite fără să lase urme. Cei care au votat, duminică, cu cartea de identitate s-au putut juca în vo-ie cu timbrele respective, dezlipindu-le fără nici un fel de problemă, fără ca documentele lor să sufere vreo modificare.

Cum a fost posibil ca Ministerul Administraţiei şi Internelor să accepte etichetele de la Imprimerie, încălcînd decizia Guvernului?! Mai mult, chiar minis-trul administraţiei şi internelor, Marian Săniuţă, şi minis-trul delegat pentru adminis-tra-ţia publică, Gheorghe Emacu, au fost cei care au întocmit nota de fundamentare, introducînd obligativitatea ca materialul din care este confecţionat timbrul să nu permită dezlipirea lui cu uşurinţă! Ei au pus condiţiile, ei le-au încălcat!

Contactat telefonic de ziarul "BURSA", Gheorghe Emacu, nu a dorit să comenteze situaţia creată: "Adresaţi-vă Biroului meu de presă, care vă va răs-pun-de cu siguranţă mîine dimineaţă".

Adrian Sorescu, directorul executiv al "Asociaţiei Pro Democraţia", ne-a declarat, că împre-ună cu colegii săi, a sesizat în repetate rînduri autorităţile în privinţa pericolului creat de timbrele autocolante. Domnia sa spune că Asociaţia Pro Democraţia a constatat, în urma dis-cuţiilor cu imprimeriile specializate, că nu există o soluţie tehnică prin care să se împiedice dezlipirea cu uşurinţă a etichetelor de pe cărţile de identitate, fapt ce asigură condiţiile unor fraude de proporţii. "De aceea noi am cerut votarea cu cărţile de alegător, însă ea a fost respinsă, în vară, de comisia electorală".

Titu Gheorghiof, deputat PNL şi membru în comisia electorală, spune că reprezentanţii Alianţei PNL-PD au solicitat ca votul să se poată exercita doar pe baza cărţii de alegător însă cererea le-a fost respinsă de către comisia electorală: "Nu am reuşit să strîngem minim 12 membri din totalul de 18, ca să aprobăm folosirea cărţii de alegător. Reprezentanţii puterii, mai numeroşi, s-au opus argumentînd că nu mai este timp pînă la alegeri. Noi credem că ar fi fost timp suficient".

Dezlipirea cu uşurinţă a timbrelor a permis multora să le folosească deliberat ca să voteze de mai multe ori pe listele electorale, fapt incriminat de către liderii opoziţiei. Turismul electoral şi bîlbîelile autorităţilor în problema voturilor nule, au declanşat o adevărată criză pe scena noastră politică, cu efecte greu de calculat pe termen lung. Cine răspunde de haosul creat?

Bani aruncaţi

Ministerul de Interne a contractat, în anul 2000, un credit de 2,5 milioane de dolari pentru achiziţionarea unor echipamente speciale pentru realizarea cărţilor de alegător. ïn 2002, Guvernul a suplimentat bugetul ministerului cu încă 1,17 miliarde de lei pentru eliberarea în continuare a cărţilor de ale-gător. Alte 10 miliarde de lei au fost atribuite de Guvern pentru promovarea cărţilor de ale-gător. Numai că, după ce am plătit zeci de miliarde pentru ele, căr-ţile de alegător nu ne-au folosit la nimic. Parlamentul a prelungit, acum două luni, distribuirea cărţilor de alegător pînă în 2006. Titu Gheorghiof spune că banii alocaţi pentru actualele documente sînt bani aruncaţi, fiindcă vor trebui emise alte cărţi de alegător.

"Timbrul autocolant trebuie să asigure aderenţa perfectă pe cartea de identitate, astfel încît să nu se poată detaşa fără a se produce deteriorarea acestui document". (art. 1, alin. 3 din Hotărîrea Guvernului nr. 1612/2004, publicată în Monitorul Oficial din data de 8 octombrie 2004)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb